Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

THE STYX SHIPPING SOCIETY – Auf aschegrauen Straßen MCD 2014, vlastní vydání

Společnost, jež provozuje přepravu pře řeku Styx, vznikla v roce 2007. Její zakladatelé pocházejí z nevýznamných lokálních bavorských kapel hrajících grindcore a death metal. V témže roce vzniká dvouskladbové demo. Kapela pracuje pilně dál a v roce 2008 vydává na vlastní pěst 100 ks kopií alba „A Grand Opening for a Coming End". Ač TSSS na svém webu píší o nějakých pozitivních reakcích a úspěchu v soutěži, tak pozoruji, že od svého vzniku nejsou moc aktivní a jejich koncerty do vydání plnohodnotné desky „City on Fire" (2012) se dají spočítat na prstech obou rukou. A poté už ani nemluvě (?). Kapela ve zkušebně nezahálí a po vydaní alba začíná pracovat na novém mini albu, které se začalo natáčet na sklonku loňského roku. Po předešlých nahrávkách v angličtině se zpěvák P. Gottfried rozhodl napsat všechny texty ve své mateřštině a tak v letošním roce vzniká DIY cestou mini album „Auf aschegrauen Straßen".

Banda převozníků THE STYX SHIPPING SOCIETY, kteří tuto práci vyfoukli zřejmě Charonovi (nebo jej zaměstnali? - smích), na webových stránkách uvádí víceméně pozitivní reakce na poslední album. Tak se teda pojďme na novinku nazvanou „Auf aschegrauen Straßen" podívat.

Obálka přesně kopíruje název alba. Šedavá, zaprášená ulice, jen síť prázdných nájezdů. Vně bookletu holé, tiché, kolem začouzené město. Pohled do dáli, uvažující jak to bude dál, zda je nějaká naděje přežít... Ke každé skladbě je v knížečce jen krátký úryvek textu. Německy neumím, tak zrovna mně to až tak moc nevadí, ale co kdybych si náhodou chtěl texty přeložit. V každém případě je textová stránka v podání zpěváka srozumitelná. Texty se odvíjejí od sci-fi románu „Cesta" Cormaca McCarthyho. Album je vlastně takovým „soundtrackem" k tomuto románu, který je o pouti postapokalyptickou krajinou, jež je plná prachu, popele, hladu, utrpení, bez vegetace, bez slunce...  ale také o souznění otce se synem, přežívajících díky vzájemné podpoře...

Piano... a praskající gramofon otevírá album, které je po prvním poslechu vnímáno z části jako obyčejná rocková hudba, z části v black-dark metalovém rozpoložení. Při dalších pozorných posleších se na albu najde povícero prvků, které tuto lehčí až těžce temnou polohu slepují dohromady. Ač nejsem příznivcem německy zpívajících kapel a ani je nevyhledávám, tak zde bych udělal výjimku a musím kvitovat, že zde projev zpěváka se mi docela zamlouvá. První skladba „Aschegrau" až do své půle je velkou poezií. Šeptavá němčina je vkusně skloubena s volnější hudbou, s prostupující basovou linkou. Od půle se  do toho opře kytara a vypravěčský hlas se změní v blackový, ale srozumitelný skřehot. Takto nenásilně, pozvolně skladba přejde k druhé „Entmenscht". Zde se setkáváme už s temnou aurou alba. Skřehot, řev, svištící kytara, odsýpající bicí. Za pozornost stojí basa, která jako by byla pořád v pozadí, ale přesto velmi vkusně vstupuje do popředí. Ona je totiž tak nějak zvláštní, jako kdyby zněla trochu punkově a z části tak nějak maidnovsky. Zpátky se vrátím ke zpívané němčině. Opakující se skřehotavý refrén... ne, že by doslova vadil, ale tak trochu mi zde němčina neštymuje. A zas naopak, zanedlouho projev sklouzne opět k přednesu a zničehonic se změní v growl a blackový projev, což opět kvituji.

Temně, opět s basou, kterou na tomto albu chválím, začínáme v black metalové skladbě „Ich sah sie tobend sterben…". No, black metalový základ by zde byl, ale částečně je to zapříčiněno vokálem a temnou aurou. Jinak skladba vyznívá spíše punkově, viz už zmiňovaná basa, a zde i jednoduchá kytara. A vůbec celkový sound skladby tomu napomáhá. Mimo jiné jsou zakomponované také folkové vlivy. „Doppelglas" má také takový zvláštní zvuk. Podklad je ze začátku obyčejně hardrockový, ale hlas píseň opět obrátí do blackových vod. Taková rychlejší podoba skladby nastane opět od půle. Ke konci opět recitace... brrr ta němčina... jak se to vtírá. Ani nevím, zda je to dobře nebo špatně (úsměv).

Tak jak se začínalo, tak i končíme. Piáno, bicí a německý přednes, který se zde hodí a řekl bych, že ke zpytování „Co, když to nejde dál?" i patří. Poslední skladba je spíše takové závěrečné outro, klávesové preludium zakončené blackovým nátěrem... Předešlé plnohodnotné album „Přepravní společnosti“ neznám, a tak stojíc na břehu řeky Styx si přemýšlím, jak by to dopadlo, kdybych měl celou minci na převoz a zda by se poslech dal vydržet. Pětadvacetiminutové album hodnotím vcelku kladně.

Seznam skladeb:

  1. Aschegrau - So lang die Füsse tragen
  2. Entmenscht - Am Totenbett einer Zivilisation
  3. „Ich sah sie tobend sterben..."
  4. Doppelglas - Fragmente eines blauen Traumes
  5. „Was ist wenn es nicht mehr weiter geht?"

Čas: 25:16

Sestava:

  • P. Gottfried - zpěv
  • Martin - kytara
  • Sven - basa
  • Fabian - bicí

http://www.thestyxshippingsociety.de/
https://www.facebook.com/thestyxshippingsociety


Zveřejněno: 14. 11. 2014
Přečteno:
3608 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář