Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
LLYR

BLACKFINGER – Blackfinger CD 2014, The Church Within Records

BLACKFINGER bude pro mnohé posluchače a fanoušky jedna velká neznámá. Za tímto jménem však stojí zpěvák Eric Wagner, který byl zakládajícím členem kultovní heavy/doom metalové kapely TROUBLE. Především dvě první alba „The Skull“ a „Psalm 9“ patří k vydařeným počinům z osmdesátek. Wagner se objevil i v metalovém projektu PROBOT, který založil Dave Grohl (FOO FIGHTERS, NIRVANA, THEM CROOKED VULTURES). Po odchodu z TROUBLE si rychle našel náhradu v podobě BLACKFINGER a přivedl si k sobě mladé a šikovné muzikanty. Letos se na světě objevil stejnojmenný debut „Blackfinger“, který tak udrží charakteristický zpěv i nadále na scéně.

Během poslechu je nad slunce jasné, že Eric Wagner nebude začínat s elektronikou nebo zabředne do vod brutal death metalu. BLACKFINGER navazuje na tvorbu TROUBLE, jen si více pohrává s duchem sedmdesátých let, ale dodává tomu moderní zvuk. Výsledkem je doom/heavy rock s  mírně melancholickou atmosférou. Velkým vlivem jsou samozřejmě titáni BLACK SABBATH. Podobné „sabbaťácké“ riffy se dají rozeznat ve skladbách „Yellowood“, „I Am John“ nebo „My Many Colored Days“. U Wagnera se věk nezastaví a tak stejně jako třeba u Roberta Planta není možné očekávat vokální kreace jako v jeho mladých divokých dobách. Naopak se dostaví civilnější a umírněný projev, který dotváří atmosféru spíš z bluesového baru než z rock/metalového doupěte. Tesklivá „Keep Falling Down“ je toho důkazem. Nebudeme se jen pohybovat ve zlatých sedmdesátých, protože „All the Leaves Are Brown“ zase oživí heavy metalové osmdesátky. Dravější skladba dokazuje, že staré železo nepatří do sběru. Wagner si k sobě vybral velmi zdatné muzikanty a ti se mu odměňují zručnou prací. Navíc se povedl namíchat velmi čitelný a zároveň hutný zvuk. Snad i moje záliba v sedmdesátkovém rocku a tomuto období pomohla, že jsem si debut BLACKFINGER s radostí pustil vícekrát. Není to nic nového pod sluncem, ale cítím z toho duši a lásku k době, kdy rockové kapely bořily stadióny. Rocková hudba v té době zažívala svůj absolutní vrchol. Mohu doporučit si vedle BLACKFINGER poslechnout BLACK SABBATH, LED ZEPPELIN, PINK FLOYD a nezapomněl bych přidat i bývalou Ericovu kapelu TROUBLE.

Debut BLACKFINGER se pohybuje mezi nejlepším obdobím rockové muziky a k posluchači se dostává velká nostalgická dávka rockových „drog“ ze sedmdesátých let, ale také energičtější podoba heavy osmdesátek minulého století. Bývalý zpěvák kapely TROUBLE si doslova udělal radost a připravil velmi zajímavé heavy/doom rockové album. Velmi příjemné retro!

Seznam skladeb:
  1. I Am John
  2. Yellowood
  3. Why God
  4. On Tuesday Morning
  5. As Long as I'm with You
  6. Here Comes the Rain
  7. Keep Fallin Down
  8. My Many Colored Days
  9. For One More Day
  10. All the Leaves Are Brown
  11. Till Death Do Us Part

Čas: 43:33

Sestava:
  • Larry Piatz – bicí
  • Douglas Hakes – kytara
  • Rico Bianchi – kytara
  • Eric Wagner – zpěv
  • Willie Max – baskytara

https://www.facebook.com/blackfingermusic?ref=br_tf
http://blackfinger.net/
http://www.last.fm/music/Blackfinger

Zveřejněno: 19. 11. 2014
Přečteno:
3342 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Míra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář