Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
LLYR

MAAT – As We Create the Hope from Above CD 2014, Aural Attack Productions

Spočinutí ve stínu pyramid láká čím dál tím víc kapel. V podstatě je to pochopitelné, úspěch a hlavně muzika třeba takových NILE, MELECHESH, NERVECELL, ORPHANED LAND nebo SCARAB jsou určitě velmi lákavé. Jenže ono se to musí vzít za ten správný konec. Nestačí jen „okopírovat“ pár východních motivů a naroubovat je na death metal. Je to v podstatě jako u každého jiného řemesla. Někdo bude celý život slušným řemeslníkem, jiný jen obyčejným břídilem a jen několik vyvolených se stane mistry. Osobně mám z výše jmenovaných rád asi jenom prvně jmenované, protože v jejich muzice je pořád hlavním hraným stylem death metal a východní prvky jsou vkládány jen pro obohacení, zpestření. MAAT jsou zatím jen obyčejnými učedníky.

Jejich tři čtvrtě hodiny trvající prvotina se sice na první pohled tváří jako bombastické dílo s obrovským tlakem, ale při bližším ohledání zjistíte, že v ní zase tolik zapamatovatelného není. Pořád jsem se nemohl ubránit dojmu, jakoby pánové hráli takové The best of BEHEMOTH a NILE. Jen s tím rozdílem, že zde chybí nějaké pořádné nápady. Nic tomu nepomáhá ani „perfektní“ produkce, krásný „egyptský“ motiv na obalu ani východně znějící přezdívky. Velkou slabinou Němců je pak zpěvák Thot, který ani zdaleka nedosahuje kvalit svých slavných vzorů. U podobné hudby chci slyšet řvát právě probuzenou bestii, která byla dlouhá léta zavřená pod pyramidou a ne monotónního a roztržitého vokalistu, který zvládá v podstatě jen jednu polohu.

MAAT si ukousli příliš velké sousto. Nedá se sice upřít velká snaha o to znít tvrdě, „východně“ a zároveň si zachovat tu nejlepší death metalovou tvář, jenže ta vyprchává hned po prvním songu. Kytarové motivy jsou si také podobné natolik, že ani nemám chuť je dále rozkrývat. Němci se budou muset ještě hodně učit, aby je povýšili z obyčejných „plebs“ alespoň na řadové občany. Pánové si nějak neuvědomují, že pokud chtějí hrát a zpívat o „onom tehdejším egyptském světě“, nesmí to znít jako death metal pro nakupující v supermarketu. Kde je utrpení otroků? Kde se předčítá kniha mrtvých? Já nevím, ale tady žádný zápach mumií necítím. Místo skarabea mi po ruce leze obyčejná líná německá masařka.

Do „As We Create the Hope from Above“ se mi nepovedlo proniknout. Snažil jsem se, několikrát jsem si dokonce nemístně nadával, cože jsem to za milovníka death metalu, ale nic. Bohužel, podobně znějící desky mě naplňují jen přesvědčením, že někde v pozadí musí být bohatý producent, který sází jednu desku za druhou. A všechny jsou si podobné jako vejce vejci. Pokračovatelů death metalu s „orientálními“ prvky je spousta. Málokomu se ale povede uchopit tak těžkou látku. MAAT na to zatím nemají. Chápu, že bych měl lehce přivřít oči, protože je to teprve první album, ale život je boj, přátelé. Nahrávka, na které se nepodařilo oživit ani jednu mumii.

Seznam skladeb:

  1. As We Create the Hope from Above
  2. Shards of Osiris
  3. Sobek (re-recorded)
  4. El-Enh-Aa
  5. Preservation of My Immortal
  6. Atum – Conqueror of Chaos
  7. Duat …After My Last Breath
  8. In Shoals
  9. Rituals to Drown the Suffer


Čas: 45:07

Sestava:

  • Scaradeus – kytara
  • Tempest – bicí
  • Thot – zpěv
  • Horus – basa
  • Morguloth – kytara


http://www.maat-music.com/
https://www.facebook.com/Maatoffical
http://www.auralattack.de/


Zveřejněno: 03. 12. 2014
Přečteno:
3809 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

09. 12. 2022 12:27 napsal/a Zdeno Kme[
Maat
A tak dá sa. U mňa štandard. Druhý album je lepší.