Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HUSMAN FEST

ENDLESS – Prophetic Seals of Apocalypse CD 2014, Spectral Blasphemy

Uhnila mi ruka až po loket. Ani to moc nebolelo, ale ta rychlost mě poměrně vyděsila. Asi jsem na novou desku španělských deathových maniaků neměl šahat. Měl mě varovat už ten obal, na kterém je postava bez tváře. Jenže jsem hlava zvědavá, nevynechám jedinou chvilku, jak bojovat za práva death metalu a tak jsem málem uhořel zvědavostí. Brutalita se zde střídá s melodiemi, z nebe prší černé kapky hnisu a já se pomalu dostávám do světa ENDLESS. Ten je krutý, zlý a ošklivý. Ne méně než ten reálný, ale přeci jen pořádně morbidní. Kapela vznikla v roce 2011 a ve své diskografii má zatím tři alba. Letošní pokračuje někde tam, kde se minule přestalo. V mohutných riffech, klepajících bicích a nad tím vším zmarem se vznáší zvláštně zabarvený hlas.

ENDLESS je kapelou o dvou členech. Jedním je Javi, který obsluhuje basu (mimochodem příjemně zvučenou, jasnou a čitelnou) a o zbytek se stará Enrique. Ten také stojí za programováním bicí kavalerie. Pokud bych si tuhle informaci nepřečetl v bookletu, vůbec by mi to nedošlo (smích). Některé přechody jsou sice na hranici lidských možností (i když u některých maniaků bych si tipl, že by to dali), ale celkový dojem z alba to nijak nenarušuje. Jedinou věcí, s kterou mám menší „problém“, jsou vokály. Ne že by nebyla patrná snaha o pestrost, ale v některých momentech mi přijdou až moc rozvláčné, jakoby pánové nevěděli, kdy je utnout. Bývám na hlasy hodně zaměřený a pokud mi barva hlasu příslušného growlera nesedne, většinou se pěkně ošívám. Tady to vidím podobně. Pokud Enrique „jen“ hluboce křičí a maniakálně deklamuje, je to v pořádku. Jakmile se ale začne snažit ze sebe vydat nějakou melodii, nejraději bych CD vypnul.

Témata textů jsou jasná. Hraje a zpívá se o smrti, různých apokalypsách a co jsem měl možnost se dočíst, tak se pánové rozhodně nemají za co stydět. Jednotlivé songy mají po této stránce svoji vizi, dobrý nápad a odsýpají, jak mají. Co se týče muziky, tak se zde setkávají (mnohdy trošku na sebe násilně naroubované) styly death metalu od klasického, přes technický až někam k progresivnímu. Pořád se ale jedná pro „běžného“ posluchače o vstřícný, dobře vstřebatelný materiál. Líbí se mi snaha kapely hledat nové cesty, různá zákoutí, neprobádaná místa. Ne vždy se jim to daří, někdy se ocitnou ve slepých uličkách, ale to přece vůbec nevadí. Důležité je, že mě deska donutila přemýšlet, utvořit si svůj názor a neproletěla kolem mě jako dým z cigarety.

Mám rád nahrávky, které mě nenechávají klidným. Mnohdy mě první poslech rozčiluje, skřípu zuby a mumlám si pod vousy nepěkná slova. Některá hudba musí postupně dozrát, zalézt mi pod nehty a donutit mě se vrátit. ENDLESS se to povedlo. Výhrady bych sice měl, ale to je spíš mým problémem. Já mohu jen konstatovat, že se mi do ruky dostalo 38 minut propracovaného, mnohdy složitého death metalu, který postupně dozrával v zajímavou a příjemnou masakrující kratochvíli. Ne všechno jsem dosud pobral, ne všechno pochopil. Myslím ale, že je dobré vědět o kapele z daleké španělské Andalusie, ve které to vře jako v tlakovém hrnci. „Prophetic Seals of Apokalypse“ bych doporučil těm, kdo si rádi rozšiřují alespoň trošku obzory. Jim by mohl tenhle pozdrav z post apokalyptického světa vyhovovat nejlépe. Zajímavé CD plné překvapení.

Seznam skladeb:

  1. Times Of Deception
  2. Majesty Of Darkness
  3. The Plague
  4. When Death Arrives
  5. The Dead Speak Of Revenge
  6. Cosmic Signals
  7. 144,000 Sealed
  8. The Trumpets Of God
  9. The Return


Čas: 37:59

Sestava:

  • Javi – basa
  • Enrique – bicí, programování, kytara, zpěv


http://endlessbanda.blogspot.com.es/
http://www.facebook.com/pages/Endless-BAND/176292782471498
http://spectralblasphemy.com/


Zveřejněno: 07. 12. 2014
Přečteno:
3474 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 12. 2014 14:30 napsal/a BRUTAL
BRUTAL
Vdaka . Tento album ako hovoríte rozsekal aj mna. Je perfekný a u mna tiež chýbať nebude. S pozdravom
08. 12. 2014 14:52 napsal/a Asphyx
...
Děkuji jak za pochvalu, tak za tip. Masacre už mi hrají doma. Já bych na oplátku doporučil nové SEPTYCAL GORGE, kteří zase rozsekali mě, více ode mě zde: http://deadly-storm.blogspot.cz/2014/12/recenzereview-septycal-gorge-scourge-of.html. Recenze na MASACRE bude tamtéž:)) INHUMANO určitě zkusím! Díky...:))
08. 12. 2014 14:02 napsal/a BRUTAL
BRUTAL
Zdravím pan edaktorr. Recenzia je super tak ako vzdy a ako má byť. Môj pohľad na túto kapelu je taký , že sa mi velľmi páči , čo vyustilo si až do objednania albumu z dalekého Mexika (ktorý došiel po 2 mesiacom,no už som mal strach) od firmy Spectral blasphemy. Čo sa týka nejakej novej kapely pre vaše sluchovody skúste kapelu z CHILE- INHUMANO (spievalú po španielsky. ) a ešte by som rád privítal aj recenziu na nový album MASACRE. S pozdravom