Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

ADOR DORATH – The Very Essence of Fire CD 2014, Shindy Productions

Death is the last evidence of your existence. Death is the final word; death is the end of world. Death is the last reality, the final nessecity. Death is the only truth, death is the only fact. I want to believe that you are watching me from somewhere. I want to believe that it was you the other day I had a glimpse of. I want to believe that it was you telling me not to worry. Not to be afraid of death.

/The Last Existence/

Dlouhých pět let si museli fanoušci počkat na nový počin ADOR DORATH z Českého Těšína, který následuje po Andělem oceněném CD „Symbols“ a neméně kvalitním „Bestiari“. To, že jim bude patřit místo na výsluní české metalové špičky však dokázali již v roce 2002 svým debutem „Adon Nin Edeleth Ador Dorath“. Není proto divu, že před poslechem nového materiálu má člověk již jistá očekávání a doufá, že nebude zklamán.

Oku lahodící potěšení získáme při pohledu na propracovaný obal s bookletem, který má na svědomí po výtvarné stránce Lenka Machová, o tu grafickou se pak postaral Marek Frodys Pytlik. Máme možnost se začíst do všech textů, které jsou prvním velkým plus kapely, autorsky se na nich podílí Ivo Doseděl a Lenka Machová. Všechny jsou dokonale promyšlené a žádný nepostrádá smysl a hloubku. Nahrávka byla stvořena u Martina Roženka v GM studiu.

We want to touch the stars... To humble the sky and ground... To fly to the limit of the Milky Way. To overpower all living and inanimate... To reach the bottom of the oceans.

To penetrate to the earth's core... We try to tie the wind... To control the sea flow. To mine all the wealth from the deep... To search what stays still hidden.

/Untouchable/

Již od prvních tónů, které rozhodně nejsou poklidné, je jasné, že jsme si pustili ADOR DORATH. Jejich osobitý styl a rukopis jsou už po léta nezaměnitelné a natolik odlišné od ostatních kapel v žánru, že se nemůžeme zmýlit. Jako vždy je temný growl podpořen jemným ženským vokálem, oproti předešlému albu se můžeme zaposlouchat do něžného a líbivého zpěvu Lenky Machové, která vystřídala Annu Neuwirthovou, jejíž hlas zněl na „Bestiari“. S posunem v tvorbě si ho již neužijeme tolik, jak jsme byli zvyklí. V některých skladbách, kupříkladu v „The Carmic Struggle“, se ho nedočkáme vůbec a jsme konfrontováni s pořádně našlapanou, surovou hudbou doplněnou nezbytnou melodickou linkou.

Hned při prvním poslechu jsem si užívala celkovou rozmanitost, ve které se střídají klidnější a drsnější hudební pohledy. Epické části jsou následovány démonickými úseky podtrženými skvěle zvládnutým growlem, při němž srdce milovníka tohoto stylu vokálu skáče radostí a bije přesně do rytmu. Není problém najít i něžnější party, o tom svědčí například mrazivá skladba „The Philosophical Alchemy“.

Nejzajímavější písní na albu je pro mě „Master & Margarita“ a to ať už zajímavým textem ve formě rozprávek Fausta, Mefista a Margarity, tak celkovým hudebním pojetím, ve kterém figuruje výrazná samplová linka. Jednotlivé postavy jsou skvěle hlasově odlišeny. Zároveň má posluchač pocit, že se ocitl sám v pekle a v hlavě se mu odehrává divadelní představení. Při partech z pohledu Mefista člověku doslova hrůzou stoupají chlupy po celém těle.

Z alba se nevytratila dřívější hravost, přitom mám pocit, že právě tímto počinem se kapela přiblížila nejvíce běžnému posluchači. Části obsahují technicky a melodicky náročné kusy, ale najdeme zde i velmi hravé momenty, do kterých se člověk zaposlouchá a nemá problém si vyklepávat rytmus. Nezmizela ani pověstná obskurní nálada, díky které jsem začala kapelu před několika lety intenzivně poslouchat a která je pro mě na české hudební scéně opravdu jedinečná. Za zvukovou stopou jsou cítit hodiny práce a probděných nocí, které se rozhodně vyplatili.

Album „Symbols“ je pro mě kultem a tím také zůstává, v této novince má však hrdého a zajímavého následovníka, který ukazuje, že ADOR DORATH jsou černou perlou dokonalých tvarů. „The Very Essence of Fire“ je bezesporu dalším velmi povedeným počinem, ukázkou talentu a neskutečné píle jeho autorů. Ani po dvacátém poslechu mě album nenudí a stále nacházím něco, co dokáže navodit překvapení, nové pocity a různorodé duševní rozpoložení...

Seznam skladeb:
  1. Human 3.0
  2. The Karmic Struggle
  3. Master & Margarita
  4. Alone
  5. Midnight Apocalypse
  6. The Flower of Death
  7. The Philosophical Alchemy
  8. Untouchable
  9. The Last Existence
  10. Escape
  11. The Greatest Liar
  12. Wit isnot Magic
  13. The Very Essence of Fire

Čas: 53:08

Sestava:
  • Kamil Pfeffer - guitars
  • Zdeněk Čepička - drums
  • Kamil Kottek - bass guitar
  • Ivo Doseděl - vocals
  • Martin Roženek - keyboards and synthetisers

Host:
  • Lenka Machová - femace vocals

www.adordorath.com
www.shindy.cz

Zveřejněno: 09. 12. 2014
Přečteno:
3831 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Niviat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář