Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Belgičtí ENTHRONED letos vydali již desátou řadovou desku \"Sovereigns\" a vystoupili na festivalu Brutal Assault. O tom i mnohém jiném jsme si povídali s frontmanem Nornagestem.

Předem se kaji, omlouvám a háži si popel na hlavu. Nornagest byl v zodpovídání mých všetečných otázek rychlý a ten, kdo zbrzdil vydání rozhovoru, jsem já. Překlad mi zabral delší dobu, než je zdrávo (rozhovor byl uskutečněn v srpnu). Přesto doufám a věřím, že si čtení rozsáhlého interview s ENTHRONED užijete.

Zdravím, Nornageste! Před pár dny jste vystoupili na festivalu Brutal Assault. Těšili jste se na tento již v současnosti věhlasný festival? Pro mě jste byli jednou z nejlepších kapel festivalu, skvělá show, skvělý zvuk, všechno naprosto parádní. Jaký jsi měl dojem z koncertu ty? Zhlédli jste na místě i nějaké další kapely, viděli jste nějaká zajímavá vystoupení, nebo jste se ihned po své show vydali na cestu zpět?

Zdravím. Zůstali jsme na vystoupení našich bratrů z MGŁA, vypomohli jsme si, co se týče vybavení, a navzájem se podpořili. Odjeli jsme ale asi hodinu či dvě poté, co ukončili svůj set. Byla to velmi dobrá zkušenost, festival je věrný své pověsti, skvěle organizovaný, na úžasném místě a publikum bylo ohromné.

Tento měsíc se chystáte na turné po Jižní Americe. Jaké máte ohlasy na vaši hudbu z těchto končin? Jihoameričtí fanoušci jsou známí tím, že si každý koncert užijí opravdu naplno. Máš takový pocit i ty z vašich předchozích zkušeností z tohoto kontinentu, třeba z koncertů v Brazílii, kde jste vystupovali po boku Gorgoroth?

Vydat se do Jižní Ameriky je pro ENTHRONED něco jako vydat se domů, užívám si každou vteřinu, přijetí od fanoušků je vždy fantastické, jejich oddanost je ukázková a jejich intenzita je všudypřítomná. Není potřeba dodávat, že máme v těchto místech největší fanouškovskou základnu, stává se, že se podaří zaplnit klub s kapacitou 2 500 míst, pokud zde vystupujeme jakožto headlineři.
Jihoameričtí fanoušci dostávají své pověsti a čím jižněji jste, tím rozpálenější atmosféru zažijete!

Máte v plánu i nějakou klubovou tour po Evropě?

Turné po Evropě se v posledních letech stává opravdovou výzvou, většina promotérů si totiž nemůže dovolit vzít na své triko více takových tour. Zároveň když hrajete během týdne, moc lidí se neukáže, vzhledem k jejich zaměstnání a také skutečnosti, že je stále všude trochu cítit odér ekonomické krize.
Mohli bychom to udělat, znamenalo by to ale jet tour, kde bychom téměř nedostávali zaplaceno. Jak bychom pak mohli zaplatit naše účty, jídlo pro naše rodiny a další logické mimokapelní věci?
Proto v současnosti v Evropě preferujeme samostatná vystoupení. Uvidíme, jak se to v budoucnu vyvrbí a zda si budeme moci zase jednou dovolit vyjet na turné jako dříve.

Mnoho BM kapel příliš nekoncertuje a více se věnuje studiové činnosti. Jak jste na tom vy, jsou pro vás koncerty příjemnou a důležitou záležitostí, nebo se vždy těšíte spíše na práci ve vašem vlastním studiu, komponování skladeb, vylaďování zvuku?

Co se nás týče, obojí jde ruku v ruce. Nahrávání desky je důležité pro to, abychom našim skladbám dali finální formu a originální sound, živé koncerty nám zase dovolují veřejně předložit naše pocity, využít daného prostředí jako paliva a katalyzátoru pro energii, kterou chceme během našich rituálů vyprodukovat. Takže, jak jsem řekl, obojí je důležité a jedno nejde bez druhého.

Od alba "Pentagrammaton" (2010) se takřka o vše staráte sami - produkci má na starosti Phorgath, layout zase Nornagest & Neraath. Vyhovuje vám tento stav, kdy máte všechno pod kontrolou a nikdo vám do toho nekecá? Chtěli byste v budoucnu třeba ještě nahrávat ve studiu s jiným producentem, jako v dobách minulých, nebo si to už ani neumíte představit?

Ano i ne, nejsme ten typ lidí, kteří by nechali label nebo distributory určovat, co máme dělat a co ne, je velmi těžké s námi v tomto ohledu pracovat. Naše tvorba zůstane taková, jakou ji vytvoříme, a externí faktor NIKDY nebude mít dovoleno rozhodovat o tom, co jak děláme.
Tyto věci děláme sami, protože jednoduše můžeme a je to naše práce. Phorgath je zvukový inženýr, Neraath a já jsme designéři a pracujeme v oblasti umění, proč bychom tedy měli oslovovat někoho jiného, aby udělal práci, kterou jsme schopni udělat sami? Plus, kdo jiný ví lépe, jak by to či ono mělo znít či vypadat? Podle mě je to naprosto logické.

Ještě se vrátím k produkci. „Pentagrammaton“ má dle mého slabší zvuk než jeho předchůdce „Tetra Karcist“ (2007) či dvě následující alba. Jaký máš na sound tohoto počinu názor po několika letech ty? Myslíš, že prostě trvalo nějakou tu dobu, než jste našli ten správný zvuk pro ENTHRONED, nebo jsi s výsledkem naprosto spokojený?

„Pentagrammaton“ je kapitola s odlišným zvukem a vibracemi, bylo naším záměrem, aby deska zněla hruběji, živě a „špinavě“. To vše bylo svým způsobem součástí celkového konceptu alba a vím, že mnoho lidí tomu úplně neporozumělo a nemělo tolik tento počin rádo právě kvůli produkci, ale já jsem s ní upřímně na sto procent spokojený a myslím, že Phorgath udělal skvělou práci, abychom dosáhli našich cílů a směru. Pokud se zaměříš na trilogii „Tetra Karcist“, „Pentagrammaton“ a „Obsidium“, „Pentagrammaton“ je propast, hlubina nonkonformity. Odráží agónii a zabývá se konceptem přesně těch kapitol, které nás pohltily. To je vše, co jsme žádali, a také jsme to realizovali.

Poslední album "Sovereigns" mi přijde malinko odlišné od předchozích. Zejména co se týče kytarových partů, slyším tam nové vlivy. Kdo je autorem hudby, podílel se třeba i nový kytarista ZarZax?

Na skládání „Sovereigns“ se podíleli všichni, Neraath, Phorgath, ZarZax, já a dokonce i Menthor. Každý člen přišel se svými nápady, které jsme společně poskládali dohromady a výsledkem je to, co můžeš na albu slyšet. Nejde jen o skvělé nápady ZarZaxe či Menthora, také jsme zachytili nové emoce a ideje. Zároveň jsme si ale udrželi vlastní charakteristické rysy. Skutečně se domnívám, že tato sestava je naprostým požehnáním a že jsme byli předurčeni ke spolupráci.

V ENTHRONED od roku 2012 působí bicman Manuel Rodrigues alias Menthor, jenž je původem z Portugalska, navíc je členem např. anglických LVCIFYRE či amerických NIGHTBRINGER. Jak probíhá spolupráce mezi vámi, výhradně přes internet a scházíte se až na turné?

ENTHRONED a LVCIFYRE jsou jeho jedinými hlavními kapelami, v zásadě se tedy scházíme poměrně často na zkouškách, koncertech, turné atd. Musíme najít tu správnou logistiku, aby věci mohly fungovat, tak jako každá jiná kapela.

Alba "Obsidium" (2012) a "Sovereigns" (2014) jste vydali u polského labelu Agonia Records. Jak jste s přístupem této stále rostoucí firmy spokojeni?

Naprosto, Agonia dosud udělala mnohem lepší práci, než kterýkoliv jiný label, se kterým jsme v minulosti spolupracovali. Mnoho lidí se podivovalo nad tím, že jsme podepsali kontrakt s nimi, když jsme měli nabídky od větších labelů atd. Já jsem však vždy preferoval spolupráci s lidmi, kteří jsou nadšení, kteří kapelu znají od jejích počátků a sledují nás, kteří nás podporovali jakožto fanoušci naší tvorby a ne pouze za účelem „jak moc bychom mohli naplnit jejich kapsy“. Agonia nám dala podporu, jakou jsme chtěli, máme absolutní svobodu, label nám naprosto nezasahuje do našich hudebních a lyrických postojů a respektuje nás tak, jako my respektujeme v absolutní upřímnosti jej. To pro mě znamená, že jsou firmou, kterou hledám.

Desky "Towards the Skullthrone of Satan" (1997), "The Apocalypse Manifesto" (1999) a "Armoured Bestial Hell" (2001) jste vydali u britské firmy Blackend. Poté, co jste ji opustili, vypustila do světa bez vašeho vědomí box-set složený z vašich prvních čtyř počinů. Vzpomeneš si ještě, jak jste situaci tehdy vyřešili?

Opustili jsme tento vtip, který se sám zval labelem.
Nemohu vystát lidi, kteří zneužívají kapely a fanoušky kvůli troše peněz, vydávají mizerné edice bez toho, že by na to kapelu upozornili. Zjistil jsem, že nedávno ten box-set znovu vydali… Co chceš, abych ti na to řekl… Takový typ lidí je prostě ubohý a je největším nepřítelem jakékoliv kapely, fanoušků a undergroundu. Pravý opak toho, o co kapela jako ENTHRONED stojí.

Jakožto vokalista v ENTHRONED působíš od roku 2007. Vím, že jsi zpočátku nechtěl tento post převzít, nakonec tě ale spoluhráči přesvědčili. Zvykl sis po těch letech už na tuto pozici, vyhovuje ti pozice frontmana na koncertech?

Chvíli mi to trvalo, ale zvykl jsem si a rozhodně si to užívám, jelikož mohu do svých textů vložit ten pravý feeling, formu, tón a agresi, jež je potřeba. Pravda je taková, že jsem nikdy nebyl rád středem pozornosti, raději jsem byl více v pozadí a dělal si svoji „práci“, ale nemůžeš mít všechno, že?

Kromě ENTHRONED působíš také v kapele THE BEAST, na svém kontě zatím máte jen nějaká dema, 1 EP a splitko s GOAT TORMENT, ve kterých jsi také chvíli byl. Plánuješ s THE BEAST v budoucnu nějaký plnohodnotný řadový počin?

Určitě ne, THE BEAST už nějakou dobu nefungují, byl to projekt, který jsem založil dávno s Nebirosem (bývalým kytaristou ENTHRONED) a skladby, které se objevily na splitku s GOAT TORMENT, byly napsány a nahrány už dlouhou dobu před jeho vydáním (2012 – pozn. red.). ENTHRONED jsou v tuto chvíli jedinou mojí kapelou, uvidíme, co přinese budoucnost… ale ENTHRONED mají v současnosti moji stoprocentní pozornost.

Neraath a Phorgath jsou také zakládajícími členy black/deathové smečky EMPTINESS. V květnu jste vydali čtvrté dlouhohrající album "Nothing but the Whole". Přiznám se, že jsem od nich zatím nic neslyšel, mohl bys čtenářům trochu přiblížit jejich tvorbu a plány do budoucna?

Abych byl upřímný, popsat hudbu a koncept EMPTINESS, to je nejtěžší otázka, na kterou jsem byl za dlouhou dobu tázán!
EMPTINESS je unikátní kapela s unikátním přístupem. Dříve hráli dark black/death metal, ale postupem času se vyvinuli v chorou, zvrácenou a jedinečnou záležitost, kterou je pro mě téměř nemožné nějak zaškatulkovat. Vše, co mohu říci, je, že EMPTINESS je jedna z nejtemnějších kapel, které znám, a všem VELMI doporučuji poslechnout „Nothing but the Whole“, které je dle mého mínění jednou z nejlepších nahrávek tohoto roku. Produkce je jednoduše úchvatná, ale varuji vás: je to velmi speciální a jedinečné.

Jak bys popsal belgickou black metalovou scénu? Je na ní podle tebe hodně kapel, které jsou něčím výjimečné a stojí za poslech? Za sebe mám v oblibě např. CULT OF ERINYES, PANCHRYSIA, GORATH nebo SAILLE, mohl bys doporučit nějaké další smečky?

Jak jsem již řekl: určitě EMPTINESS, dále POSSESSION, kteří se nesou spíše v duchu starých kultů, jako jsou SARCÓFAGO, stará SEPULTURA, KORROZIA METALLA, KAT a další. Také GOAT TORMENT, LVTHN, AMEN RA a několik dalších. Tyto kapely jsou pro mě v těchto dnech těmi nejlepšími v Belgii.

Je za námi polovina roku 2014. Zaujaly tě nějaké letos vydané desky? Jsi příznivcem spíše old school kapel, nebo tě více zajímá vývoj scény, nová alba?

Jsem velmi různorodá osoba, poslouchám mnoho rozdílných žánrů, staré i nové desky. Letošními vrcholy jsou pro mě „The Satanist“ od BEHEMOTH, „Melana Chasmata“ od TRIPTYKON, „Serpent Sermon“ od MARDUK, „Grave Ekstasis“ od IRKALLIAN ORACLE, „Death“ od TEITANBLOOD a „Promulgation of the Fall“ od DEAD CONGREGATION.

Děkuji za tvůj čas a odpovědi, přeji hodně zdaru po všech stránkách. Poslední slova patří tobě.

Děkuji ti za rozhovor a podporu!
Khep’r!

RECENZE "Sovereigns"

http://www.enthroned.be/
https://www.facebook.com/Frater.Silurian
http://www.agoniarecords.com/

Zveřejněno: 26. 10. 2014
Přečteno:
3642 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář