Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

LAHAR, WHIPSTRIKER, FARSCAPE, APOKALYPTIC RAIDS

Johan:

V červenci jsem z píseckého Píčka odjížděl poměrně rozladěn kvůli mizernému zvuku, který tam panoval při koncertu TÜRBOKRIEG a spol. A taky jsem se zařekl, že mě tam už nikdy nikdo neuvidí. (úsměv) Předsevzetí mi vydrželo čtvrt roku, koncertu brazilských kapel prostě nešlo odolat, protože mě spousta kamarádů pořád dokola bombardovala otázkami, jestli přijedu, a že bych určitě měl... Nakonec jsem to ve slabé chvilce slíbil jedné krásce a pak už nebylo cesty zpět, protože sliby se holt plnit musí. (úsměv) Vyrazili jsme v plné sestavě, ale se zpožděním... Sportovní funkcionář Immortal totiž usoudil, že mezi vybranou společnost musí vyrazit upravený jako gigolo, takže se v čase plánovaného odjezdu ještě cachtal ve vaně, dřív to kvůli důležité schůzi čutálistů nestihl! (smích)

Start byl naplánovaný na 19. hodinu, do které došlo do klubu víc jak sto platících, což je na všední den a zahraniční nehvězdné kapely určitě výborné číslo, které se pravda čekalo, protože zvěsti kolující po internetu slibovaly, že bude vyprodáno a že do klubu víc jak 120 lidí nepustí. Měl jsem trochu obavy, aby se tam všichni vešli a koncert neproběhl v sardinkoidním prostředí, strach jsem měl i ze zvuku, ale naštěstí všechno dopadlo výborně. V klubu byl zákaz kouření, což vždycky vítám, prostor byl sice zaplněný, ale tak akorát, zvuk tentokrát obstaral profík Máza a s jedinou výjimkou jsem byl naprosto spokojený...

Tou výjimkou byli LAHAR, resp. Inyho vokál, který byl nějak podivně přeřvaný. Jinak LAHAR odehráli jako vždycky pěkně divoce a hlavně perfektně, takže pod pódiem byl bordel jako v tanku, skokani, plavci, Iny mezi lidmi, hity jako „Řecko“, „Ouroboros“, „Neviditelná fronta“ a samozřejmě ty největší pecky z jednostranného LP... Zařval jsem si pár refrénů, sevřel ruce, zaťal pěsti a jako vždycky jsem byl spokojený.

Z Brazílie dorazily hned tři kapely, ani jednu jsem neznal a předběžné studium mi utnul poskytovatel internetu, který mně už 14 dní internet neposkytuje. Takže s čistou hlavou šup na plac, WHIPSTRIKER na pódium a hurá zpátky v čase, někam na začátek osmdesátých let, kdy to všechno začalo. Kdyby někdo strčil MOTÖRHEAD s VENOM do šejkru a párkrát s ním zakvedlal nad hlavou, s největší pravděpodobností by mu vypadli právě WHIPSTRIKER. Mě to jejich rámusení docela bavilo a rozumné střídání rychlejších a pomalejších skladeb udrželo mou pozornost po celý set.

Část WHIPSTRIKER se na pódiu zdržela a po doplnění o další jihoamerické tváře tu byli FARSCAPE. Pro většinu příchozích asi hlavní tahák večera, pro mě další neznámá, takový jsem ignorant. (úsměv) Jestli předchozí parta hrála jako v roce 1982, FARSCAPE  byli o nějaké dva tři roky modernější, a o dva tři kvalty rychlejší. Stará METALLICA, lehce šmrnclá starými SLAYER, zhruba tak roky 1984/85... (úsměv) Většinou to pánové valili v ultra rychlém tempu, zpívající kytarista štěkal texty takovým tím poločistým křikem, sem tam dokonce i zazpíval, každopádně ale tahle parta valila parádně, a ta divočina, která se na ni strhla, byla srovnatelná s LAHAR. Pro mě to byl vrchol úterního večera, parádní retro se vším všudy.

Do třetice stará škola, ale zase z jiného ranku. Napřed jsem si myslel, že Fernando Ribeiro sběhl od MOONSPELL, ale když se zpěvák s podmalovanýma očima chopil i kytary, došlo mi, že je to Fernandův brácha. (smích) Navzdory podobě frontmanů ale APOKALYPTIC RAIDS holdují úplně jiné muzice, byť temnota v ní nechybí. On už název kapely napovídá, od koho se tihle tři borci, opět personálně provázání s předchozím komandem, učili své řemeslo. CELTIC FROST jak když vyšije. Většinou se hrála ponurá muzika ve středních tempech, ale sem tam došlo i na rychlé pasáže, které opět rozdováděly nějaké ty šílence, pomalá doomová tryzna pak všechny zklidnila, a mně by v tu chvíli vůbec nevadilo, kdyby byl konec, bylo by to takové stylové. Leč pánové pokračovali songem, podle kterého se jmenují, a nakonec ještě museli přidat, což ostatně potkalo i předchozí kapely.

Myslím, že brazilský útok v rámci druhé thrashové noční můry dopadl nad očekávání, jihočeská oldschoolová mafie si s radostí zavzpomínala na doby, kdy se metal teprve klubal na svět a my jsme po 23. hodině spokojeně zamířili k domovu.


Peťan:

Po loňské skvělé premiéře THRASH NIGHTMARE nemohlo následovat nic jiného, než druhé pokračování. Když mi někdy na začátku léta Žakyn oznámil, že je možnost dotáhnout tři výborné brazilské kapely, nezbývalo nic jiného než doufat, aby kapelám klaplo celé turné. Po potvrzení termínu, který jakožto úterý zůstával trochu s obavami týkajícími se návštěvnosti, jsme se Žakynem a Žroutem spustili „promo“, které se neobjevilo snad jen v Blesku a na obrazovkách TV Nova. (smích) Místo konání, písecký klub Pí, byl omezen na 120 hlav, a protože účel světí prostředky, den před akcí mi volá Žrout s informací, kterou známe leda tak z O2 Arény – vyprodáno (úsměv). Do klubu umístěného přímo v srdci města Písku dorážíme lehce po páté hodině, přípravy už pomalu běží, vyklizení prostoru restaurace, „backstage“, pódium nebo komplikovaná příprava vlastního sudu a chlazení, haha. Po šesté přijíždějí Brazilci, seznamují se, rozbalují merch, ve kterém pak mnoho z nás utápí prašule. Začínají chodit lidi, nakonec se dovnitř pustí 130 fans, přesně tak akorát do Píčka.

Úderem devatenácté hodiny to odpálili LAHAR a zaplněný klub okamžitě ožil. Od prvního songu třepu palicí, rozjíždí se mosh a po chvíli i skáče z mini pódia. Iny řádí dole mezi lidmi. Je to pro něj bezpečnější, než se s jeho výškou skládat pod nízký strop na pódiu. (smích) LAHAR jsou stálice a pokaždé mě odrovnají. Před několika lety hráli kluci v Píčku každou chvíli, viděl jsem je tady několikrát. Teď po několikaleté pauze bylo zase fajn vidět LAHAR v tomhle klubíku. Jejich thrashing ničil vše před sebou. Za tu svoji půlhodinku nasázeli osvědčené pecky jako „Mráz“, „Řecko“, „Neviditelná fronta“ nebo „Život tě naučí“. Zazněl i stále nový vál „Stý ze sta“, který dává tušit, že v případě LAHAR se v budoucnu máme zase na co těšit. Domácí pětice nasadila pomyslnou laťku hodně vysoko a jako vždy odehrála parádní koncert. Energický, poctivý thrashing. Jen těžko byste u nás hledali lepší kapelu. (úsměv) Díky!

První z tria brazilských kapel WHIPSTRIKER na sebe nechali celkem dlouho čekat, ale v delší pauze člověk alespoň pokecal s mnoha kamarády a doplnil tekutiny. WHIPSTRIKER předvedli přesně to, co jejich frontman Victor předpověděl v rozhovoru – špinavý a old schoolový metal/punk pod těžkým vlivem velikánů MOTÖRHEAD a VENOM. Jednoduché, krátké a úderné skladby si rychle našly odezvu a pokračovalo se tam, kde se při LAHAR končilo. WHIPSTRIKER ve tříčlenné sestavě sázeli jednu pecku za druhou, nejvíce pak vyčnívaly „We Came From the Wild Lands“ a „Lucifer Set Me Free“. Victor je pan frontman, neváhal si s námi v první řadě zapařit a při tom zběsile drhnout struny svojí baskytary. Parádní mix rock´n´rollu, black metalu, thrashe, punku a brazilské exotiky!

Victor se během chvíle naladil na čistě thrash metalovou vlnu, chopil se baskytary znovu, aby začala nekompromisní smršť v podobně FARSCAPE. Nikdy by mě nenapadlo, že tohle výborné thrash komando uvidím naživo v Písku. Syrový a agresivní thrash metal přímo vybízel divočinám v kotli a ty neustaly po celý set. FARSCAPE mají na kontě tři velké desky a na nich postavili i svůj set list. Především pal vál „Killers on the Losse“ mi zněl v hlavě ještě druhý den a pěkně jsem si vyřval hlasivky. Sóla, žádné pasáže k oddechu. Jen zničující válečná vřava, při které bylo snad větší horko, než v Riu de Janeiru. FARSCAPE nás zmasakrovali takovým způsobem, jakým to umějí snad jen Brazilci. Vše znovu podpořeno perfektním zvukem. V našich končinách jsou z Brazílie známí především VIOLATOR, ale věřte tomu, že od FARSCAPE dostanete stejně (ne-li víc) výživnou porci osmdesátkového thrashe. Díky!

Na závěr THRASH NIGHTMARE se otevřely brány pekelné dokořán v podobě APOKALYPTIC RAIDS! Tahle trojice nese název po vzoru kultovního EP od HELLHAMMER a přesně v tomhle ražení se nesl celý set. Starý, skřípající, dřevní, špinavý metalový pravěk, hrob osmdesátých let! Přesně po vzoru HELLHAMMER, CELTIC FROST a raných BATHORY. Nechyběly pomalejší pasáže, které se vzápětí zvrhly v totální black metalové běsnění. Satan, rouhání, paroháče, děsivý „warpaint“ okolo očí… v nedalekém píseckém kostele se samovolně obrátily kříže a vyschla svěcená voda. (úsměv) APOKALYPTIC RAIDS svůj pekelný set vygradovali stejnojmennou skladbou, spousty fans zůstalo pařit až do konce a odměnou byl i přídavek, který nezrušila ani prasklá struna. Skvělá tečka na výborným večerem!

Na závěr nezbývá než poděkovat Žakynovi, Žroutovi a klukům z LAHAR, všem klukům z WHIPSTRIKER, FARSCAPE a APOKALYPTIC RAIDS, Mázovi, který celý večer perfektně zvučil, a všem, kteří uprostřed týdne dorazili podpořit underground, udělat super atmosféru a užít si čtyři perfektní kapely. Akce byla nekuřácká a je super, že všichni tento fakt respektovali a chodili na cigáro ven. Konec akce před jedenáctou. After párty byla také výživná a myslím, že ani Brazilci na český pivko jen tak nezapomenou. Především pak Kev, ač Francouz, ráno musel mít hlavu jako balón (smích). Druhý ročník THRASH NIGHTMARE dopadl na výbornou. Perfektní večer! Thrash ´till Death!


Míra:

Měl jsem to v úterý hodně těžké, protože jsem byl nabrán rovnou z práce a jelo se do Písku. Jako první celý večer nastartovala fast thrash metalová mašina LAHAR. Lepší začátek ani nebyl možný. Narvaný klub Pí vytvářel divokou show plnou moshpitů, skoků z podia a hrožení pěstí. Po takovém výkonu bylo třeba se svlažit a tak došlo na potřebné pivní osvěžení. (úsměv)

Brazílie se prvně objevila ve formě WHIPSTRIKER. Musím se přiznat, že jsem, na rozdíl od ostatních souputníků toho večera, nebyl z této kapely na jejich albech tolik unesen. Vše se změnilo díky skvělému energickému nápoji, který byl smíchán z MOTÖRHEAD, VENOM a klasického punku.

Hodně jsem se těšil na FARSCAPE. Špinavý thrash metal s prvky blacku a speedu ve výborném brazilském podání. Tohle byla pro mě kapela večera. Omlouvám se ostatním partám, ale tahle se trefila přesně do mého gusta. Letos připravili novou desku „Primitive Blitzkrieg“, která se mně hodně líbí. Špína, rychlé riffy, osmdesátky a celé to okořeněné Brazílií. Rozhodně jedna z nejlepších brazilských kapel, které jsem naživo zažil.

Poslední jméno APOKALYPTIC RAIDS připomnělo staré legendy HELLHAMMER, CELTIC FROST a BATHORY. Přiznám se, že už jsem byl dost unavený, a tak jsem si ten starý poctivý špinavý black metal pořádně nevychutnal.

THRASH NIGHTMARE II byla velmi povedená akce. Děkuji pořadatelům za přivezení třech brazilských kapel a za skvělou organizaci. Bylo vyprodáno, tak to rozhodně vypovídá o velmi vydařeném koncertu.

Fotky: Míra


Galerie Karla Vyskočila


Sykyho galerie


Zveřejněno: 08. 11. 2014
Přečteno:
3581 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 11. 2014 10:24 napsal/a corbow
je mi to jasny
kunda proti vode, utahne 3 lode :)))
10. 11. 2014 08:58 napsal/a immortal
To Corbow:
On i Johan byl jak ze žurnálu. Navlíknul džísku model 1985 a moc mu to slušelo :-)) . Jeden by mu hádal 18 a ne předdůchodovej věk :-D . A my jsme si s Davem bláhově mysleli, že jsme ho k účasti na akci přemluvili my a ona to zatím fešná děvčica :-) .
09. 11. 2014 21:01 napsal/a Peťan
Praha zoufalá...
Helvetes: 30 lidí říkáš? No to je celkem bída... ale tak to je už dlouhodobý fakt, že jihočeši svými navštěvami kolikrát zachraňují pražské koncerty ;-)))) Byl bych pro, aby se všechny thrashe pořádaly na jihu..... Písek je město thrashe :-)))
09. 11. 2014 17:00 napsal/a Johan
-> Corbow
Co by, přišla :-) A moc jí to slušelo :-)
08. 11. 2014 22:40 napsal/a corbow
Johane,
a co ta kraska?