Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
LLYR

SIX DEGREES OF SEPARATION, ARCH OF HELL, DEATH SENTENCE, MORGUE SON, MADE BY ZERO

Zima se blíží... Již tradičně čekání na první mrazíky zpestřila akce pod názvem Waiting for the Winter, jejíž v pořadí sedmý ročník se konal v sobotu patnáctého listopadu na brněnském Faválu. Vstoupit do klubu mohli návštěvníci již o půl šesté večer. Této možnosti však využilo jen málo z nich, jelikož první kapela měla hrát až o půl sedmé. Po vstupu do poloprázdného klubu jsem jen čekala, kdy se prostory začnou plnit a na vystoupení první kapely večera.

Tou byli MADE BY ZERO z Uherského Hradiště, kteří přítomné hned nažhavili pěkně tvrdým metalcorem. Houpavé rytmy střídaly úderné pasáže, které postupně přilákaly pod pódium první posluchače. Obdivuhodný pro mě byl výkon zpěváka, který svůj působivý growl ladně střídal s pasážemi screma a dokázal u toho i temperamentně řádit. Není divu, že jejich koncertní vystoupení jsou oblíbená, neměla bych problém poslouchat jejich hudbu naživo delší dobu a nechat se opanovat atmosférou. Při poslední skladbě se dokonce většina kapely přišla podívat mezi fanoušky pod pódium. Pro všechny přítomné popíjející stojí za zmínku, že zazněla skladba, která by se velmi hodila jako hymna rána po propité noci, která by vcelku vkusně oslavila okno z uplynulého večera.

Program pokračoval za strhujících tónů psychedelic/atmospheric metalu z Uherského Brodu v podobě MORGUE SON, kteří byli stylově naprosto odlišní od zbytku vystupujících na této akci. Za zvuků barvitých kytarových sól jsme se přenesli do jiné sféry vnímání, kdy každý tón přesně cílí na nějakou část mysli člověka. Posluchač musí být ve správném rozpoložení a pečlivě vnímat, aby si jejich tvorbu vychutnal. I tento večer se mi zcela trefili do nálady a já si užívala další z jejich kvalitních setů, škoda jen, že po personálních neshodách kapelu opustila klávesistka. První tři skladby nám představily právě v tento den vyšlé CD „Večernice ~ Proplouváš“, které obsahuje také český singl „Každý záblesk udusíš“, ke kterému je již i videoklip. Nechyběla však ani spousta starších kousků.

Velkým překvapením bylo zmrtvýchvstání legendárních doomových DEATH SENTENCE z Brna, kteří ve své hudbě kombinují melodický death s doomovými prvky, vše to koření příjemnými houslovými party a na povrch vystupujícími výraznými klávesovými linkami. Pro tento večer jejich sestavu tvořili nejen původní členové, ale také spousta zajímavých hostů, které známe například z ARCH OF HELL, FLOWERWHILE nebo EAGLEHEART. Od prvních tónů se prostor pod pódiem zaplnil a lidé se nechali unášet na vlnách melodična. Velkou dávku sex appelau dodávaly dvě spanilé ženy v podobě houslistky a zpěvačky, které k této kombinaci dostaly i velkou porci talentu. Nejinak tomu bylo i u ostatních hudebníků, kteří každým tónem dokazovali svoje kvality. Tento comeback se opravdu vydařil.

Pozici headlinera obsadili SIX DEGREES OF SEPARATION z Ludkovic. Kapela se zajímavými kytarovými party a nezaměnitelným vokálem je těžko zařaditelná do nějaké stylové škatulky, díky tomu si na ní každý najde něco svého. Zpěv je asi nejrozpoznatelnější díky své naprosté atypičnosti, kdy máte občas pocit, že se vám do hlavy tlačí motorová pila. Celý ten stylový mišmaš by nebyl rozhodně možný bez skvělých muzikantských kvalit, kterých se této skupině hojně dostává a proto je také právem už nějaký ten čas na české hudební špici. I tento večer pánové dokázali, že mají spoustu energie a fanoušků, kteří si užívali hudební podklad ostošest. Jsou temperamentní, šílení, talentovaní... a hlavně, jsou naši!

Pořádající ARCH OF HELL uzavírali celou akci svou typickou show, kdy pochodovali krabi, běhala se kolečka, skákalo se, skandovalo, proběhla tradiční wall of death – zkrátka užívalo se každého okamžiku jako by byl ten poslední. Na jejich koncertech není vůbec neobvyklé, že člověk utrží pár ran a kupodivu mu to většinou ani nevadí, odměnou mu je příjemný a energický sympho- melodic metal. Vídám je tak často, že bych je měla mít už oposlouchané, ale opak je pravdou, užívám si je stále a nejen já. Určitě se však všichni těšíme na nějaký ten nový materiál, který tvorbu posune ještě blíže k dokonalosti.

Večer končil bujarou after party, kdy se pilo vše, co teklo. O úspěšnosti akce svědčí vysoká návštěvnost a ohlasy publika při probíhajících vystoupeních. Nezbývá, než poděkovat organizátorům za další úžasný ročník Waiting for the Winter.

Za fotografie patří dík Janu "obrjenu" Vašulínovi.

http://obrjen.com/fotogalerie/koncert/waiting-for-the-winter-vol-7/

Zveřejněno: 22. 11. 2014
Přečteno:
3521 x
Autor: Niviat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář