Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

TEMNÁ VÁŠEŇ – Dies Irae CD 2014, vlastní náklad

Po šesti letech existence, samozřejmě provázené řadou personálních změn, se kapela zpod chladících věží jihočeské jaderné elektrárny TEMNÁ VÁŠEŇ dopracovala k debutovému albu. To nazvala „Dies Irae“, což je myslím velmi „originální“ název, na který v dnešní době může přijít leda blázen. (úsměv) Možná jde o vůbec nejpoužívanější jméno pro desku, stačí se mrknout do metalových vod a prolistovat metalovou encyklopedii, kde je stejnojmenných nahrávek uvedeno na třicet... a v jiných žánrech to nejspíš bude podobné. Ale co, na názvu nezáleží, co by bylo platné kdovíjak originální pojmenování, kdyby muzika byla marná... Tak se tedy na „den hněvu“ pojďme podívat.

První pohled patří obalu, který vypadá jak obrázek od dítěte. Hlavně zpěvák „má ránu“, snad má vypadat zle, ale já se při pohledu na malbu nedokážu ubránit úsměvu. Je sympatické, že si kapela obal pořídila vlastními silami (resp. se o obrázky postarala kytaristova žena), že neukradla kdesi na netu nějakou parádu a zvolila originál, na druhou stranu už obal naznačuje, že kapela to asi bude veselá a že nelze čekat nějaký „hluboký kulturní zážitek“. Ale i sranda party mají na scéně své místo, často mají spoustu fanoušků a když přidají vtip v textech, jejich songy si zahlaholí na nějaké pijatice i intelektuál. (úsměv)

Jenže všechny představy berou v případě TEMNÉ VÁŠNĚ záhy za své. Po úvodním recitovaném intru, které se tváří jako kritika různých společenských nešvarů (ale vyznívá spíše trapně), se rozjíždí první zpívaná skladba „Výbuch vášně“ a je to vážně výbuch. Text je trapnost vedle trapnosti, sem tam nějaká ta sprosťárna, zrýmované metodou „jeblo-stéblo“, „klima-zima“, „porno-storno“, a k tomu se hraje dle zařazení na Bandzone metal/punk. V poslední době hojně používané označení špinavé muziky, beroucí si inspiraci z obou žánrů, lze uvést třeba u MÖRKHIMMEL, KUZIMU MABAYA nebo MARCH OF THE HORDES, ale v případě TEMNÉ VÁŠNĚ na tyhle party rychle zapomeňte, protože Jihočeši jsou úplně někde jinde, v oblasti humpoláckého bigbítu. Asi je to všechno myšleno s velkou dávkou nadsázky, ale mně to vůbec vtipné nepřijde.

Tři skladby mi přijdou v podstatě totožné, jednoduché riffy, rychlejší tempo, sem tam zpomalení a minimalistická pasáž, do toho nucený hrubý „nezpěv“, až v „Baladě“ se jako zpestření objevují skoro až pompézní klávesy, které jakoby z nanicovaté muziky dělaly nějaké umění, ale když zpěvák otevře pusu, je zle. Jednak je pěvecky hodně slabý, jednak mu z pusy padají takové kraviny, až nad tím zůstává rozum stát... A to ještě to nejhorší nepřišlo, absolutní zmar má název „Tak chcípni!“, v němž zpěvák „zpívá“ regulérně falešně, až to trhá uši, a vesele v tom pokračuje i v následující po textové stránce hodně „náročné“ skladbě; v podstatě se v ní dokola opakuje asi deset sousloví... Trochu košatější je až závěrečná kompozice, pomalejší, s celkem chytlavými melodiemi a s textem psaným jakoby účastníkem křížové výpravy.

Jediná záležitost, která zaslouží pochvalu, je zvuk. Nahrávka z Hellsoundu hraje výborně, všechny nástroje parádně zní, ale co to je platné, když všechno ostatní nestojí za řeč.

Seznam skladeb:
  1. Já věřím...
  2. Výbuch vášně
  3. Mrtvola v mechu a kapradí
  4. Trhavina
  5. Balada
  6. Tak chcípni!
  7. Hymna prokletých
  8. Ve jménu kříže

Čas: 29:37

Sestava:
  • Maty - zpěv, texty
  • Mord - kytara, texty
  • Karel - kytara
  • Petr - baskytara, growl
  • Sága - bicí

Speciální host:
  • Johny - klávesy

http://bandzone.cz/temnavasen

ROZHOVOR



Zveřejněno: 06. 02. 2015
Přečteno:
3599 x
Hodnocení autora:
3 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 03. 2015 17:37 napsal/a fakalika
Maj
nápotníky jak hetfíld. A kvalita muziky je taky podobná :D
02. 03. 2015 11:23 napsal/a Asura
Další perla do mlýna
Tady jsou další adepti: https://www.youtube.com/watch?v=kmaOGPi8Xe0 A pozor! Bicman v triku Municipal Waste :-D To mně taky rozsekalo.
11. 02. 2015 17:00 napsal/a kubánec
...
Borci bacha, Oliva by vás poslal do BAŽIN!!! :o)))
11. 02. 2015 09:23 napsal/a Štěpán
Reklama
Jak na bandzone kapela píše, že i negativní reklama je reklama, tak u mě to zafungovalo a dílo jsem si poslechl. Tedy jen jednou, protože jsem jen malý masochista, ale texty, no ty brďo, to je bomba. Takhle už jsem se léta nenasmál a pokud mi někdy bude smutno, tak jdu do toho znova. Jinak 2/10 za vkusnou korespondenci ifantility hudebního obsahu a obalu.
09. 02. 2015 20:29 napsal/a Oliva
O štěstí
Tato příšerná kapela má velké štěstí, že jsem její album nerezenzoval já. Byl bych ještě přísnější a dal bych této hrůze maximálně 2/10, pokud vůbec.