Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

TAAKE – Stridens Hus CD 2014, Karisma & Dark Essence Records

Vzpomínám, jak poslouchal jsem staré desky TAAKE pěkných pár let zpět a uznával jsem, že ten chlapík z Bergenu s pseudonymem Hoest do své tvorby vkládá něco charakteristického, neohraného. Mluvím zejména o jeho neotřelé práci s kytarou, po pár tónech prostě poznáte, že jde o TAAKE. Mnoho kapel se pak Ørjanovými výtvory inspirovalo, on sám byl však oním průkopníkem. A přestože některé z desek novějších kvalitou a nápaditostí možná nedosahují kultovní trojice „Nattestid…“, „…Bjoergvin…“, „…Doedskvad“, vlastní ksicht ale tvorbě TAAKE zůstal.

Na předchozí desce „Noregs Vaapen“ se Hoest rozhodl popustit více uzdu své fantazii a obohatil album o nové prvky, z nichž nejvýraznějším bylo využití banja ve skladbě „Myr“, o kterém se v black metalových kuloárech vedly sáhodlouhé diskuze. „Du ville ville Vestland“ byla zase obohacena o famózní pasáž s čistou kytarou. Jakousi nevýhodou alba bylo, že právě tyto momenty naprosto převyšovaly ostatní materiál, který byl prostě standardní a nedokázal až tak bravurně udržet moji pozornost. Pouze ona zmíněná oživení mi utkvěla na delší dobu v paměti.

To ale není případ novinky „Stridens Hus“, jejíž blacková základna mi přijde mnohem poutavější a v kladném slova smyslu chytlavější. Na zapamatovatelné melodie a riffy měl Hoest vždycky čuch a na tomto počinu si jich užijeme v každé skladbě dostatek. Některé motivy vám určitě připomenou starší počiny, jiné zase trochu překvapí. Například dvojka „Orm“ je naprosto typickou skladbou TAAKE s lehce black‘n‘rollovým vyzněním. Čtvrtá věc „Stank“ zaujme zejména téměř punkovou halekačkou v prostřední pasáži, jinak jde pro mě o nejslabší věc na „Stridens Hus“. To se nedá říct o „Det fins en Prins“, jejíž pasáž kolem druhé minuty a přechod do přímočarého „rokenrolu“ si s chutí opakuji několikrát za sebou.

Hned pod čtyřmi z celkových sedmi zářezů je podepsáno mimo Hoesta hned několik dalších jmen, nejen z live-sestavy TAAKE. K současným koncertním spoluhráčům Gjermundovi, V’gandrovi, Aindiachaímu a Broddovi se přidali hudebníci s přízvisky Mr. Strangeland, Infernus (GORGOROTH), Eld, Hellcazzo, V’grimnir či Bjørnar (pravděpodobně Nilsen, tedy zpěvák VULTURE INDUSTRIES a producent „Stridens Hus“). Nakolik se na albu podíleli, zda jakožto skladatelé či i nástroje obsluhující muzikanti, můžeme pouze tipovat. V některých skladbách slyším pro TAAKE poněkud netypické bicí party, možná je tajemství právě ve využití sil pana Brodda. Ale to jen tak spekuluji… Ať už je to jak chce, „Stridens Hus“ je albem, které jen tak nezačne nudit, je rozmanité a dobře poskládané.

Bjørnar udělal ve svém studiu Conclave & Earshot odvedl kus dobré práce, řekl bych lepší než na albu předchozím. Nahrávka má ostřejší sound a o něco výraznější kytary, všechny detaily vyniknou. Jediné, co mi zpočátku moc nešlo přes uši, je přílišné vytažení kytar při sólech hned v několika kompozicích. Ostatní nástroje jsou z ničeho nic extrémně upozaděny a působí to trochu jako rána mezi oči.

Procházku norskými fjordy, při které jsme měli možnost nahlédnout do zákoutí již dobře známých kotlin, podařilo se ale objevit i místa dosud neprobádaná, uzavírá vhodně zvolená „Vinger“, hodně syrová věc a troufám si říci „nejblackmetalovější“ na počinu. Celý vymrzlý musím uznat, že šlo o špacír velmi příjemný. Tato cesta mě baví více než ta, po které jsme se vydali před třemi roky. I po mnoha výpravách mám chuť se po stejné pěšině vydat znovu a objevovat krásy ji obléhající.

Seznam skladeb:
  1. Gamle Norig
  2. Orm
  3. Det fins en prins
  4. Stank
  5. En sang til sand om ildebrann
  6. Kongsgaard bestaar
  7. Vinger
Čas: 43:36

Sestava:
  • Hoest – vše

Zveřejněno: 01. 12. 2014
Přečteno:
3586 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 12. 2014 16:00 napsal/a Zorzus
Genitalni
spektakularni dilo! mam z toho podobne pocity, jako kdyz jsem prvne slysel Ravishing Grimness... nevim proc zrovna to. Navic v tom kazdou chvili slysim starodavny Opeth... masakrozni....
18. 12. 2014 14:05 napsal/a Zorzus
Genitalni
spektakularni dilo! mam z toho podobne pocity, jako kdyz jsem prvne slysel Ravishing Grimness... nevim proc zrovna to. Navic v tom kazdou chvili slysim starodavny Opeth... masakrozni....