Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

FORGOTTEN SILENCE – Re:RETRO’93 7\"EP 2014, Doomentia Records

„Rok 1993 byl ve znamení velkých změn a odvážného překračování do té doby neporušitelných tabu. Minimálně tři metalová tělesa představila alba, na nichž bořila zažitou představu o death metalu jako o ortodoxním stylu, ve kterém není místo pro odbočky a inovace. Tyto tři kapely přišly do té doby s nevídaně revolučním materiálem, který - přiznejme si - nebyl ve své době naprosto pochopen. A není náhodou, že alba „Elements“, „Spheres“ a „Focus“ znamenala na velice dlouhou dobu to poslední, co ATHEIST, PESTILENCE a CYNIC vydali. Čas dal naštěstí za pravdu jim... Tento sedmipalec berte jako naši poctu a poklonu plodnému roku 1993...“

Nemůžu si pomoci, nejde jinak než začít slovy samotných FORGOTTEN SILENCE, jež jsou zvěčněna na zadní straně obalu už šestého sedmipalce brněnských živlů. Ano, rok 1993 byl plodný, nejen co se týče vzniku zmíněných kultovních počinů, ale dal vzniknout i jedné převelice zajímavé kapelce z Brna a okolí, která stejně jako výše tři uvedená alba slaví letos krásných nekulatých 21 let a zdobí ji interesantní diskografie. Nápad zpracovat cover verze interpretů nebojících se experimentů a žánrových přesahů jsem zaregistroval tuším už v roce 2007, jestli se nepletu, mluvilo se o MCD a čtyřech předělávkách. V těchto dnech tedy vychází sedmipalcové EP, čítající nakonec covery dva. FORGOTTEN SILENCE k mému potěšení sáhli po ATHEIST („Mineral“) a PESTILENCE („Personal Energy“), i když nepochybuji, že by v klidu zvládli i ty CYNIC, a jestli správně předpokládám, kdysi zvažované kvarteto k zpracování mohli doplnit NOCTURNUS, kteří v roce ´93 už svá průkopnická díla měli venku dvě a svou první existenční etapu zakončovali eponymním EP.

FORGOTTEN SILENCE na „Re:RETRO´93“ potvrzují opětovné hudební přitvrzení, což bylo zřejmé již před dvěma lety na laskomině „La Grande Bouffe“, které jsem se dodnes nepřežral. Vykazují umění nejen složit vlastní, s nikým jiným nezaměnitelný materiál, ale v stejně nezaměnitelném duchu zpracovat i originální verze autorů, na nichž by si ostatní vylámali zuby. Autorů, s kterými mají některé styčné body, jako je chuť a odvaha experimentovat, nebát se bořit bariéry, nenechat se svazovat očekáváním a žánrovými klišé, a v neposlední řadě mají také společnou nezpochybnitelnou muzikantskou vyzrálost a um. Všechny tyto fragmenty sice v roce 1993 zlomili ATHEIST i PESTILENCE vaz, ale jak bylo řečeno, kvalita došla nakonec uznání, dnes mají fošny „Elements“ a „Spheres“ neotřesitelný status, a pochopitelně jsou doteď hlubokou inspirační studnou.

Zpracování cover verzí je vždy tak trochu ošemetná a citlivá záležitost, tanec na tenkém ledě. Nebaví mě, když se kapela snaží co nejvěrněji přehrát originál a rozdíl je jen ve zvuku a zpěvu, stejně jako nemusím předělání původní verze tak, že vznikne úplně nový song nemající s originálem nic společného. Kdo zná FORGOTTEN SILENCE a má v krvi jejich tvorbu, jistě tuší, že se nemusí ani jednoho z těchto dvou extrémů bát. Kapela kolem nestorů Krustyho a Medvěda přepracovala songy způsobem více než sympatickým a vskutku svojským, originálním, a snadno rozpoznatelným. Vezměme song „Personal Energy“ z alba „Spheres“. Jak známo, PESTILENCE se na této výjimečné fošně honosili mimo jiné tím, že se na desce nenacházely žádné klávesové syntezátory, jen ty kytarové, což je dodnes pro mě k neuvěření. FORGOTTEN SILENCE sáhli po nejklidnějším songu na albu (nepočítám intermezza), mistrně zachovali jeho atmosféru, a ač se smyslem pro původní detaily, vtiskli skladbě svou tvář. Pasáže evokující klávesy prostě klapkama nahradili (klavírní sólo je skvostné), rytmika bezchybná, původní syntetický zvuk kytar a zpěvu přetransformovali v přirozenější projev, aniž by došel k větší újmě původní feeling. Po více posleších zjistíte, že FORGOTTEN SILENCE jsou filutové, a nacházíte další překvapení, které si ale musíte odkrýt a objevit sami. Tohle dobrodružství si v ještě větší míře užijete u druhé skladby „Mineral“, pocházející z titulu „Elements“, kteréžto album kdysi ATHEIST nahráli paradoxně tak trochu z donucení. Songy floridských géniů byly vždy doslova nabušené neuvěřitelným množstvím hudebních nápadů a neotřelých postupů, čehož FORGOTTEN SILENCE umně využili. Skladbě vtiskli podstatně tvrdší ráz, a přestože základní kostra a děj zůstaly zachovány, charakter je útočnější a skutečně je zážitek odhalovat, kde se brněnští experimentátoři drželi předlohy více a kde méně. Prostor k vyřádění se využili hojně, a je jen na vás si to při poslechu užívat také. I když má EP jen dvě skladby, přehrávání a vychutnávání si jeho obsahu zabere podstatně více času, jen se nalítáte k opakované obsluze přenosky.

O zvuku nemá smysl se bavit, kapela si v létě vše nahrála a produkovala sama, a je dostatečně vyzrálá, aby si pohlídala, že ve výsledku je vše tak, jak má být. Nápaditý a srozumitelný je i barevný obal, tuzemský vinylový expert Doomentia Records je zárukou kvality, zkrátka „Re:RETRO‘93“ je kousek, který musí mít ve sbírce nejen fanoušci FORGOTTEN SILENCE. K mání by mělo být už snad na prvním koncertě podzimního turné Metalshop Tour, které startuje 7.11.2014 v Brně a končí 29.11.2014 v Opavě za doprovodu dalších zajímavých kapel. Věřím, že songy z EP zazní i na koncertech, a nepochybuju o tom, že to bude stát za to. Jo, a ještě za něco bych chtěl kapele poděkovat: díky tomuto „epku“ jsem po delší době zase 4x po sobě sjel desku „Elements“ a i na „Spheres“ se dostalo.

Seznam skladeb:
A: Personal Energy (PESTILENCE cover)
B: Mineral (ATHEIST cover)

Čas: 4:55 + 4:42

Sestava:
  • Satyr – zpěv
  • Medvěd – kytara
  • Hyenik – kytara
  • Krusty – basa
  • Marty – klávesy
  • Čepa – bicí

http://forgottensilence.cz/
http://bandzone.cz/forgottensilence
http://www.reverbnation.com/forgottensilencecz
https://www.facebook.com/pages/FORGOTTEN-SILENCE/35118265428
http://www.doomentia.com/


Zveřejněno: 29. 10. 2014
Přečteno:
4103 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář