Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
Heathen Convention 2024

1349 – Massive Cauldron of Chaos CD 2014, Indie Recordings

Jaké byly vaše reakce, když jste si v roce 2009 pustili tehdy čtvrtý řadový počin 1349 „Revelations of the Black Flame“? Norská skvadra tehdy přišla s materiálem dosti nesourodým a nezáživným. Jedinou skladbou, která trochu poukazovala na to, kdo desku vlastně nahrál, byla čtyřka „Maggot Fetus… Teeth Like Thorns“. Ačkoliv je pravda, že jsem po pár posleších album zavrhl a od té doby neslyšel. Je klidně možné, že by mě při nějakých zvrácených choutkách v současnosti i pět let starý počin zaujal… někdy to prubnu, slibuju…

Řekněme to takhle – kdo po „Revelations of the Black Flame“ očekával, že 1349 dokážou znovu zplodit black metalovou bestii ve stylu předchozích řezničin „Hellfire“ či „Liberation“? Asi nikdo… a čtyřčlenná formace to v podstatě ani nerealizovala, přestože následující „Demonoir“ je jednoznačně zdařilým dílem a návratem k černému kovu. Ambientní plochy zůstaly již pouze v intermezzech zvaných „Tunnel of Set“, jinak se 1349 vrátili ke špinavosti a dravosti předchozích alb, i když v trochu jiné podobě.  Přesto jsem neměl problém jim „zaváhání“ v podobě „RotBF“ odpustit a na novou desku jsem se těšil.

Co říci na úvod k nové desce… asi, že i kdyby před „Massive Cauldron of Chaos“ 1349 vydali hip hopovou desku, odpustil bych jim to. Kvartet Ravn/Archaon/Seidemann/Frost mě totiž tak očaroval, že v podstatě nejsem schopen se soustředit na jiné počiny, než je právě novinka těchto Norů. Když ráno přemýšlím, čím otevřu brány nového dne, na 99 procent to v posledních dnech je „Massive Cauldron of Chaos“.

V dubnu čtveřice vypustila singl „Slaves“ a zdálo se, že 1349 nastoupili spíše na dráhu chytlavosti. Silně heavy metalový feeling, Archaon se vyřádil na melodiích a krátkých sólech. Skladba mě chytla, ale kdyby tak znělo celé album, asi bych byl spíše zklamán. To však rozhodně nejsem. Hned úvodní skladba „Cauldron“ ukazuje, že Ravnova smečka za to stále umí vzít. Nástup je masakrózní a celá skladba hrne kupředu tempem nezastavitelným. Archaon znovu prokazuje, že je zatraceně zdatným kytaristou, některé jeho riffy jsou vyloženě nehratelné (pamatuji si, jak jsem se trápil se skladbou „I am Abomination“ z desky „Hellfire“, to se nedá, hehe). Mimo to je tento pětatřicetiletý satanáš výborným skladatelem. Songy na „Massive Cauldron of Chaos“ jsou zkomponované nenásilně, vše na sebe perfektně navazuje, ani z jedné skladby nemám pocit, že byla poslepovaná, jen aby to bylo hotovo. Přesto jde o počin velmi rozmanitý.

Nachází se na něm pecky klasičtější (kupříkladu „Exorcism“, která se motá někde mezi alby „Hellfire“ a „Demonoir“, nebo závěrečná „Godslayer“), 1349 ale na „MCoC“ výrazně zabředli také do thrashe, příkladem budiž čtyřka „Postmortem“ nebo krátká jízda „Golem“. Přesně ten typ thrashe, který mám rád, neurvalý, špinavý, nezastavitelný. Žádné sraní s tím.

1349 jsou bandou zručných a vyzrálých muzikantů. O Archaonovi už jsem mluvil, Frosta snad netřeba zmiňovat (zase se jednou vyřádil po klidnější poslední desce SATYRICON; zejména když prořízne blastbeaty nějakými údery do přechodů, jak je jeho zvykem… to je slast). Ravnův štěkavý vokál chrlící černé modlitby je občas podbarven vrstvou šepotu a Seidemannova basa perfektně vynikne díky velmi zdařilé produkci. Oceňuji její kovový sound, takhle to má být a znít!

V podstatě neumím vyzdvihnout či naopak pohanit některé ze skladeb, neboť „Massive Cauldron of Chaos“ je dílo velmi konzistentní. A to včetně coveru „Tornado“ kanadských VOIVOD, kterým se znovu potvrzuje záliba kapely v thrash metalu. Jediné, co tedy trochu zcupovat musím, je obal. Samotná kresba Johannese Høieho je povedená, ale celkové provedení obálky se mi opravdu nelíbí. No, posuďte při náhledu na náhled (úsměv) sami.

Jinak ale nemohu nic vytknout. Norský black metal rozhodně není za zenitem, jak se leckdo snaží tvrdit. Tohle se prostě sakra povedlo! Možná je deska chytlavější a přímočařejší než její předchůdci, ale když to dohromady tak skvěle funguje, proč by nemohla?! Chaos reign supreme!

Seznam skladeb (verze digipak):
  1. Cauldron
  2. Slaves
  3. Exorcism
  4. Postmortem
  5. Mengele's
  6. Golem
  7. Chained
  8. Untitled (bonus track)
  9. Godslayer
  10. Tornado (VOIVOD cover) (bonus track)
Čas: 45:21

Sestava:
  • Ravn – zpěv
  • Archaon – kytara
  • Seidemann – basa
  • Frost – bicí

http://www.legion1349.com/
http://www.indierecordings.no/

Zveřejněno: 20. 10. 2014
Přečteno:
3748 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

21. 11. 2014 10:28 napsal/a Opat
...
Pro mě je Frost jedním z nejlepších bubeníků vůbec. Závidím ti, žes na nich byl. Jestli byl setlist totožný s tímto: http://www.setlist.fm/setlist/1349/2014/glazart-paris-france-4bcdbfee.html tak to musel být vynikající zážitek.
20. 11. 2014 13:16 napsal/a Johan
-> Wajt
Prosímtě ozvi se mi na e-mail johan@fobiazine.net. Díky.
20. 11. 2014 13:07 napsal/a Wajt
1349
Jo tak včerejší koncert byl nadmíru povedený. Jediná vada na kráse, že se hrálo především z novinky. Ale živě ty věci fungovaly dobře, i s jednou kytarou, čehož jsem se docela bál. K mému překvapení bubnoval Frost, a musím říct, že s jeho výkony v Satyricon se to nedá vůbec srovnat. Ten člověk má neskutečný feeling pro black metal.
15. 11. 2014 22:01 napsal/a Wajt
1349
1349 mají hodně podob. Pro je mě třeba top Beyond the Apocalypse, ať velmi zajímavým zvukem či kompozičně. Hellfire, taky hodně vysoko. Flame vůbec neberu (vykalenecká zhovadilost). Demonoir slušné, ale zase nic extra. A novinka? Deska to je dobrá, ale od 1349 čekám větší peklo, síru, zlo. Přehnaně thrashe a heavy feelingu na tuhle kapelu. Nicméně příští týden na ně jdu v Londýně, tak jsem zvědav, jak ten materiál bude znít živě.
22. 10. 2014 13:41 napsal/a Opat
Tour
Mě hrozně mrzí, že nedojedou v rámci klubové tour. Pokud budou na BA, tak asi budu muset jet, hehe... už ti Dead Congregation mě tam asi nalákají.