Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

15.10.2014, Ostrava - Barrák

Jakmile se dostalo na veřejnost, že do Čech dorazí severská trojka v čele s GRAVE a ENTOMBED A.D., neváhám a rovnou „mobilizuju“. Co na tom, že GRAVE už jsem letos viděla a poslední počin ENTOMBED A.D. je pro mě zklamáním... Kupuju vstupenky v prapodivné kavárně, kde se tisk vstupenky ukázal být nadlidským úkonem a pět pokusů strčit správně papír do tiskárny bylo zjevně málo. Pak už jen jízdenky s cílovou stanicí „Švédsko“ a může se vyrazit. Cesta vlakem ubíhá docela rychle a stevardovi v růžové košili pomalu dochází, že jedno pivo nám na celou cestu stačit určitě nebude. (smích) Myslím, že chlapec měl poněkud tvrdší šichtu, než obvykle, a dopravci razantně vzrostla spotřeba piva. (smích) Před osmou dorážíme do klubu, u vstupu nás vítá ostravská persóna Kiby, Barrák se docela plní, tak zavčasu skupujeme distro, dáváme pivko a první kapela může začít.

Švédskou trojku rozjeli údajně thrash/death metaloví IMPLODE. Nic proti, ale už od pohledu bylo jasné, že tohle tvrzení bude o něco dál od pravdy, takže bych k tomu dodala ještě melodic s lehkým fušingem do groove a místy s riffy deathcoru. Řekla bych, že tahle parta si ještě úplně neujasnila, co by vlastně chtěla hrát, a možná s tím i koresponduje počet vydaných alb za celou dobu jejich existence. Každopádně ať už to byla místy směsice opravdu všeho, tak „nevděčné“ pozice jedničky se pánové ujali s vervou a svou část fanoušků na svou stranu určitě přitáhli. Doufám, že až tuhle bandu budu mít možnost potkat příště, tak už to snad bude opravdu vyhraněny death/thrash, a já jim pak určitě věnuji více své pozornosti, neb určitý potenciál v sobě rozhodně mají.

Zato veteráni GRAVE, to je kapela, jenž je pro mě ztělesněním švédského death metalu, kapela, která snad nikoho nemůže nechat „chladným“. Žádné napětí, žádné kecy, jen surovost, ponurá atmosféra, špína a nekompromisní vokál Oly Lindgrena, ze kterého mi hned při první skladbě „You will never see...“ běhal mráz po zádech.Tahle parta moc dobře ví, co chtějí fanoušci slyšet a tak se v jejich setu objevily songy jako „Turning black“, „Deformed“, „Extremely rotten flesh“, „Winds of chains“, „Morbid ascent“, „Into the Grave“... Po tomto vystoupení pro mě GRAVE zůstávají dále na výsluní a tuhle pozici pro ně očividně není problém kdykoliv obhájit. GRAVE dohráli svůj set a člověk dostal chuť popadnout lopatu a zajít na krchov vykopat pár mrtvol.

Naštěstí na to není čas, neb nás čeká ENTOMBED respektive ENTOMBED A.D. Možná by se to dalo napsat i ENTOMBED revival.... No nic, tyhle absurdní peripetie s názvem nechme stranou a pojďme k jejich setu. K nové nahrávce mám poněkud kritický postoj, takže jsem byla zvědavá, jak se s tím popasují a kolik toho předvedou. Nakonec jsem napočítala asi jen 3-4 skladby z nového alba a to hned v úvodu se snahou o pompézní otvírák „Kill to live“. Dále zazněly novinky „Second to None“ či „Pandemic Rage“. Tyhle novější věci mě bohužel nechávají poněkud v klidu a až s příchodem starších nahrávek poznávám ty „správné“ ENTOMBED. Takže skladby jako „I for an eye“, „Ravel in flesh“, „Eye master“, „Living death“, „Wolverine“, „Damn deal done“, „Chaos breed“, „Serpent speech“... a samozřejmě nesměla chybět ani klasika „Left hand path“. Určitě si nepamatuju všechno, protože pánové se rozhodně nešetřili a naložili si set čítající cca 15 kousků. Škoda jen, že zvuk nebyl zrovna nejlepší a určitě uškodil celkovému dojmu. Každopádně Lars se snažil seč mohl, avšak pro mě nadarmo propotil triko a GRAVE pro mě uhájili post jedničky celého večera.

Členové kapel se po koncertě začlenili mezi fanoušky, ochotně se fotili a konverzovali, žádné hvězdné manýry a tak to má být. Zároveň jsem ráda, že v Ostravě opět vzrůstá návštěvnost metalových akcí, tak snad to tak i zůstane. Vlak nad ránem jsme stihli, takže jak se říká „Konec dobrý, všechno dobré“. (úsměv)

Celá galerie


Zveřejněno: 20. 10. 2014
Přečteno:
3316 x
Autor: Duzl | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 10. 2014 07:52 napsal/a Michal
Díky
Díky za super report, teď me sere ještě víc, že jsem nemohl! :-)