Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Rozhovor s Victorem Whipstrikerem, který dorazí s brazilskými kapelami WHIPSTRIKER a FARSCAPE v listopadu do Písku.

Ahoj Victore, jak se máš? Těšíš se až s WHIPSTRIKER, FARSCAPE a APOKALYPTIC RAIDS vyrazíš do Evropy na měsíční turné? Bylo složité poskládat toto turné?

Zdravím! Hlavně bych chtěl poděkovat za možnost rozhovoru, obrovskou podporu na zinech, webech atd. Tedy, z turné jsme opravdu nadšeni. Je to naše druhé a pro FARSCAPE a APOKALYPTIC RAIDS vůbec první turné. Myslím si, že momentálně je snadné šňůru zorganizovat, protože máme spoustu způsobů jak hledat kluby, máme propagátory a víme o místech kde hrát. Zkrátka nové technologie tomu hodně napomáhají. Například hlavně na Facebooku můžeš hledat nebo najít všechno. V roce 2011 jsme spolupracovali s agenturou, která nám zajišťovala koncerty (Agipunk z Itálie). Teď domlouvám skoro všechno sám a Agipunk nám s koncerty občas vypomáhá.

WHIPSTRIKER vznikli v roce 2008 jako výhradně Tvůj projekt. Můžeš svou kapelu představit? Pro živé hraní si „najímáš“ další hudebníky. Máš stálou „live sestavu“ nebo lidi kolem sebe střídáš?

Mým plánem bylo dělat jen desky a být studiovou kapelou. Ale miluju hraní naživo, takže jsem v roce 2010 začal dělat živé koncerty. V kapele si zahrálo hodně mých přátel, ale mám teď stálé členy. Vždy hraju s mými nejlepšími přáteli, se kterými se znám už od roku 1993 – Leo a Pedro (oba hrají ve Farscape).  V podstatě já skládám veškerou hudbu a oni to poté se mnou nahrají a pak zahrají i naživo.

Když jsem poprvé slyšel LP „Crude Rock'n'Roll“, řekl jsem si „kurva jo! Tohle je jako mix MOTÖRHEAD a VENOM!“. Ten old school špinavý zvuk je jako propad do osmdesátých let! Které kapely ovlivnily WHIPSTRIKER a vůbec Tebe?

Kamaráde, to je hodně kapel, ale myslím si, že mezi mými favority jsou asi anglické kapely. Venom, Warfare, Motörhead, Tank, GBH, Discharge, Diamond Head, Iron Maiden atd. To samé platí pro kapely ze 60. a 70. let (Beatles, Deep Purple, Black Sabbath, Free atd.). Thin Lizzy jsou má oblíbená kapela, jsou sice z Irska, ale to je skoro Anglie. Dále mám rád kapely jako Bathory, Hellhammer, Crude SS, Anti-Cimex, Sarcofago, Master, Running Wild, Accept. Je jich mnohem víc a mám rád, když to všechno pak zkombinuju ve Whipstriker.

S WHIPSTRIKER jsi vydal za čtyři roky řadu desek. Stěžejní jsou pak dvě velké desky „Crude Rock'n'Roll“ a „Troopers of Mayhem“. Nechybí dlouhá řada split alb nebo EP (včetně novinky „Black Rose Killz“). Kde bereš tolik nápadů a inspirace stále tvořit? (úsměv) Podle čeho volíš nabídky na splity?

To vůbec nevím, kde beru inspiraci. Skládám songy každý den, když přijdu z práce. Nakoupím nějaká pivka, vezmu kytaru a snažím se na něco přijít a něco vytvořit. A hele, jde to snadno, protože nehraji jen jeden styl. Když se podíváš na všechny věci, které jsem složil, je v nich rozdíl. Demáče jsou víc crustový, první album je víc Rock´n´Roll a druhé album zase mix všeho. Zkrátka od všeho trochu, EPíčka to samé. Takže můžu skládat muziku v jakémkoliv stylu.

Ve WHIPSTRIKER jsi hlavním mozkem. Jak u Tebe probíhá proces skládání nového materiálu a stejně tak proces nahrávání ve studiu? Držíš se striktně vyjetých kolejí, nebo se i do „metal/punku“ dá zanést ještě něco nového? A jakou měrou se na hudbě podílí Márcio "Slaughterer" Cativeiro?

Jak už jsem předtím řekl, skládám songy každý den. Pro všechny kapely ve kterých hraju (Whipstriker, Farscape, Atomic Roar, Diabolic Force a také v novém projektu Virgin´s Vomit). Nechci skládat nic nového. Co myslím tím novým? Moderní zvuk mě pěkně sere. Myslím tím umělé nahrávky, nové nástroje, extrémní muzika bez dobrých refrénů atd., nemám to rád a chci hrát jen tak, jak se mi to líbí. Vidím rozdíl mezi „novou a novou“ kapelou, můžu ti ukázat příklad. Midnight je super skvělá, nová kapela, ale totálně ovlivněná Venom a Bathory. Myslím, že jsou originál, skvělý. Jsou novou kapelou a přesto stále v sobě mají ty starý vibrace. To je ono! A takhle bych popsal tu koncepci mým pohledem, co je pro mě to „nové“. Marcio se mnou nahrál tři věci. Dvě dema a jeden sedmipalec.

A co texty? Která tématika tě nejvíce zajímá? Bereš je jako sdělení tvých názorů, nebo pouze jako součást hudby? Přemýšlel jsi o tom nazpívat nějaký text v rodném jazyce místo angličtiny?

Texty jsou jako muzika, takže nemám způsob, jak je psát. Píšu o válce, proti křesťanství, o sexu, drogách, prostituci. Tato témata jsou vlastně součást mého života. V Riu de Janeiru, kde bydlím, je to zatraceně divoký, v podstatě žijeme v trvalé občanské válce. Vidím každý den mrtvé lidi, žiji mezi drogovými dealery, lidmi, co žijí na cracku, prostitutkami atd. Co se týče věcí v portugalštině – máme demo „Á porta, a guerra civil“ (Občanská válka klepe na dveře) v portugalštině. A chystám se brzy na song, který se bude jmenovat „Viver e Morrer no Subterrâneo“ (Život a umírání v podzemí).

Jsi velmi aktivním člověkem na scéně. Kromě WHIPSTRIKER působíš ještě v dalších kapelách a mě nejvíce zajímají FARSCAPE, které mám z nové vlny brazilského thrashe (společně s VIOLATOR) nejraději. Loni mě naprosto rozsekala novinka „Primitive Blitzkrieg“! Dále to jsou taky thrashové kapely ATOMIC ROAR a DIABOLIC FORCE. Můžeš kapely krátce představit a jaké jsou tvé role v nich?

Moje první kapela byla Farscape. Jako kapela fungujeme od roku 1998, ale jsme kámoši už od roku 1993. V kapele Atomic Roar, založené v roce 2003, jsou ti samí členové. Činnost Diabolic Force začala v roce 2001, v 2004 jsme si dali pauzu a znovu se na scénu vrátili v roce 2008. Farscape hrají old school thrash ve stylu starých Kreator, Sacrifice, Slayer atd.. Atomic Roar jsou zase více punkovější jako Warfare, Discharge, Motörhead, Venom. No a kapela Diabolic Force je více temná, přirovnání ke starým Sodom, Hellhammer a Bathory. A nová kapela – Virgin´s Vomit, v ní hrajeme mix speed metalu a starýho death metalu. Jen si počkejte!

Jsi jedním ze zakládajících členů FARSCAPE, společně hrajete od roku 1998. Klasický a nekompromisní thrash metal jako staří KREATOR, DESTRUCTION nebo stará SEPULTURA. V kolika letech jste FARSCAPE rozjížděli? Už první album „Demon´s Massacre“ je výborná deska!

Ano! Jak jsem říkal, známe se od roku 1993 a naše sestava se nikdy nezměnila. Jsme fakt staří a opravdu dobří kámoši a to je ten důvod, proč všechny kapely mají stále stejné členy. Kapela začala fungovat v roce 1998, a byli jsme zatraceně mladý. Mně bylo 13 let a bubeníkovi 11! He He he!

Na loni vydané album „Primitive Blitzkreig“ jste zařadili i jednu „NWOBHM“ skladbu „Night Tripper“. Výborné zpestření alba! Chtěli jste si zkusit něco nového a zahrát si pořádný heavy metal?

Druhé album má skutečně NWOBHM song, jmenuje se "Wild Rocker". Máme hodně rádi kapely, které vznikly na této vlně. Také jsme v roce 2006 nahráli cover verzi "Nightripper" od Tygers of Pan Tang, velmi starý song, ale nepoužili jsme ho. Až pak jsme se ho rozhodli nahrát znovu a přidat na nové album.

Aby toho nebylo málo, hraješ koncerty ještě s POWER FROM HELL a také s APOKALYPTIC RAIDS, kteří budou s Vámi na turné. Dá se všechno tohle stíhat časově? A není to sebevražda jet turné se třemi kapelami najednou? (smích)

Jo, hraju s Power From Hell, ale moc nekoncertují, vystupovali zatím jen třikrát. Nehraju na basu v Apokalyptic Raids, hrál jsem s nimi na brazilském tour v roce 2008 a vystupuji s nimi jen občas, když jejich basák nemůže. Dále hraji na nějakých akcích pro další kapely, jako Toxic Holocaust (USA), Warhammer (Německo) a Besthoven (Brazílie). Nebudu hrát ve třech kapelách na následujícím turné po Evropě, jen ve Whipstriker a Farscape. Budu určitě utahaný, ale celé turné hraji opravdu jen ve dvou kapelách, takže je to ok.

Jako live muzikant jsi působil u dalších mých oblíbenců TOXIC HOLOCAUST. Jde pouze o koncertní spolupráci nebo můžeme čekat, že spolu s Joelem Grindem spácháte nějaký další projekt? Když jsem u těch projektů a spoluprácí, máš nějaký sen s kým by jsi si chtěl zahrát nebo společně tvořit hudbu?

Ne, kamaráde, hraji jen na akcích na brazilském turné. Nemyslím si, že já a Joel uděláme nějaký nový projekt. Joel má hodně práce s jeho kapelou a nově i jako producent, ale brzo spolu budeme spolupracovat, protože bude mixovat novou věc od Whipstriker. Toxic Holocaust totálně zabíjí a jeho nový projekt (Yellow Goat) je také úžasný.

Jak vypadá undergroundová scéna v Rio de Janerio? Můj sen je někdy zažít thrashový koncert přímo v Brazílii. Jak je to u Vás s návštěvností klubů? Podle videí z různých koncertů to vypadá všude hodně divoce (úsměv). U nás mám někdy pocit, že kapely hrají pro pár oddaných fans. Jsou ale místa, kde je to dobré, třeba Písek (úsměv).

Scéna v Riu je skvělá. Máme kapely jako Grave Desecrator, Apokalyptic Raids, Unhaligast, Flagelador a Velho. Lidi na koncertech jsou hrozní divoši! Hodně na té scéně pracujeme, organizujeme dost koncertů pro kapely i z jiných brazilských měst. Pořádám tři festivaly – „Noize as Fuck“, „Loudpukers“ a „We want Armageddon“. Jen přijeď do Ria, jsi pozván. Bohužel je zde hodně lidí, kteří nás rádi nemají, jsou totálně proti undergroundu. Vždyť víš, co tím myslím - kapely chtějící zazářit ve „velkých časopisech“ a být tou „velkou kapelou“. Platí dokonce i Facebooku za propagaci (smích!). To je směšné. To je ta „jiná“ scéna a nezajímá mě.

Co Ty a Česká Republika? Existuje něco, co by jsi zde chtěl vidět? Posloucháš některé české nebo slovenské kapely? Poslechl sis LAHAR, se kterými budete hrát v Písku?

Já se přiznám, že moc kapel z Česka neznám. První kapelu, kterou jsem slyšel, byli legendární Root. Mám rád crust/grind kapely Risposta a 6Mas a Lahar jsem poznal před pár měsíci. Opravdu se mi jejich věci líbí. Zatraceně agresivní thrash metal! Jsem rád, že si s nimi můžu zahrát!

S tím mě napadá otázka na tvoji hudební sbírku. Jsi pravej old school týpek, kterej pořád kupuje vinyly svých oblíbenců? Které desky tě v poslední době zaujaly a točils je nejčastěji?

Jo, jsem maniak v undergroundových věcech, ale sbírám více kazety než vinyly! Rád kupuju věci od nových undergroundových kapel, myslím tím kapely mé generace. To je to, co rád sbírám. Mám klasiky od old school kapel, ale opravdu jen klasiky, nic víc. Poslouchal jsem Satan´s Satyrs, jsou kurevsky dobrý a dvě alba jsou super. Mám jejich nové LP a kazetu, poslechněte si je!

Dovolím si jednu otázku trochu mimo. Nedávno u Vás v Brazílii proběhlo MS ve fotbale. Jseš fanoušek fotbalu nebo jde tento sport zcela mimo tebe? Vím, že nepokoje a demonstrace proti MS byly u Vás velké. Jaký byl Tvůj názor?

Hrál jsem fotbal jako malý kluk, do 14 let, než jsem totálně propadl muzice (smích). Táta mě hodně podporoval, abych se stal fotbalistou, ale je to otročina! Dnes se o fotbal vůbec nezajímám a byl jsem totálně proti mistrovství světa. Myslím, že mnoho Brazilců si o tom myslí to samé. Máme tolik problémů, co se týče zdravotnictví, školství, dálnic, je tu obrovská kriminalita a korupce... Nemůžeme si dovolit utrácet peníze s takovýma sračkama, proto jsem byl i na protestech proti mistrovství.

A když už mluvíme o fotbale - jsi blázen do tohoto sportu (jako většina Brazilců) nebo ne? Pokud ano, máš nějaké oblíbence, které stále sleduješ?

Jak jsem řekl - o fotbal se více nezajímám. Fuck the cup!

Turné je před Vámi. V Evropě budete měsíc. Co mají čeští thrasheři od trojice WHIPSTRIKER, FARSCAPE a APOKALYPTIC RAIDS čekat? Věřím, že nám vymlátíte duši z těla, hahaha

Jsme velmi nadšeni! Jsem si jistý, že tour bude super! Na podiu můžeš očekávat pěknou divočinu. Jinak těšíme se na pokec se všema na akci, to je totiž to nejlepší na koncertech. Popít a slavit s místními headbangers. Když jsme byli naposledy hrát v Praze, myslel jsem, že umřu. Měli jsme tam den volna a pili jako démoni. Nemůžu ti říct zážitky, protože si to nepamatuju.

Victore, díky moc za Tvůj čas pro Fobiazine! Přeji, ať se celé turné vydaří na výbornou, užijete si ho a těším se na setkání v Písku! Díky! See You in the mosh pit!

Díky, brácho! Podpora i z mé strany! Opijeme se spolu. Cheers from the Wild land.

Překlad: Anet

https://www.facebook.com/whipstriker
http://www.whipstriker.bandcamp.com
https://www.facebook.com/pages/Farscape-Official/183673101678786
https://myspace.com/farscapekillers

THRASH NIGHTMARE 2 - Písek:
https://www.facebook.com/events/1468300683441782/

Zveřejněno: 19. 10. 2014
Přečteno:
3968 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář