Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TELEPATIE VI

CD 2005, Cecek Records, punk rock, Česko

Tak tohle je velice, ale velice příjemné překvapení. Dosud jsem o Volantu věděl akorát to, že existuje a snad hraje punk. Takže nemůžu srovnávat s nějakou předchozí nahrávkou či koncertem. Ale aktuální kotouček z dílny pana Cecka se povedl nad mé očekávání. Žádný klasický punk to i přes označení na obalu a název alba podle mých měřítek není. Samozřejmě, že hudba má asi k punku nejblíže, ale stejně blízko má k tvorbě takových spolků jako je Znouzectnost nebo Mňága a Žďorp. Tím nechci říci, že by Volanti tyto provařené bandy nějak kopírovali, ale z jejich muziky sálá podobná nálada a lehkost. Možná je to také bohatým používáním saxofonu a občasného ženského vokálu.

Odmyslím-li si zbytečné skladby 1 a 13 (halekání nad pivem????), je na albu 11 povedených svižných a melodických kousků. Hned od začátku se jede v rychlém tempu (malá zajímavůstka ? první song začíná už na konci divného intra, takže přímou volbou tracku č. 2 se o kousek ochudíte) a o své místo se vydatně perou všichni, takže je dobře slyšet nejen kytara, bicí a saxik, ale hlavně basa, do které se její krotitel nebojí řezat. Přidám-li k tomu hitovou melodii s textem víceméně ve formě trvalého refrénu, je to rozjezd velice zdařilý. Ještě více se mi líbí následující balada, nikoliv o ruských vlašťovkách, ale o havranech (proč ale není v bookletu celý text?? ? chybí asi to nejlepší, co z Volantů vypadlo: ?mávnout rukou, do noci zamířit, táhnout odtud, ničemu nevěřit?). Vůbec nejlepší píseň se nachází na stopě číslo 5. Výsledkem jejího domácího poslechu je programing věže a neustále se opakující přehrávání na žádost dcery, která se motá po bytě a vykřikuje, že ?absolutní pravda neexistuje, všechno co chceme dokonáno jest?. Takže Volanti nemusí mít starost o dorůstající fanoušky / fanynky, jednu oddanou devítiletou právě získali. Po čtyřech vypalovačkách přichází zvolnění - následující dvě skladby jsou takovej standard, další hity ale následují pod ciframi 8 až 10. V osmičce zaujme kudrlinková sax pasáž a vtipné zakončení, v devítce refrén a desítka je asi podle názoru kapely reprezentativní věc č. 1, protože k ní neváhali natočit klípek a na CD jej umístit. Ani se nedivím, je to po všech směrech dobrá skladba se sborovým refrénem a jestli mě sluch neklame, tak s violencellovou podporou. Líbí se mi i jedenáctá Život není ?, hlavně tedy refrén, nebo spíš jeho vyznění mířící až někam do poprockových vod.

Na punk je k albu vyroben solidní booklet o osmi stránkách, obsahující spoustu veselých fotek, hlášek, sestavu a hlavně texty. Proti svým punkkolegům jsou Volant se slovy o třídu vejš, protože klasický hospodský kecy, vulgarismy, no future a anarchistický bláboly tady chybějí. To, že dvě skladby mají hospodu v názvu ještě neznamená, že je to o chlastu; je to dost jinak ? o mezilidských vztazích. Ty jsou asi obecně častým tématem, ať už odlehčeně o holce, co přišla podlahou, nebo vážněji o formálním vztahu po letech. Některé texty míří ke svobodě (?kolik lidí jiné řídí, nás se to netýká?) a snům o lepší době (?budeme mít ze života pohádku, skutečnost nahradí sen?), vymyká se válečná balada (?ležím na zádech, dívám se na nebe, a s kulkou v srdci vzpomínám na tebe?). Moc mi nesedí akorát Život není žádná láce, ale asi je to ironie?

Zvuk pořízený v Hostivaři je taky velmi dobrý, pěkně se to poslouchá i z písidla a plastbeden, vše je krásně slyšet. Když k tomu přidám vyhranost kapely, dobrý sólový zpěv a slušné sbory včetně hostující slečny, musím Volant pasovat na jednu z nejlepších domácích skoro-punkových kapel.

P.S. malá fanynka už umí text 5. skladby nazpaměť celý ?

Čas: 40:30

Seznam skladeb:

1. Moje jižní Čechy I

2. Přišla dírou v podlaze

3. Balada o ruských vlašťovkách

4. Vole, vše je stejný

5. Sváťa Šváb je anarchista

6. Lehnu si tak na záda

7. Každý správný dnešní člověk

8. Na baru chlapík povídá

9. Z hospody jdu rovnou domů

10. Když už nezahynu

11. Život není žádná láce

12. Pod hospodským stolem

13. Moje jižní Čechy II

www.volant.cz


Zveřejněno: 22. 02. 2005
Přečteno:
3685 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

11. 03. 2005 13:51 napsal/a Johan
re: kritika
Jestli jsem se nekoho kvuli tomu spojeni dotkl, tak se omlouvam. Pro me je anarchie proste nazor "mimo". Bylo by to na delsi diskuzi. Jinak ve slove anarchie se pise mekke i, naproti tomu ve vysvetlit tvrde y. O tom, ze se mi Volant libi, neni z recenze pochyb.
06. 03. 2005 22:33 napsal/a Protestr
Kritika
Nevim jak muzes psat "anarchisticky blaboly". Je to nazor jako kazdej jinej a ma v sobe spoustu pravdy. Zajmalo by me jaky presne "anarchysticky kecy mas na mysly. I heslo no future se da visvetlit ruzne Ps:Volanti sou skveli !!!!!!!!!!!!