Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

DECAPITATED – Blood Mantra CD 2014, Nuclear Blast

Ať už si o DECAPITATED myslí kdo chce, co chce, jedno se jim nedá upřít – určitě nelze mluvit o tuctové kapele, zapadající do šedi a průměru. Historie této kapely by vydala na menší metalový bestseller s otevřeným koncem, lemovaný velice pozoruhodnou diskografií. Počínaje junáckými začátky, přes zkoušení osudem, až po neustálou snahu o nepřešlapování na místě, toť vše jsou statě, kterými by se ve svých biografiích zas tak moc sebranek chlubit nemohlo, a to nejen na bohaté polské scéně.

Kniha zvaná DECAPITATED by se dala rozčlenit na tři kapitoly. Tu první, striktně death metalovou, uzavřelo výtečné album „Winds of Creation“, které ani po letech neztratilo nic ze své síly a přitažlivosti, a je stále občasným návštěvníkem mého cd přehrávače. Druhé dějství se nese ve snaze rozšiřovat a posouvat hranice smrtonosného žánru za vydatného přispění chladných injektáží odlidštěné atmosféry, vytvářené pomocí moderních postupů extrémní hudby 21. století, to vše vystavěné na interesantních základech technického death metalu s přesahy. Toto z kvalitativního hlediska nejvýživnější období kulminovalo nezapomenutelným „Organic Hallucinosis“, aby bylo poté nešťastně ukončeno všem známým tragickým okamžikem z roku 2007. Třetí, a v současnosti i nadále pokračující kapitolu, začal po okolnostmi vynucené odmlce psát ze zakládajících členů už jen jediný zbylý, kytarista Vogg, který s kompletně novou sestavou přišel v roce 2011 s titulem „Carnival Is Forever“, a představil novou hudební tvář polské hydry. Nebudeme si nic nalhávat, ne všichni ji přijali s nadšením, a stejného přijetí se pravděpodobně dostane i zatím poslednímu dlouhohrajícímu zápisu, novinkovému albu „Blood Mantra“, které pokračuje v cestě vytyčené minulou deskou. Tu jsem zpočátku také přijal s mírnými rozpaky, ale nakonec jsem se s jejím obsahem nějak vyrovnal a cestičku si k ní našel, a tudíž už jsem s novinkou vypuštěnou do světa koncem letošního září takový problém neměl.

Se současnými DECAPITATED, jakožto i s albem „Blood Mantra“, budou mít potíže zřejmě všichni ti, kteří nedají dopustit na rané death metalové období skupiny, a neumí nebo nechtějí respektovat volbu kapely vymanit se z krunýře, jenž byl pro její další hudební vize příliš těsný. Osobně se současnou tvorbou, a tudíž i novou plackou, v podstatě problém nemám, protože už jsem se dávno smířil s tím, že DECAPITATED s death metalem jako takovým nemají nic společného, a jelikož kapelu sleduju od začátku, jsem přesvědčen, že polský soubor by takhle zněl, i kdyby nedošlo k oné osudové běloruské nehodě. Proto přistupuju k „Blood Mantra“ bez subjektivních předsudků, a i když i z pohledu čistě objektivního mi některé věci poněkud nešmakují, můžu s klidným svědomím říct, že DECAPITATED natočili dobrou desku. Kapela se na ní opět bez skrupulí nebojí mixovat současné a osvědčené směry moderního extrémního metalu, přepsané v intencích svého rukopisu. Z velké míry zůstala zachována atmosféra typická pro „Carnival is Forever“, nadále jsou hojně využívány „mešuge“ prvky v riffech i harmoniích, potěší zachování technických (death) metalových stínů minulosti. Přibylo groove pasáží, skladby jsou často velice chytlavé, sympatické je také střídání nálad a atmosféry. Materiál na „Blood Mantra“ dokáže být výbušný, agresivní, energický a živelný, ale také zatěžkaný a deptající. Velice mě těší z nahrávky sršící instrumentální vyzrálost, čerstvá posila za bicími Młody kromě potřebného přesného strojového přednesu dokáže zaujmout i přemýšlivější a komplikovanější hrou, přesto jeho styl působí uvolněně a nenuceně. Naopak opětovně největší slabinu slyším ve vokálu, který mi přijde dost průměrný až slabý, a chvílemi mi i vadí. Chápu, že pro současnou tvář kapely je zřejmě dostačující a snad i vhodný, ale bez jakékoliv osobní zášti ho prostě nemusím. Zvukově se mi deska líbí více než minule, a i když preferuji poněkud odlišný sound, pro potřeby DECAPITATED je vhodný a ve studiu Hertz udělaný na potřebnou míru.

Můj celkový dojem z alba „Blood Mantra“ je ten, že bylo natočeno čtveřicí muzikantů nacházejících se v skladatelské pohodě a uvolnění, kteří chtěli nahrát jednoduše to, co je baví, bez ohledů na historické „závazky“. Cítím z desky radost z hraní a muzikantskou vyzrálost, a tak přestože mám raději starší tvorbu, hodnotím počin „Blood Mantra“ jako dobrý a zasluhující pozornost. Možná se mnou nebudou zdaleka všichni souhlasit, ale vývoj DECAPITATED mně přijde tak nějak uvěřitelný a přirozený, tedy alespoň jim to věřím více, než některým death metalovým veličinám 90. let minulého století (raději nebudu jmenovat), které v době, kdy zájem o žánr prudce opadal, dokázaly bezostyšně přehodit kormidlo o 180 stupňů, a dnes v časech velkolepých a často zbytečných reunionů a comebacků mají najednou plná ústa své old schoolové minulosti, na kterou se často trochu trapně snaží navázat a z které se snaží ještě něco vytřískat. DECAPITATED přeji, ať i v budoucnosti přistupují ke komponování bez pocitu svázaných rukou, omezit co nejméně cestování, a pak možná ještě kapela nabídne světu nejedno zajímavé dílko. A není důležité, jestli se mi zase o kousek vzdálí, hlavní je vnitřní uspokojení skupiny, k čemuž má i „Blood Mantra“ dostatečné předpoklady.

Seznam skladeb:
  1. Exiled in Flesh
  2. The Blasphemous Psalm To The Dummy God Creation
  3. Veins
  4. Blood Mantra
  5. Nest
  6. Instinct
  7. Blindness
  8. Red Sun
  9. Moth Defect

Čas: 46:09

Sestava:
  • Rafał Piotrowski – zpěv
  • Vogg – kytary
  • Paweł Pasek – basa
  • Młody – bicí

http://www.decapitatedband.net/

http://instagram.com/decapitatedband
https://twitter.com/decapitated
https://www.facebook.com/decapitated

Zveřejněno: 24. 11. 2014
Přečteno:
3464 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář