Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

SAND AURA – Elegy of the Orient CD 2012, Haarbn Production

Cairo, kouzelné město, moře hučí svou věčnou píseň, palmy šumí, cikády poletují vzduchem, vzduch voní skořicí a kávou... a přesně tuhle atmosféru, kterou tak kouzelně popisoval Oldřich Nový v jedné ze svých nejlepších rolí, se snaží přenést do drážek stříbrného kotoučku egyptská kapela SAND AURA. Kdo jiný by taky měl, než zajímavá parta z Káhiry, která má (resp. v době nahrávání měla) ve svých řadách zpěvačku a dva zpěváky, přičemž každý si své místo bez potíží obhájí, protože se projevuje jinak. O zbytek, tedy všechny nástroje a programování, se postaral multiinstrumentalista Shung, pod hudbou je ale podepsána celá skupina, která si evidentně libuje v kontrastech. Zatímco většina kapel kombinujících metal s orientální hudbou to dělá víceméně tak, že do tvrdých spodků míchá exotické nástroje a melodie, SAND AURA si sice s touto metodou také pohrají, ale velmi často metalové výrazivo zcela opouští a oddávají se etnické muzice.

Zprvu mi to nepřišlo jako nejšťastnější řešení, chvíli se hraje tvrdě, chvíli jako na káhirském tržišti, ale po čase mně to do sebe začalo zapadat a světe div se, bavit mě začaly hlavně ty orientální úseky, v nichž hrají prim (samozřejmě vedle všech těch roztodivných instrumentů, tady nejspíš z lůna počítače) čisté vokály. Oba dva vokalisté, slečna Bassma i mladý muž Mustafa, odvádí velmi dobrou práci, až mi přijde škoda, že se ke slovu, zejména tedy dáma, nedostávají častěji i v těch ostrých pasážích, kde vládne mikrofonu hudrující Muhammed.

Stránky vydavatele zařazují egyptskou družinku jako progressive oriental doom black metal, ale jako vždycky si dovolím nesouhlasit. Zvolil bych jednodušší označení oriental music / sympho metal, protože doomem je tu myšleno, že se tu a tam hraje pomaleji, s blackem to snad nemůže nikdo myslet vážně. Když už se hraje metal, tak většinou ve středních tempech, a prakticky trvale s velkým zastoupením kláves a dalších netradičních nástrojů, u nás by se nejspíš řeklo symfonický metal. Občas mi to přijde takřka bezchybné, nápadité, na druhou stranu se ale kvartet nevystříhal ani slabších momentů, po hříchu v tom metalu, který mi občas přijde zbytečně komplikovaný, až přeplácaný množstvím všemožných zvuků, riffů, melodií... Zajímavá je i rytmika, programované bicí zní úplně jinak, než jsme zvyklí u klasických metalových part – tady jde spíše o nástroj k dokreslení atmosféry, údery se šetří a na nějaké zběsilé sypačky nedochází ani ve svižnějších pasážích. Texty jsou většinou v angličtině, v několika skladbách jsou i části v arabštině, dva songy (6, 8) pak mají ryze arabský text a „Fountains Of Moses“ je instrumentálka, která snese označení progresivní, ale nikoliv metal, ale spíše rock, či AOR, samozřejmě s přídomkem orientální.

Místy mě opět napadá přirovnání k ORPHANED LAND, ostatně v bookletu jim kapela děkuje a navíc to vypadá, že prostřednictvím muziky se SAND AURA snaží o totéž co Izraelci, tedy o porozumění mezi národy bez ohledu na rasu či náboženství.

Už jsem to psal dvakrát, ale musím potřetí... Obaly cédéček od Haarbn Production nejsou odfláknuté, naopak, vypadají pěkně na pohled, jsou vytištěné na velmi kvalitním křídovém papíru a obsahují všechny potřebné informace, v případě SAND AURA i fotky umělců, i texty. Možná titulní strana nevypadá zrovna atraktivně, ale vnitřku šestnáctistránkového bookletu nelze vyčítat zhola nic.

Celkově mě Egypťanka a Egypťané příjemně překvapili, vedle NARJAHANAM z Bahrajnu jde o další kvalitní kapelu z arabského světa, do kterého jsem díky ruskému labelu mohl nahlédnout. Jsem za to rád.

Seznam skladeb:
  1. The Sand Aura (From The Land OF Nood)
  2. Aljahelia
  3. The Orphaned Child-Part 1 (Pilgrimage for his Name)
  4. The Orphaned Child II (Fountain in the desert)
  5. Fountains Of Moses
  6. Ya Sabyya
  7. The Shepherd´s Elegy
  8. Sidi Abd El-Rakeem

Čas: 49:03

Sestava:
  • Shung – guitar, bass, programming
  • Bassma Abbass – clean female vocals
  • Muhammed Hassany – extreme vocals
  • Mustafa Sami – traditional arabic vocals and choirs

Host:
  • Haitham Ebbed – oud

https://www.facebook.com/SandAuraEG
www.haarbn.com

Zveřejněno: 20. 11. 2014
Přečteno:
3240 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 11. 2014 13:13 napsal/a Johan
Atak!!!
Já ti v podstatě rozumím. Ale mě to docela bavilo, podobně jako právě AL-NAMROOD, a víc, než další počiny kapel z podobných končin, když tedy nebudu počítat ORPHANE, kteří jsou úplně jiná liga. Z produkce Haarbn se mi to líbí z exotických kapel nejvíc, třeba ze SAWLEGEN jsem měl podobné pocity, jako popisuješ tady, taky mě to spíš rozčilovalo...
20. 11. 2014 08:51 napsal/a Bhut
Opozice :D
Mne teda toto album vůbec neoslovilo. Kontrast orientu a metalu mi přišel na nelibé úrovni a celkově mne poslech spíš rozčiloval. Takže tady tak maximálně 5/10. Daleko víc holduji orientu od Al-Namrood, Seeds Of Iblis nebo Mogh - to jsou ovšem samé blekárny. Z těch ostatních bych určitě zmínil, již vzpomínané Orphaned Land a především Amaseffer - vřele doporučuji. No a pak vybrané věci od magora Senmuth.