Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

DAVOVÁ PSYCHÓZA / ZEMĚŽLUČ – Split LP 2014, Papagájův Hlasatel Records

„Vzteklou muzikou proti apatickým lidem.“

Papagáj sype trefné slogany jak na objednávku, už podtitul posledního Hlasatele se mi zamlouval, nové firemní heslo zrovna tak. Nedá se sice říci, že by pasovalo na všechny kapely, které PHR vydává, ale v případě ZEMĚŽLUČE sedí. Brněnští veteráni (vznik 1987, i když prazáklad se dal do kupy o rok dříve) totiž bez výhrad splňují obě poloviny, muziku tvoří vzteklou a promluvit do duše by chtěli všem apatickým jedincům, kteří se spokojí s pasivní existencí. Zatímco u většiny kapel je to muzika, která je tou důležitější „polovinou“ tvorby, u ZEMĚŽLUČE mám dojem, že základem jsou texty, na něž je „aby se neřeklo“ (úsměv) namontována ostrá punková muzika.

V poslední době jsem se do punk/HC scény nějak víc ponořil, rukama mi prošla řada nahrávek i tiskovin, ale pořád nevím, co všechno z těch základních myšlenek bych měl podepsat a co už ne. Teď si tu čtu texty ZEMĚŽLUČE a říkám si „jo, to je přesný, trefný, maj recht“; a taky si říkám „tohle už jsme slyšeli stokrát, tohle není úplně domyšlený“. Hned úvodní „Šance“ je o tom, že člověk je věčně nespokojený, pořád po něčem touží, ale když toho dosáhne, stejně si toho neváží. Myšlenek je tam víc, ale to bych mohl pitvat verš po verši... Šancí je podle Šotyho (předpokládám, že texty psal on) krize, která by snad lidi mohla probudit... Těžko říct, jestli to pomůže. „Pod kontrolou“ asi ani nemusím dál řešit – kamery a další technické vymoženosti sledují každý náš krok... Mám pocit, že v minulosti taky někdo sledoval každý krok člověka, ať už to byli páni, církev, tajná policie nebo estébáci. Jasně, dnes je to kvůli moderním technologiím promakanější, ale že by to bylo až tak jiné? „Adapt or Die“ volně navazuje... „Kdo zná cenu života v tomhle tom století, nulová je hodnota, pokrok je prokletí.“ Přemýšlím – měl někdy v minulosti život větší cenu než dnes? Když zůstaneme v našich končinách, tak si troufnu tvrdit, že ne. „Přizpůsob se nebo zdechni, takhle heslo doby zní, padej na svý místo v řadě, už máš šanci poslední.“ Ve které době měl obyčejný člověk větší šanci na lepší život? Když se podívám do historie, marně hledám období, kdy bylo lidem lépe. Dál se v textech vrtat nebudu, to bych popsal celou stránku; jen mě prostě začíná to neustálé nadávání na kdeco trochu iritovat. Přitom texty ZEMĚŽLUČE na minulé nahrávce, flexi splitku s GRIDE, se mi hodně líbily...

Muzika ZEMĚŽLUČE se již léta příliš nemění – ostrý, špinavý, agresivní... (doplňte si synonyma) punk. Punk ze staré školy, jemuž jsou jakékoliv moderní trendy úplně cizí. Čím dál víc je mi tenhle přístup sympatičtější, vůči melodickému pop punku jsem naopak čím dál tím víc vyhraněnější. Ale to sem nepatří. Kvintet nových songů od ZEMĚŽLUČE se poslouchá „sám“, po pěti protočeních vinylu se v nich bez potíží orientuju a vím, co kdy přijde, takže v tomto směru ta řekněme jednoduchost zabírá. Zabírají i lehce hitové refrény, většinu zpívané sborově nebo trochu smířlivějším hlasem, zatímco sloky jsou spíše řvané. Co se týká kompozičních postupů, tak v tomhle ranku nelze čekat nějaké progresivní nebo revoluční postupy, jde o to, aby se to dobře poslouchalo, a to se daří. Jako zpestření fungují občasné minimalistické pasáže (myslím co do využití nástrojů) nebo rytmické pestré úseky (hlavně v „Zázraku“).

DAVOVÁ PSYCHÓZA je zhruba stejně stará jako Brňané, takže i tady jsou léta v punku znát. Hudebně se slovenští punkové pohybují v trochu melodičtějších vodách, typických pro slovenské punkové kapely už od osmdesátých let. Možná to pořád punk není, často muzika sklouzne do rockových sfér, ale paradoxně mi to nijak nepřekáží, díky různým zpestřením, z nichž je nejzajímavější zapojení saxofonu, to funguje. Ke kladům patří vedle pěkných kytarových vyhrávek a sólíček i srozumitelný zpěv. Závěr patří coveru „Beds Are Burning“, jehož originál zná každý nazpaměť. Mám dojem, že skladbu přehrálo více kapel, než jen autoři (MIDNIGHT OIL) a slovenští matadoři; a internet opravdu nabízí celou řadu více či méně povedených předělávek. DAVOVÁ PSYCHÓZA vychází z těch zástupů ze ctí, protože spousta jiných verzí se mi vyloženě nelíbí. Celkově ani tady asi nelze mluvit o převratném materiálu, ale překvapivě se mi DAVOVÁ PSYCHÓZA tentokrát líbí víc ZEMĚŽLUČ. Na „vině“ je určitě i mnohem kvalitnější zvuk; zatímco ZEMĚŽLUČ jej má vyloženě punkový, undergroundový, očesaný na dřeň, až mi přijde takový moc jednoduchý a hlavně kytaru bych si dovedl představit o poznání výraznější, u DAVOVÉ PSYCHÓZY všechno pěkně sedí, zvuk je dá se říci výstavní, všechny nástroje jsou parádně dešifrovatelné a v rovnováze.

Po textové stránce není DAVOVÁ PSYCHÓZA tak epická jako moravští kolegové, byť ideově se příliš neliší. Řekl bych, že zatímco našinci jsou úderní a přímí, sousedé mají slova trochu zašmodrchaná, ať už zpívají o společné vině na tom, jaký je dnešní svět, nebo o sisyfovské cestě k dokonalosti v nedokonalém prostředí. S komunisty/politiky (politiky, kteří vládli se za minulého režimu a v převlecích za demokraty vládnou i dnes) už ale účtují na přímo, což je samozřejmě správné, pravda pravdoucí a komunisti ve vládnoucích strukturách jsou ostudou všech ostud. Trochu překvapivě je pak poslední autorská skladba otextována vtipnou říkačkou, kterou snad musel sepsat nějaký zhulenec. (smích)

Černý vinyl je vložený do černé kapsy, přiložený je vnitřní obal z velmi kvalitního tvrdého papíru, na němž má každá kapela svou dvojstranu, na každé jsou komplet texty (v obou případech včetně překladů do angličtiny) a řada fotek různé kvality. Titulní strana přebalu se mi nelíbí, ani nevím, co chtěl autor tím obrázkem říci, snad cosi o pochroumaném státním symbolu, zadní strana je jednoduchá, fotky obou kapel a seznam skladeb, grafika sice jak z roku 1980, ale funkční a z mého pohledu lepší, než nějaká přeplácanost.

Seznam skladeb:

DAVOVÁ PSYCHÓZA
  1. Spoločná vina
  2. Cesta k dokonalosti
  3. Komunisti
  4. Chatrč
  5. Beds Are Burning

ZEMĚŽLUČ
  1. Šance
  2. Pod kontrolou
  3. Adapt or Die
  4. Směřuj stále výš
  5. Zázrak

Čas: cca 17 min. + cca 14 min.

www.zemezluc.net
Facebook ZEMĚŽLUČ
Facebook DP
http://bandzone.cz/davovapsychoza
www.phr.cz
https://papagajuvhlasatelrecords.bandcamp.com/album/split-4



Zveřejněno: 20. 12. 2014
Přečteno:
3389 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář