Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

DELUSION – Long Rope CD-R 2014, vlastní náklad

Strakonické DELUSION už v současnosti můžeme zcela bez problémů zařadit mezi veterány domácí undergroundové scény. Jak jinak ostatně označit kapelu, která je bez pár pátků aktivní již takřka 20 let a za tu dobu si mezi fanoušky tvrdé muziky vydobyla velmi slušné renomé. Já sám se však musím přiznat, že prostřednictvím jejich aktuálního EP „Long Rope“ se jedná o moje vůbec první a do jisté míry vlastně i náhodné setkání s touhle bandou. Jejich nahrávku jsem si totiž mezi alby došlými do redakce částečně vybral i proto, aby Johan nemusel hodnotit takříkajíc domácí skupinu, což občas bývá docela ošemetná záležitost, jelikož se tak nějak automaticky očekává, že interpreta ze svého města jako patriot automaticky podpoříte. (úsměv) Takže jsem hodil rychlý poslech na Badzone a jelikož jsem usoudil, že to nezní špatně, za pár dní mi tahle placka přistála ve schránce. Poměrně dlouhou dobu mi však trvalo, než jsem CD alespoň v jednom ze čtyř domácích přehrávacích zařízení rozchodil, jelikož se mi do rukou dostalo v hodně zuboženém stavu, zřejmě ho někdo už použil, jako tácek pod pivko, takže těch škrábanců na něm je nepočítaně. No, nakonec se to tedy povedlo a zde je pár mých postřehů z poslechu „Long Rope“.

Aktuální placka přináší dohromady šest pěkně rychlých a nabušených songů, z čehož pět je opatřeno texty v angličtině, závěrečný kousek s výmluvným názvem „Blaničtí rytíři“ je zcela logicky přednesený v mateřském jazyce. Hudebně se sama kapela pasuje někam do kombinace tvrdších metalových odnoží s hardcorem, což bych řekl, že je trefné, jelikož v muzice jsou jasně patrné atributy jak „hácéčka“, tak třeba thrashe, najít se dají takřka „motörheadovské“ části, nechybí ale ani melodické pasáže, kdy na sebe kytary poutají zaslouženou pozornost. Hrubý vokál je kombinovaný s křičeným i takřka čistým výrazem, značnou devizou jsou též sborové zpěvy a neměl bych zapomenout ani na šlapající údernou rytmiku, která skladbám dodává správný šmrnc. Majstrštykem v propojení takřka všeho výše zmíněného je pro mě vál číslo pět „Mouses“, který považuji za absolutně nejvydařenější (zároveň je i nejdelší, takže je čas si ho dostatečně užít /úsměv/) kousek z celé prezentované šestice. A hned za něj stavím „Blanické rytíře“, kteří jsou vyvedení v takovém docela punkovém rytmu, čemuž odpovídá i text, který jako jediný v přiloženém bookletu nenajdeme, ale zase je vcelku dobře srozumitelný, takže žádný větší problém.

Když jsem se dostal k obalu, tak je ten je sice zpracovaný poměrně jednoduchým způsobem, ale výsledek na mě dělá hodně dobrý dojem a k muzice sedne. Jak jsem už výše naznačil, booklet obsahuje všech pět anglických textů, ovšem kdo je jejich autorem vám nepovím, jelikož jsem to nikde nenašel. Stejně tak jsem v té záplavě děkovaček neodhalil, v jakém studiu album vzniklo (HellSound?), ale alespoň můžu říct, že sound je fakt kvalitní (což by na ten HS sedělo /úsměv/).

Někde jsem letmo pochytil, že hlavním nosičem pro tohle EP by měl být vinyl (berte to ale s rezervou), já sám mám nahrávku v rukách v podobě, již v úvodu docela dost popsaného, CD-R s kvalitním potiskem (barva, ne samolepka).

Celkově u mě až na nějaké maličkosti převládá spokojenost, takže dávám sedmičku a doufám, že se DELUSION brzy povede vydat novou plnometrážní desku.

Seznam skladeb:

  1. Long Rope
  2. Life In Flow
  3. Little Prince
  4. New Song
  5. Mouses
  6. Blaničtí rytíři

Zveřejněno: 08. 11. 2014
Přečteno:
3535 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář