Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

NEBELHEIM – a Shadow CD-R 2011, vlastní náklad

Ač NEBELHEIM datuje první kroky do roku 1998, do širšího povědomí se kapela, nebo spíše projekt, nikdy nedostal(a). Dvě dema (1999, 2003) ve své době víceméně zapadla, tři roky starý pětiskladbový počin jakbysmet. On tedy zapadl i u nás v redakci jako onen pověstný kostlivec do skříně, ale nakonec byly dveře otevřeny a tak se na tři roky starý počin alespoň v krátkosti podívejme.

Na nepříliš živém BZ profilu NEBELHEIM se v době vydání psalo o avantgardním black metalu, s čímž se dá souhlasit. Chybí ale doplněk chaotický. Snažím se nějak do skladeb ponořit, pochopit jejich stavbu, ale nedaří se mi to. Klavírní intro, jež je součástí skladby „Feuerguirl“, nepůsobí zle, ale když se rozjedou bicí a kytary, přichází zklamání. Zvuk, pořízený zřejmě kdesi na koleně, je slabší než průměrný, stejné slovo pak patří programovaným bicím, které se monotónně sypou jak pověstné brambory do sklepa. Muzika chvíli blackově sviští, chvíli zamíří tím avantgardním směrem, na základní vrstvu kytar je naroubována ještě kytara melodická, starající se o různé vyhrávky, tempo se náhle mění a objevují se symfonické zvuky v podání kláves, zmar ale přichází, když zpěvák otevře ústa. Čistý vokál mi přijde jak parodie do speed metalu, kvílivé polohy mi doslova trhají uši, občasné drsné taky nepatří mezi ty nejpříjemnější. Zvraty ve stavbě skladby jsou násilné, není se čeho chytit... Občas se zableskne na lepší časy, většinou díky klávesám, ale když už to vypadá, že by to mohlo jít, přijde zmatený závěr skladby.

Refrén (nebo co to je) „Io a shadow“ nepřeju poslouchat ani svému nepříteli, vážně nechápu, jestli je to myšleno vážně, nebo jde jakousi formu recese. Song se tváří spíše vážně, ale když začne zpěvák kvílet a slova různě ohýbat, ztrácím trpělivost. První záblesk zajímavé muziky přichází v úvodu „Epilogue“, tady to má zdá se hlavu i patu, napadá mě (samozřejmě s velkou rezervou) přirovnání k VULTURE INDUSTRIES, alespoň pro přiblížení atmosféry písně. Jenže po slibném začátku opět následuje krok jinam, na území, o kterém si nemyslím nic dobrého a o kterém dokáži mluvit pouze s využitím slova zmatek. Překombinovaná muzika plná různých propletených motivů, nesmyslně poskládaných bicích a riffů, sem tak kláves a hlavně zpěvu z říše hrůzy. Začátek předposledního štychu „Koda“ slibuje cosi alternativního, dá se říci neotřelého, nepřeplácaného, prim hrají klávesy a melodie to není vůbec špatná, pomalá muzika celkem příjemně plyne, dokud vokalista neotevře pusu a nezačne zase kvílet a zpívat. Kdyby skladba zůstala v instrumentální rovině, nezlobil bych se. V duchu první až třetí skladby se odvíjí i závěrečná „Der physischerwortkampf“, i když tady je toho skákání sem a tam méně, i kvůli kratší stopáži (3:24; dvojka má dokonce 8:25!).

Asi je jasné, že se mi „a Shadow“ od NEBELHEIM nelíbí. Popravdě netuším, jakému publiku je nahrávka určena, protože fanoušci avantgardního black metalu určitě raději sáhnou jinam.

Seznam skladeb:
  1. Feuerguirl
  2. Io a shadow
  3. Epilogue
  4. Koda
  5. Der physischerwortkampf

Čas: 27:18

Sestava:
  • Ulfr – všechno

ROZHOVOR

www.bandzone.cz/nebel


Zveřejněno: 22. 11. 2014
Přečteno:
4117 x
Hodnocení autora:
3 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

26. 11. 2014 18:35 napsal/a René
no
nechci polemizovat na téma zvuk či zpěv, nicméně k jedné věci, která se již vyskytla v recenzi dva roky zpět, bych podotkl, že sice chápu že 90% rockovch, popových či metalových písních je skládáno v tzv. malé píšňové formě (mpf), ovšem Nebelheim se této struktury nedrží. Skladba písní zde funguje na principu \" rozšířené velké písňové formě\" schematicky jde o i (introdukci) část A, intermezzo, část B, Coda (závěr). Tohle je strikně dodrženo i v nejkratší písni Der physischerwortkampf. Oproti tomu, nejdelší píseň je přitom založena, pouze na jedné jednoduché melodii, podpořenou pár akordy; jen tak mimochodem pro upřesnění.