Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

S Morbivodem nejen o novém albu funeral doomového projektu.

Funeral doom metal je ze všech metalových subžánrů subžánrem nejokrajovějším. Počet kapel, které se nejpomalejší muzice v tuzemsku věnuje, by člověk spočítal na prstech jedné ruky, fanoušci se také nepočítají na stovky, ale spíše na desítky... Teď mají možnost doplnit sbírky o nové pohřební pochody, které na druhém full albu servírují QUERCUS, projekt Strastinena a Morbivoda, známých ze společného působení v UMBRTKOVI, Morbivod pak samozřejmě z dalších tří kapel. A protože kolem QUERCUS není zrovna jasno, pokusíme se to té temnoty pustit trochu světla... Slovo má Morbivod. 
 
QUERCUS existuje víc než deset let (od roku 2001) a zpočátku vycházely nahrávky (dema, EP, splitka a debut v roce 2007) v rychlém sledu. Můžeš se trochu vrátit na začátek nového tisíciletí a zavzpomínat, jak QUERCUS vznikl, v čí hlavě se „vylíhl“?
 
S nápadem dělat funeral doom přišel Lukáš Kudrna, on to tehdy poslouchal hodně a mě k tomu také přivedl. Projekt jsme založili skutečně v roce 2001, tou dobou jsme udělali dvě skladby, následně jsme je nahráli o něco lépe znovu a přibývaly další, někdy během roku 2002 jsme to uzavřeli pod názvem „Kverulant“. Je jedno, jestli to označovat jako demo nebo první album, pro nás je to zkrátka první QUERCUS, nikdy to však nevyšlo na profi nosiči. „Kverulant“ přirozeně projektu udal tvář, považuji ten materiál dodnes za silný, ale jsou tam i trochu zbytečné pasáže v některých skladbách. 
 
QUERCUS by měl být latinský název dubu, proč zrovna „dub“ coby funeral doomová kapela? A víš, že v Česku existuje i další skupina téhož jména, hrající středověkou muziku? Ta vznikla o hodně později, v roce 2011, takže teoreticky byste měli mít právo „první volby“ vy... Má smysl nějak řešit název, když jde o kapely z tak odlišných hudebních sfér?
 
Ano, je to dub, atmosféra dubového lesa je nám blízká, a právě v blízkosti jednoho zvlášť starého kusu ten název přišel. Později jsme si také všimli, že existuje víc kapel toho jména, u té české je nám to fuk, a ta polská už neexistuje.

Jak s odstupem času hodnotíš starší nahrávky a jak bys je popsal nezainteresovanému? Já jsem je neslyšel, takže nemohu soudit... Vyvíjela se nějak výrazně hudba, nebo to bylo podobné jako dnes?
 
Popsat to jde možná částečně znalým, ale ne nezainteresovaným. „Kverulant“ byl funeral doom metal, byly tam brutální vokály, občas recitace, občas romantické akustické pasáže, občas těžko identifikovatelné zvuky na pozadí. Vzhledem k tomu, že to nevyšlo u žádného labelu, dostalo se jen k lidem, kteří se aktivně zajímali. Ten materiál je pro nás dodnes významný a stojí za pozornost. Následně bylo minialbum „Nenia“, to vydal polský Foreshadow prod. Ve stejnou dobu ještě byla jedna skladba pro nějaké to splitko. Tyhle tři skladby měly více navrstvené kytarové masy, vylezly z toho prazvláštní strašidelné nálady, nad nimiž dodnes sami nevěřícně kroutíme hlavami. V roce 2006 vznikly tři skladby pro split s dalším českým projektem MISTRESS OF THE DEAD, ty byly v podobném duchu jako „Kverulant“, ale vyzrálejší, s lepším zvukem a byly tam živé bicí. Nenašel se na to hned vydavatel, tak jsme to nechali ležet a později dali k volnému poslechu. Album „Postvorta“ z roku 2007 vybočuje hlavně vokální a jazykovou rozmanitostí. Jednu skladbu nazpívala Felis čistým hlasem, jinou zas Oliver Essigmann, náš kamarád z Německa, který tehdy v Plzni tančil balet v divadle. Skladbu nazpíval německy, aniž by ji předtím slyšel, dokázal velmi rychle improvizovat. Na albu bylo hodně práce, hodně zajímavých postupů, ne vždy však přijde nálada zrovna na to. Vydalo to japonské vydavatelství Deserted factory. 
 
Od posledního alba jste si dali dlouhou pauzu, sedm let. V té době vyšla celá řada alb Tvých dalších kapel, elánu a nápadů jsi měl tedy dost... Na funeral doom jsi neměl to  správné rozpoložení, chuť, nebo ty nápady?
 
My jsme na to s Lukášem v průběhu let mysleli, ale vždycky to sklouzlo k tomu, že jsme začli dělat něco na UMBRTKU. Až v roce 2012 uzrál správný čas.
 
Tebe a Strastinena zná každý, kdo se v tuzemské metalové scéně aspoň trochu orientuje, ale kdo je Mikko, který s vámi v QUERCUS hraje? 
 
Mikko je z Finska, u nás byl nějaký čas a trochu se připojil při nahrávání basy, jeho význam byl však minimální. Teď máme nového člena, ten se jmenuje Marko, a bude hrát na varhany. Je to profesionální muzikant, tak to bude pro nás něco nového. 
 
Jaký je vůbec podíl jednotlivých členů QUERCUS na nahrávce? Kdo je „autorem“ bicích? Čí jsou vokály? Atd...
 
S Lukášem pracujeme společně, on je autorem všech textů, přichází s poměrně podrobnými vizemi skladeb. Když se do díla pustíme, obvykle nás oba začnou napadat ještě další vrstvy kytar nebo dalších nástrojů a postupně to krystalizuje až do finální podoby. I na bicích je společný podíl. Je to hrané přes midi, podle potřeby editované, a pak je na to naroubován zvuk bicí soupravy ze studia. Vokál je tak v 70 procentech případů můj, zbytek Lukáš, ten kupříkladu nachrchlal celou „Night Bathing“. Zvuk je pak moje práce. 
 
Funeral doom by měl dodržovat určitá pravidla, vy se ale trochu odlišujete, protože kromě pomalých temp jste zařadili i úseky rychlejší, takřka deathmetalové. Přiznám se, že mě při poslechu trochu změny tempa ruší, radši bych se nechal unášet jen těmi pomalými. Jaké vás k občasnému zrychlení vedly důvody?
 
My se žádnými pravidly nesvazujeme, to by nám přišlo hloupé. Nemohu také souhlasit, že by funeral doom byl definován jen pomalým tempem. To je sice prvek významný, ale až když z toho celkově jde ta atmosféra. My tam máme v několika momentech rychlé tempo, ale tak zastřené a zapadlé, že se nám to tam zkrátka tak hodilo. Je dobré to brát jako přechod nebo mezihru, nemyslím, že by to působilo rušivě.  
 
Nové album dostalo zvláštní název „Sfumato“, což je termín, jehož význam lze samozřejmě v dnešní době nalézt na internetu. Ale významy tam vidím dva, takže který je ten správný?
 
Čím více významů v tom posluchač nalezne, tím hlouběji do nahrávky pronikl. Krom té malířské techniky, které se to nepochybně také dotýká, se můžeme vrtat v tom různém překrývání kytarových motivů a nálad z nich plynoucích. Nechť posluchač přechází po všech těch vrstvách a kouká se ze všech stran, nechť váhá nad ostrostí a neostrostí při usínání.  
 
Funeral doom je okraj na okraji, kapel jak šafránu, firem, které se na něj specializují, zrovna tak. Jak těžké (nebo snadné) bylo najít pro „Sfumato“ vydavatele? Čím to, že jste ho našli v Rusku?
 
„Sfumato“ jsme dělali bez jasné vize vydání. Po dokončení jsme oslovili několik labelů u nás a Rusku. MFL nám doporučil klávesista z americké kapely EVOKEN, který naši hudbu docela dobře zná. A také od MFL přišla nejlepší nabídka, takže jsme to už nasměrovali rovnou tam.  
 
Obecně se tvrdí, že právě Rusko je zemí funerálnímu doom metalu zaslíbenou, existují tam žánrové kapely, některé i dost tajemné, existují tam i specializovaná doommetalová vydavatelství. Slibujete si od ruského labelu průnik na tamní scénu? 
 
Je fakt, že tam je hodně kapel i labelů toho ražení, sem tam něco z toho docela kvalitní, ale zas mi tam nic nepřijde tak výrazné a specifické jako zaběhlé kapely ze západu a severu. Možná si ještě něco poslechnu časem, ono to má dost času. Nakolik nám přibude ruských fanoušků, to nevím, a ani to není důležité, ohlasy přichází i odjinud. Nám jde hlavně o to, aby to fungovalo, aby si to lidé mohli objednávat z celého světa. 
 
Máte představu, jak se v Rusku cédéčka prodávají? Co vám vydavatel „nasliboval“? Uzavřeli jste nějakou oficiální písemnou smlouvu, nebo se vše vyřešilo přátelskou domluvou a slovy gentlemanů? (úsměv)
 
Zatím nemáme zprávy, kolik se jich prodává, to zjistíme někdy za delší dobu. Slíbil vyrobit CD, z nich nám z nich poslat podíl, pak zajistit recenze u nich a sem tam jinde. Nic jiného jsme ani nechtěli. Písemnou smlouvu máme, i když sami jsme na ní nijak netrvali. Asi to tam potřebuje mít. Také byla podmínka, že v bookletu nemá být politická nebo náboženská symbolika, na čemž se shodujeme. Byl problém někde s poštou, když nám CD poslal, ale nakonec to přišlo. Všechno splnil. 
 
V jakém nákladu album vyšlo a jaký podíl doputoval do Čech? Budete si to prodávat sami, nebo využijete nějaká distra, kterých pravda až tolik momentálně nefunguje? Máte představu, kolik kusů tady můžete prodat?

 
500 kusů, pro nás je z toho 100, nějakých 10 jsme rozeslali na recenze, něco jsme prodali a něco dáme k Werewolf prod. do distra. Asi se to rozebere tak do roka, zájem není velký ani malý.
 
„Sfumato“ má stylový obrázek na titulní straně bookletu, ale abych pravdu řekl, příliš nadšený z něj nejsem. Nevím, co jím chtěl autor říci, souvisí nějak ona postava s textovou náplní alba? O čem vůbec texty pojednávají? Ladí třeba s obrazy (všechny namaloval Strastinen) uvnitř bookletu (které se mi naopak líbí hodně)?
 
Ten titulní obraz maloval Lukáš před delší dobou, později bylo jisté, že bude na obal pro QUERCUS. Je těžko přístupný, vyžaduje vnímání citlivých lidí, kteří jsou otevřeni snovým vizím ze světa za obrazem, je to okno do světa skladeb skrývajících se na albu. Logo tam není, protože ho nepotřebujeme na titulní straně, tisíckrát bylo někde na obalech logo na titulní straně, tady není, stejně jako na zadní straně není tracklist. Jsem rád, že jsme to tentokrát pojali takhle. Přístupnější obrazy, nebo spíše jejich výřezy, jsou až uvnitř bookletu, zobrazují stejně intimní pohledy do našeho světa, jako titulní obraz, ale zase z jiného úhlu. S jednotlivými texty tam přímá spojitost není, ta je spíše celková. Rozebírat onu lyrickou náplň alba je těžké, ani se do toho detailně pouštět nechci. Jsou to pocity často spojené s malováním a díváním se pozorně kolem sebe v lese, na venkově, jsou to pocity z knih a atmosféry venkovských zákoutí a lidí. Jen tam moc není smrt a smutek, máme raději romantickou přírodu v noci a koupání v rybníce.


 
Jestli se nepletu, v posledních letech měly všechny kapely, kterých jsi členem, texty v češtině. Proč QUERCUS a angličtina? Byl to požadavek vydavatele, nebo to je kvůli zacílení na zahraničí, nebo...?
 
QUERCUS byl v angličtině od začátku, pro tenhle styl se to hodí, a také je dobré, že se to pak nepodobá ostatním mým projektům. V minulosti tam bylo pár momentů i česky a německy, ale to není ku prospěchu. Vydavatel nám do toho rozhodně nemluvil, ani nemohl. Zacílení na zahraničí také není důvodem, děláme to takhle, protože to tak přirozeně přišlo.
 
Řada funeral doomových kapel živě nevystupuje, některé kvůli neúplné sestavě, některé kvůli předpokládanému nezájmu publika, protože na ultra pomalou muziku není příliš lidí zvědavých. Co QUERCUS, kdyby dostal nabídku zahrát živě, přemýšleli byste o tom, třeba o jednom speciálním koncertu, nebo je to nereálné?
 
Příliš představit si to neumím, hudba QUERCUS je mnohdy dost zašmodrchaná, nehrálo by se to dobře. Navíc bychom na to museli vzít několik hostů a věnovat hodně úsilí zkoušení, na což už při současných aktivitách není čas. Nechme takový nápad v klidu spát.
 
A co je reálné směrem k budoucnosti? Předpokládám, že s další nahrávkou QUERCUS příliš spěchat nebude, ale třeba se mýlím....Uzavřeli jste třeba s MFL Records časově omezenou smlouvu na více alb, která by vás nutila k další tvorbě v blízkém časovém horizontu?
 
Máme teď docela silnou motivaci, přišel k nám již zmíněný varhaník Marko, tak se do dalšího díla pustíme, ale vedle toho budeme dělat i UMBRTKU, tak bude obojí na delší dobu, nějaký rok dva do dokončení. S MFL Records další smlouvu nemáme, ale až bude materiál rozdělán, zřejmě se dohodneme na dalším vydání.
 
RECENZE

facebook.com/quercusdoom
http://bandzone.cz/quercusfuneraldoom
http://mfl-records.com/en/
 

Zveřejněno: 09. 11. 2014
Přečteno:
3330 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář