Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HEIDEN – Andzjel

GALLILEO – Svatý grál CD 2014, vlastní náklad

Blovická rocková partička GALLILEO (vzhledem k současnému rozmístění jejích členů by spíše asi sedělo méně konkrétnější označení západočeská) oslavila v letošním roce 10 let svého fungování a při příležitosti tohoto výročí nadělila sobě a především svým fanouškům nové CD s názvem „Svatý grál“. V období mezi aktuální deskou a předchozí řadovkou „Zůstat stát“ (2010) doznala kapela několika personálních změn, již stabilní trio Pazdera, Šula, Čížek doplnil kytarista Michal Šamšula, který nahradil Lukáše Bayera a za mikrofon se po Jardovi Jeníčkovi (ten předtím vystřídal Michala Kušku) postavil talentovaný student plzeňské konzervatoře Honza Tejkal. Momentálně je pak navíc skupina posílená o klávesistu Michala Filinu, který se však na natáčení alba ještě nepodílel. Tolik tedy k aktuálnímu line-upu GALLILEA a pomalu už můžeme přejít k hlavní náplni dnešního článku, kterou je avizovaná nová nahrávka.

Již po úvodních posleších jsem zaregistroval, že se kapela od svého dřívějšího, ve většině skladeb, spíše klasického bigbítového vyznění, posunula více směrem do rockových vod. Ve větší míře jsou například využité akustické kytary a hlavní část materiálu zaznamenaného na CD se nese v poklidnějším tempu, což ve finále způsobuje, že „Svatý grál“ vyznívá oproti svým předchůdcům o něco jemněji a klidněji. Samozřejmě, že jsou v muzice pořád zařazené i tvrdší kytarové riffy, které dodávají písním patřičný náboj a drive, ale přece jen je v tomhle oproti minulosti znát jistý rozdíl. Netroufám si odhadovat, do jaké míry je tahle změna způsobena novou krví ve skupině, ale o právě vyřčeném svědčí i skutečnost, že z dvanácti prezentovaných songů by se jich takřka polovina dala docela s klidem šoupnout do kolonky balady (či ploužáky, jak chcete), z čehož některé jsou buď zcela („Černý páv“, „Poslední píseň“) nebo z velké části („Anděl“) postavené právě na už zmíněné akustické kytaře. Pomyslná druhá polovina desky běží v přece jenom svižnějším rytmu, mezi rychlejšími kousky z mého pohledu dominuje čtyřka „Kouzla a čáry“ a titulní a úvodní „Svatý grál“, na který byl pořízený i aktuální videoklip. Co se týče zpěvu, tak se musím přiznat, že zpočátku, když jsem měl možnost vidět nějaké ukázky na YouTube, tak jsem si na Honzu Tejkala musel trochu zvykat, což bylo do jisté míry způsobené i tím, že hlavně Jardův hlas mi k tvorbě GALLILEA dokonale seděl, ale rád můžu konstatovat, že z CD zní Honza naprosto přesvědčivě a jistě, a především ty pomalé, akustické věci (zkrátka písničkovější poloha) jsou evidentně jeho parketou. Co se týče kompozičního procesu, tak největší zastoupení má na desce leader kapely, bubeník Pepa Pazdera, své skladatelské schopnosti ale prokázal právě i zpěvák Honza (mimo jiné autor titulního songu), zapojil se třeba i zvukař Zdeněk Vaník nebo bývalý kytarista Lukáš Bayer.

Nahrávka byla pořízená na domácí půdě, konkrétně v nezvěstickém studiu SM Records, v němž kraluje před chvílí zmíněný Zdeněk Vaník, který měl na starosti veškeré práce kolem zvuku a vytvořil po této stránce velice kvalitní dílko, které ničím nezaostává za produkty pocházejícími z velkých studií. Hlavní námět obalu je sice možná trochu klišovitý, ale naproti tomu zase zcela sedí k obsahu titulního songu, takže asi správná volba.

Závěrem bych jen dodal, že GALLILEO je ve své momentální podobě možná o něco „měkčí“, pomalejší (nejspíš by se dalo i říct, že trochu zromantičtělo /úsměv/), ale stále kvalitní, a kdo ze čtenářů vyznává podobný styl muziky, bude jistě spokojený.

Seznam skladeb:

  1. Svatý grál
  2. Na hradě
  3. Černý páv
  4. Kouzla a čáry
  5. Sama v sobě se ztrácíš
  6. Popojedem
  7. Když muži pláčou
  8. Bezesná noc
  9. Anděl
  10. Snad pochopíš
  11. Poslední píseň
  12. Na věčný časy (bonus)

Čas: 46:03

Sestava:
  • Honza Tejkal – zpěv
  • Josef „Chozé“ Šula – kytara
  • Michal Šamšula – kytara
  • Jiří „Číža“ Čížek – basa
  • Josef „Pepé“ Pazdera – bicí

www.gallileorock.cz

Zveřejněno: 24. 10. 2014
Přečteno:
3705 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář