Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Ostravští ENDLESS přicházejí po delší době s novým albem, na otázky nejen k němu odpovídal kytarista, zpěvák a zakladatel kapely Libor Bartusek.

Zdravím synky z ENDLESS! Nechce se tomu věřit, ale fakta hovoří jasně: letos završujete už druhou dekádu své existence a začínáte sjíždět třetí gumy. Napadlo vás ve vašich začátcích, že budete na scéně působit tak dlouho?

No když si vzpomenu, že při vystoupení v rámci New Rock Generation v roce 1997 jsme byli za benjamínky, co hráli teprve sedmý koncert, tak je to celkem neuvěřitelné. Naštěstí v tom nejsme sami. Důležité je, jak se cítíš, ne kolik ti je. (úsměv)

Máte venku žhavou novinku „If The Universe Is The Answer...“, jež zní hodně čerstvě a současně, a která naznačuje, že jste ještě zdaleka neřekli své poslední slovo. Je sice krátce po jejím vydání, přesto se zeptám: jaké jsou zatím ohlasy a jak se prodává?

Prodává se v mezích očekávání. Jen bláhový by si myslel, že CD formát může být v roce 2014 průlomovým médiem. Větší důraz dáváme na distribuci naší desky v digitálním formátu. Nicméně ani ne za účelem kdovíjakých prodejů, ale spíše toho, být tam, když nás někdo bude hledat a chtít poslechnout. Ohlasy jsou zatím skvělé, jsme nadšeni. (úsměv)

Mezi aktuálním „If The Universe Is The Answer...“ a předchozím albem „Refuse to Shine“ uběhlo docela dlouhých 6 let. Během té doby jste prý řešili některé interní záležitosti, snad jste i uvažovali o zakonzervování jména ENDLESS, můžete rozvést, co se u vás během této doby dělo?


Poslední deska „Refuse to Shine“ nás stála spoustu sil a 4 roky před jejím vydáním jsme se pohybovali v neustálém kolotoči ustálení sestavy jak na bubenickém postu, tak na postu basáka. Nebyli jsme úplně spokojeni s tím, jak byla deska přijata, a hledali cestu, jak z toho ven. Když děláš věci pořád stejně, nemůžeš očekávat, že dopadnou jinak. Dopadnou zase téměř stejně. Takže jsme si řekli, že vše změníme. Způsob skládání, aranžování, vymýšlení riffů, zpěvových partů atd…, že si vybudujeme vlastní studio, abychom mohli experimentovat a dovolit si luxus neomezeného a opakovaného přístupu k songům a hlavně mít možnost získat k celé desce určitý nadhled. Trochu jsme si tím suplovali roli producenta. Při experimentování s prvky djentu jsme netušili, jestli to neovlivní naši tvorbu natolik, že by bylo lepší nechat ENDLESS být a založit novou kapelu. Teď jsem rád, že jsme to neudělali. Na novince je znát, že jsme to pořád my, a to, co na nás měli fanoušci rádi v minulosti, to tam najdou znovu, akorát s trochu větší energií a tvrdostí, než kdykoliv předtím.

Vybudovali jste si vlastní studio. To muselo být finančně dost náročné, určitě jste se také museli učit spoustu nových věcí. Jak hodně těžké to bylo, ať už z hlediska peněz, času, a dalších osobních investic? Jak a u koho tento nápad vznikl? Zvuk na novém CD je parádní, jaké máte se studiem další plány, poskytnete například možnost nahrávat v něm i jiným kapelám?

Jak už jsem nastínil, šlo nám o možnosti, které v pronajatém studiu nemáš. Samozřejmě pokud si jej nepronajmeš na delší dobu, což v našich podmínkách není reálné. Původní myšlenka nás oslovila po poslechu první desky od PERIPHERY, kterou si kapela natáčela sama v domácích podmínkách, a to s naprosto skvělým zvukem. Takže pak už jen stačilo do toho zainvestovat, strávit u toho tisíce hodin a nebát se to zkusit. (úsměv) Náročné to bylo, ale brali jsme to jako investici do dalších desek a možného vývoje kapely. Pokud bude prostor, tak bychom chtěli studio využít i pro natáčení jiných kapel.

Udržujete krok s dobou nejen hudebně, ale i co se týče prodeje a distribuce novinky? Jakou váhu přikládáte například digitální distribuci typu iTunes, Spotify a dalším? Vy sami jako hudební fanoušci upřednostňujete spíše tradičnější formu vlastnictví fyzického nosiče, nebo se spokojíte s různými placenými downloady?


Využíváme služeb Google play, Spotify a dalších, tak asi jako většina z nás. Novinka je aktuálně dostupná v digitální formě na http://endlesscz.bandcamp.com. Na umístění na ostatních distribučních kanálech makáme a doufám, že se to stihne ještě do Vánoc.

Nové album bude propagovat i klip ke skladbě „Black Star Paradox“. Kdy bude k vidění? Vyplatí se pořád v dnešní době natáčet klipy? A když už jsme u toho natáčení, jak a kde probíhalo, nějaké zajímavé historky?


Na klipu spolupracujeme s Romanou Chalupovou a Davidem Najbrtem, kterého můžete znát ze SSOGE. Aktuálně jsme někde ve dvou třetinách, takže klip by měl být co nejdříve. Klip jsme natáčeli na zajímavém místě, v záchytné vaně na dešťové vody poblíž ostravské dálnice, a v hlavní roli se můžete těšit na známého herce ostravských divadel Michala Sedláčka. Více zatím prozrazovat nebudu, vše podstatné proběhne na našem fb profilu. https://www.facebook.com/endlesscz

Samozřejmě se dá očekávat, že se budete snažit nové věci představit i co nejdříve živě. Plánujete nějaké souvislejší turné, a jestli ano, můžete nastínit nějaké podrobnější informace?


16.1. se ukážeme v Praze se švýcarskou kapelu HOT RUNNING BLOOD a libereckými LRU. 17.1. proběhne křest v Ostravě na Barráku se slovenskými SYMBIOSIS, CORPOSANT a MODERN DAY BABYLON. Podobně by se měl odehrávat i zbytek koncertů. Dlouho jsme byli zavřeni ve studiu, takže se těšíme, až vypustíme tygra z klece. (úsměv)

Hudební obsah na „If The Universe Is The Answer..“, jak už u ENDLESS bývá zvykem, zní opět trochu jinak, než v minulosti. Někoho možná překvapí značné ovlivnění djentem a dalšími prvky současné hudební produkce. Zároveň mám pocit, že jste natočili asi svou nejtvrdší desku. Jak moc je pro vás důležité držet krok se současnými trendy, může se v budoucnu stát, že si řeknete, že už se nechcete a ani nemáte kde posouvat?

Kdo chvíli stál, stojí opodál… Tohle říká vše. (úsměv) Samozřejmě, že je možné, že dojdeme k poznání, že to už nemá smysl a že se vykrádáme. Krizka po „Refuse...“ je za námi, takže je teď zbytečné cokoliv předjímat.

Nejenže jste si album nahráli ve vlastním studiu, ale sami si ho i vydali. Proč jste se tak rozhodli? A v jakém nákladu vyšlo?

Za těch 6 let od poslední desky se změnilo úplně vše. Dospěli jsme k závěru, že podpora firmy je skvělá věc a nikdy nezapomeneme, co pro nás Tom Prek z Redblack udělal, ale vše je teď jinak, a v momentální maximální důležitosti sociálních sítí si vše potřebné zajistíme sami.

Líbí se mi, že ať už nahrajete cokoliv, vždy je přítomna taková ta klasická ENDLESS atmosféra, jež je pro vaši kapelu charakteristická. Předpokládám, že největší podíl na tom má skladatelský potenciál kytaristy a zpěváka Libora Bartuska. Jak u vás probíhá skládání hudby, textů?

Základní riffy a kostry songů vymýšlím sám a aranže pak řešíme s kapelou spolu. Pořadí, jak jsem odpověděl, ale neurčuje důležitost. Pro mě, jako autora většiny riffů, je naprosto nezbytné si vyslechnout názory ostatních a vyzkoušet si, jak to funguje v praxi. Je to skvělý zdroj inspirace a hlavně je to zábava. Aby to všechny bavilo, musí mít možnost všichni z kapely do toho kecat a ovlivňovat výsledek. ENDLESS není můj band, ENDLESS jsou všichni, kteří tam jsou. Samozřejmě je to interní boj. (úsměv)

Stejně jako se vyvíjíte vy jakožto muzikanti a mění se vaše hudební tvář, musí se logicky měnit i vaši posluchači. Registrujete ještě mezi svými fanoušky nějaké lidi, kteří na vás chodí od samých začátků? Setkali jste se někdy třeba s tím, že vám někdo vyčetl váš vývoj a žánrové obměny?

Máme od samého počátku fungování kapely trable se sestavou, které vždy negativně ovlivňovaly náš vývoj a brzdily nějaký kontinuální rozlet kapely. Takže já osobně si moc přeju, abychom si to již pro jednou vybrali a mohli udělat za 2 roky další desku a mohli nějak navázat. Po šesti letech od předchozí desky a dalších čtyřech od „Perfect Message“ je to takový výkřik do tmy. Pokud nezačneme fungovat normálně s nějakou průběžnou masáží všude, kde se dá, nedá se nic očekávat. Trochu jsem odbočil, ale souvisí to s tvou otázkou, s těmi fanoušky. Registrujeme ty, kteří jsou s námi po celou dobu, a tak, jak se vyvíjíme my, tak se vyvíjí i oni. Ale registrujeme i úbytek lidí, kteří ENDLESS znali. V kapele si říkáme, jsme neznámá kapela, tak na tom takhle makejme a nečekejme, že se někdo po tolika letech posere z toho, že máme novou fošnu. Po dlouhých letech tomu teď zase naplno věřím. V kapele hraju se skvělými lidmi a hrozně na sobě makáme.

Nejen z alba „If The Universe Is The Answer...“ je patrná značná muzikantská vyzrálost. Máte nějaké hudební vzdělání nebo jste klasičtí samouci, kteří se ke svým hráčským schopnostem museli trpělivě propracovat?

V kapele jsme schopni zastat např. kombinaci bicích a houslí, které zvládá Mischka. Basy, kytary a částečně i bicích zase v jazzovějším podání Petaha, nebo kombinace klarinetu, kytary, bicích, ale i heligonky a klavíru v podání Vládi Míči. Takže příští deska může znít jakkoliv. (úsměv) Většinově jsme samouci.

Jaké jsou vaše současné hudební inspirace? Posloucháte ještě něco z toho, co jste žrali dejme tomu před takovými 10-20 lety? Je nějaký interpret, na jehož oblibě se všichni shodnete? A nějaká trvalka, na kterou nedáte dopustit napříč toku času?

Neshodneme se na ničem a nikom. (úsměv) Napříč kapelou se u nás poslouchají staré jazzové pecky, máme rádi švédskou metalovou scénu, anglické metalcoreové sebranky, nebo kapely od LINKIN PARK, FOO FIGHTERS až po PERIPHERY, MONUMENTS až po NIN.

U kapely s takovou historií se nedá vyhnout otázkám k minulosti, což je dotaz směřující spíše k Liborovi jakožto jedinému zbylému zakladateli ENDLESS. Jak vzpomínáš na začátky devadesátých let ve spojitosti se skupinou, na tehdejší akce, atmosféru? Je něco, na co třeba nevzpomínáš moc rád a co bys nejraději vymazal? A co si naopak vybavuješ nejraději?

Těžko z toho něco vypíchnout, byla to úplně jiná doba. Kdo mohl tušit, že bude internet, že si nebudeme posílat dema v obálkách po celém světě, a že slovo ENDLESS bude katastrofa vyhledávání na sociálních sítích, protože nás podle něj nelze jednoduše najít. (smích) Vědět, co vím teď, jmenovali bychom se jinak. (úsměv) Kromě tohoto bych nic neměnil, všechno má svůj smysl. (úsměv)

Jak starší období ENDLESS vnímají současní členové kapely, kteří u toho kdysi nebyli? Pustíte si občas něco z dřívější diskografie skupiny, jaký k ní máte vztah?

Moc se v tom nevrtáme. Neohlížíme se zpátky. Pokud si něco ze starší tvorby poslechnu, akorát se zprudím nad určitou naivitou, ale to k vývoji patří. Kdybychom nenatočili „Perihelion“, nikdy by nevznikla nová deska. Naše nejlepší deska.

Severní Morava byla kdysi známou baštou doomových kapel. Scénu tvořili mimo jiné spolky jako LOVE HISTORY, HYPNOTIC SCENERY, DISSOLVING OF PRODIGY (BIGOTRY), jakožto i SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY, R.E.T., CHIMERA a třeba právě ENDLESS. Lidi z těchto těles se znali, pořádali společné akce a byli různě provázáni, jste v nějakém kontaktu i dnes?

Moc už ne. Spousta z těch kapel už aktivně nepůsobí, takže se tím některé vazby zpřetrhaly. Aktuálně jsme v kontaktu pouze se SSOGE.

Jednou jsem byl svědkem, kterak na koncert na poslední chvíli nemohl dorazit díky náhle zdravotní indispozici bubeník. Reagovali jste pohotově, narychlo sehnali akustické nástroje a odehráli výborný improvizovaný „unplugged“ set. Neuvažovali jste někdy něco podobného zopakovat? Třeba něco podobného jako v Praze před THE GATHERING, ale čistě akusticky?  Se současným materiálem a zvukem je to asi nesmysl, ale se staršími věcmi?

Já si myslím, že současný materiál je skvělý pro unplugged verzi. Zdánlivá komplikovanost nové desky je schována do relativně jednoduchého písničkovitého základu. (úsměv) Nicméně se teď soustředíme na novou desku v aktuálním podání. Hlavně jsme natěšeni na živé hraní, bylo to k nevydržení. (úsměv)

V minulosti jste si zahráli například před jmény jako ANATHEMA, zmiňovanými THE GATHERING, hráli jste na Metalmanii v Ostravě, na velkých festivalech. S kým byste si rádi zahráli třeba dnes?


Nějak to neřešíme. Jsme rádi, když můžeme zahrát. Třeba na Metalmanii ve Zlíně nám to moc nesedlo, stejně jako třeba KATATONII. Nejsme typická halová kapela a vytvořit atmosféru v hale vyžaduje i spoustu podpůrných efektů a trochu divadýlka, vybírat songy bez změn tempa atd. Daleko líp se cítíme v klubech, kde je to face to face.

Jaké ambice má vůbec ještě kapela, jako je ENDLESS? Nic netrvá samozřejmě věčně, ale co by se muselo stát, abyste s tím definitivně sekli? Mám z vás i díky „If The Universe Is The Answer...“ dojem, že ještě zdaleka nenastal čas uvažovat nad koncem...

Mám z kapely v aktuální sestavě a v aktuálním nasazení, které jsme do toho vložili, naprosto skvělý pocit. Po dlouhé době zase začínám věřit, že to celé ještě není u konce a že to stále má smysl. (úsměv) Vše ostatní se ukáže. Momentálně máme jedinou potřebu, a to vytroubit do světa, že máme novou desku, která stojí za pár poslechů a až se jí prokoušete, dlouho Vás bude bavit. Takže prožíváme už několikátý restart, reinkarnaci.

Na začátku jsem zmiňoval, že letos slavíte druhé kulaté jubileum. Nezvažovali jste, že byste udělali nějakou jednorázovou akci, kde byste zahráli jakýsi průřez vaší úspěšnou tvorbou za účasti dřívějších členů ENDLESS? Jste s nimi v nějakém kontaktu, víte, co dělají a jak žijí?

Dost žijeme aktuálním stavem a po dost hektickém období, kdy se 6 let může zdát hodně dlouho, jsme neměli moc prostoru se tou myšlenkou zaobírat. Určitě něco uděláme na 25. výročí, to už bychom mohli mít i další desku. (úsměv)
Jsem v poměrně intenzívním kontaktu s Jardou Adámkem, se kterým jsme ENDLESS založili, sem tam se potkám s Rybízem, jsme v občasném kontaktu s Hankou ze SSOGE a na sociální síti s Radimem Chrobokem.

Děkuji za odpovědi, jestli jsem něco zapomněl a chcete něco vzkázat, máte možnost.. Přeji i nadále hodně energie a chuti hrát a tvořit.


Přejeme všem, ať jsou sví, ať se nikdy nenechají zlomit, a až budou v sebevětších sračkách, tak ať najdou sílu se zvednout a jít dál, stejně jako my. Díky.

RECENZE

http://bandzone.cz/endless
https://www.facebook.com/endlesscz?fref=ts
http://www.endless.cz/

Zveřejněno: 21. 12. 2014
Přečteno:
3484 x
Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář