Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

GRIDE, KAOSQUAD, MARCH OF THE HORDES, LIVER GARNISH

Blatenská Vinice patří mezi místa, kam se vracíme vcelku pravidelně, protože se tu na punkové, hardcorové a metalové akce schází vybraná společnost lidí i kapel. (úsměv) Letos navíc ukazoval datum konání 6. prosince, to má svátek Mikuláš a tak na plakátech pózovaly filmové persony v epesních převlecích. (úsměv) A taky organizátoři naznačovali, že by v kostýmech mohli dorazit i fanoušci, kterým pak „hrozilo“ snížené vstupné. (úsměv) Žel se nikomu do převleků nechtělo...

Cestu do Blatné nám tentokrát mimozemšťané nezkřížili, k Vinici jsme dojeli po půl osmé a zhruba hodinu čekali, než LIVER GARNISH rozjeli svůj power violence bordel. Zatímco v létě jsem je viděl jen ve třech, bez baskytaristy, v Blatné dorazili v plné polní a během čtvrthodiny nasázeli nějakých 15 minutových vypalovaček, do nichž „zpěvák“ řval a ječel v velkou vervou. Na chvíli si dokonce vypůjčil blonďatou paruku, čehož jsem si nevšiml a měl chvíli za to, že pod pódiem běsní Víťan z KAOSQUAD. (úsměv).

Jako druzí šli na věc MARCH OF THE HORDES, kteří to do Blatné měli nejdál. Ale únava z cesty na nich rozhodně nebyla znát a po velice krátké pauze na přehození aparátu vtrhli na plac jako pořádné šelmy. Mám pro jejich špinavou deathovou řezničinu slabost od prvního koncertu, na kterém jsem je viděl před 28 měsíci, od té doby jsem je viděl asi dvakrát nebo třikrát a dojem se vždy odvíjel od toho, jaký měli zvuk. V Blatné to bylo lepší než minule v Českých Budějovicích, a to se hrálo bez zvukaře... O zvuk se starali pořadatelé a Eva, a po trochu rozpačitém začátku při první kapele si vše pěkně sedlo a když si vzpomenu na minulou akci, kterou zvučil najatý profík, bylo to tentokrát o poznání lepší. MOTH se taky na rozdíl od minulého setkání představili v plné palbě, tedy s basákem, a mám pocit, že i za škopky seděl nový člověk, který to dával s velkým přehledem.

Pořadatelská rubanice KAOSQUAD si pro návštěvníky připravila jedno překvapení, samozřejmě související s kalendářem a navazujíc na plakáty se pánové na první song vystrojili za čerta, Mikuláše (na čepici měl logicky kříž obrácený) a rohatého anděla. Napřed tedy přihlížející rozesmáli a pak semleli svým grind/HC/metalem, na nějž se pod pódiem rozjel binec ne nepodobný tomu, který se v jižních Čechách děje na LAHAR. Pánové to mastili v maximálních obrátkách a sypali jeden krátký „válec“ (jak uvádí Kozel songy) za druhým. Není divu, že si banda křiklounů vynutila přídavek. Když tak nad vystoupením KAOSQUAD přemýšlím, nejvíc mě bavily songy hrané v závěru, které zněly hodně do HC.

GRIDE se rychtovali docela dlouho, ale asi to mělo důvod, respektive se po prvních tónech ukázalo, že bylo lepší si počkat, odměnou byl nebojím se napsat prvotřídní zvuk. Viděl jsem GRIDE letos počtvrté a pořád mě neomrzeli... Myslím, že setlist se od srpnového koncertu v Sušici příliš nezměnil, co si tak vybavuju, tak zazněla třeba „Arogance moci“, „Kafe, noviny a rohlík s máslem“, „První minuta zbytku tvýho života“, ale ono bylo v podstatě úplně jedno, co GRIDE do lidí perou, odezva na jejich intenzivní tvorbu na pomezí hardcore a grindu s velkou dávkou svébytnosti v podobě různě zohýbaných kompozičních postupů byla opět vřelá. Párkrát jsem zmáčkl foťák a z pod pódia se klidil, abych nepřišel k úrazu, protože divočina zahájená při KAOSQUAD pokračovala v podobně šíleném duchu. Lidi samozřejmě Inyho a spol. nechtěli pustit, takže se přidávalo hned dvakrát, nejprve tři songy, nakonec ještě jeden, ale i tak se koncert vešel do půl hodiny, po které toho měli všichni protagonisté (fyzicky) dost, hlavně tedy Iny, který zase řádil jak utržený ze řetězu, a samozřejmě Čert, pod jehož rukama bych coby součást bicí soupravy nikdy nechtěl skončit. (úsměv)

Skončit ale akce jednou musela, stalo se tak v půl jedné, což jsme kvitovali s povděkem, stejně jako to, že akci navštívil velmi slušný počet fanoušků extrémní muziky a třeba i to, že akce byla nekuřácká; to ale nechápalo pár evidentně „uvědomělých“ punkerů, kteří prostě kašlou na všechno a na všechny...

Zveřejněno: 08. 12. 2014
Přečteno:
3343 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

08. 12. 2014 21:02 napsal/a immortal
Neúčast...
mé maličkosti byla ryze pracovní. Večer jsem však nevydržel nápor a vyrazil sólo do ČB na derniéru Isacaarum viz. Johanův článek, aneb Král je mrtev, ať žije král.
08. 12. 2014 19:07 napsal/a Peťan
Mikulášská nadílka
Pěknej report, škoda, že mi to tentokrát nevyšlo. Akce na Vinici mám jinak moc rád a i tentokrát skvělá sestava. Zdravím do Blatný :-))