Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

4.11.2014, Drážďany (Německo)

Americká doomová legenda, pohybující se na scéně už od roku 1980, se rozhodla vyrazit na tour k 35 letům existence a my jsme se rozhodli je následovat. Sice jsme zatlačili slzu v oku, že se nezúčastníme píseckých „leteckých dnů“ aneb  Thrash Nightmare II, ale co se dá dělat. SAINT VITUS jsou SAINT VITUS a tedy i o něco větší lákadlo...
 
Vybaveni dvěma lahvemi vína, posilněni pivkem a panákem v místě srazu (holt vždycky se najde někdo, na koho se čeká...) a už to drandíme oldschoolovým autem v pětičlenné bandě přes zasekanou Prahu. Někteří z nás ovšem poněkud doslova „přepálili“ začátek a už na benzině  těsně za hranicí Prahy nás pobavila otázka: „To už jsme na cestě zpět?“ (smích) Naštěstí do Drážďan pořád daleko a aktuální duševní stav našeho spolucestujícího do večera pominul. Cesta ubíhá rychle, o zábavu v autě je postaráno a nejzásadnějším problémem se zdá být, jak vyřešit držení omamných látek při případné policejní kontrole, neb nikdo z „držitelů“ se dobrovolně nechtěl ujmout sežrání. (smích)
 
S baterkou a vytisknutým plánkem na klíně naviguju a nacházíme klub docela rychle. Dorážíme asi 20 minut před začátkem, na vstupu se hlásíme o přislíbené guesty, leč marně nás na seznamu hledají... každopádně kluci byli ochotní a zavolali Bena, jenž nám je posvětil, takže „díky Bene!“... a hurá na bar pro pivko, kde byl výběr z mnoha lahváčů za 2 eura, takže na německo férová cena. Klub pro cca 1000 lidí byl zaplněný tak lehce přes půlku, všude dost místa, žádné fronty, klídek, pohoda a Němci.
 
S přesností na chlup v devět se na pódiu objevují avizovaní speciální hosti ORANGE GOBLIN. Jejich agresivní, chladný, ponurý stoner metal je opravdu zážitek. Ben s jeho hlubokým vokálem a dvěma metry dominuje celému pódiu a tahle banda fakt válcuje. V jejich setu se objevily skladby jako: „Acid trial“, „Sabbath Hex“, „Blue Snow“, „Into the Arms of Morpheus“, „The fog“, „The devil´s Whip“... a jako přídavek otvírák z předposlední desky „Red tide rising“.
 
SAINT VITUS
... kapela, jež se ve svých začátcích se svým stejnojmenným albem stala mezníkem a průkopníky doom metalu na sebe nenechává dlouho čekat a odpaluje set otvírákem „Living Backwards“ z alba „V“. Je pravdou, že pánové od té doby poněkud zestárli a oněch 35 let se na jejich tvářích a prořídlých šedivých kšticích dá detekovat poměrně lehce. Ovšem co se týče hraní, je to jako „za mlada“, teda až na basáka Marka, kterému to sice neskutečně hraje, ale jeho nepřítomný výraz a znuděný pohled do publika po celou dobu setu vyvolává trochu pocit „tak si to odehrajem a jdem“. Zato Dave, sršící energií, vytváří neuvěřitelné kytarové kreace, jeho sóla jsou  často rychlejší, než tempo celého songu, místy to zní až trochu „mimo mísu“, ale v celkovém kontextu to do sebe zapadá tak, jak má, a výsledek je neskutečný, třeba jako při skladbě „Born too late“. Scott doslova splývá s mikrofonem a jeho čistý hluboký vokál  a celkově prvotřídní zvuk dotváří již tak ponurou a temnou atmosféru, navíc bylo vidno, že pánové rozhodně přemýšleli nad svým setem a tak jsme si mohli poslechnout skladby řízlé napříč celou tvorbou jako „I bleed black“, „Blessed Night“, „Let Them Fall“ , „White Stallions“, „The Troll“, „The War Starter“, „The Lost feeling“, „H.A.A.G“, „Dying Inside“, „Clear Windowpane“... na závěr nesměl chybět úvodní song z první desky „Saint Vitus“.
 
Po odehrání koncertu se pánové vrhli mezi fanoušky a ochotně si povídali, fotili a podepisovali, co jim přišlo pod ruku. SAINT VITUS pro mě nesporně vládnou a kam se na ně hrabou PENTAGRAM či BLACK SABBATH. Plni dojmů, nabaženi úžasným a nezapomenutelným zážitkem, rozválcováni, zmasakrováni a ověšeni merchem nasedáme do auta směr „nach Prag" a je nám všem jasné, že jakmile se tahle kapela vydá znova na tour, tak neváháme a jedeme!

Celá galerie

Zveřejněno: 12. 11. 2014
Přečteno:
3265 x
Autor: Duzl | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

13. 11. 2014 10:25 napsal/a Johan
SV x BS
No já to chápu tak, že momentálně SV vládnou, samozřejmě podle autorky reportu. Je to subjektivní pocit, stejně jako všechno, co kdokoliv napíše... Mně se třeba líbí desítky kapel víc než BS... i když třeba začaly hrát o 20 let později.
13. 11. 2014 08:10 napsal/a MT
Black Sabbath
Srovnání St.V. s BS, kteří měli všechny zásadní desky vydaný skoro 10 let před tím než St.V. začali vůbec hrát člověka po ránu opravdu pobaví...
12. 11. 2014 20:37 napsal/a Peťan
Saint Vitus
Hmmm, hmmmm, těžká závist tohleto.... :/ Se závěrem o Black Sabbath sice nesouhlasím, ale SV mám hodně vysoko. Z doomu vlastně nejvýš...;-)