Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

VULCANO – Wholly Wicked CD 2014, Renegados Records

VULCANO jsou prý vůbec první brazilskou kapelou (možná dokonce úplně první v Jižní Americe), která začala hrát extrémní metal. Jejich historie sahá až do roku 1981, některá jejich alba jsou dodnes považována za ceněné artefakty (sám jsem šťastným vlastníkem desky „Bloody Vengeance“ – 1986) a kolem smečky se vznáší nezbytná aura legendárnosti. Jejich kombinace thrashe, blacku a deathu zajisté vždy fungovala na celé legie fanoušků. Přistupoval jsem tedy k novince po špičkách, s úctou k předkům a byl schopen jim díky zásluhám ledacos odpustit. Bohužel, i přes všechny mé přimhouřené oči jsem se neubránil dojmu, že se na „Wholly Wicked“ mnohokrát vaří doslova z vody.

Kapela hraje jednoduše, drží se svého kopyta a osvědčených postupů. To by mi všechno vůbec nevadilo, sám jsem velký staromilec, ale hned na úvod musím předeslat, že zde pravidlo o jednoduchosti a síle neplatí. VULCANO jsou zkušení, některými svými alby srovnatelní se zásadními alby německé thrashové školy. Letos se ale příliš nedařilo. Všechny riffy se jen cyklicky opakují pořád dokola, postrádají drive a potřebnou sílu. Od podobných špinavostí očekávám tlak a výmaz mého mozku a ne lechtání thrashovým peřím. Očekával jsem ránu pěstí rovnou mezi oči a místo toho dostal jen provařený materiál pohasínajících starců. Možná se vám bude mé vyjadřování zdát jako příliš silně negativní, třeba se vám poštěstilo tuhle smečku vidět naživo a nebudete se mnou souhlasit, ale já jsem nedovedl ani po několika týdnech poslechu přijít na to, co bych si mohl z alba alespoň trošku „pamatovat“. Moje sluchová paměť zůstala zcela nepoznamenaná, jedním uchem bylo vše napěchováno dovnitř a druhým to vyteklo jako nějaký hnis ven. V hlavě ale nezůstalo nic, bohužel.

Dovedu si představit živý koncert, kde VULCANO díky své bohaté historii poskládají setlist tak, že budou odcházet všichni rozsekáni na maděru, ale příliš nových songů v něm určitě nebude. Vše nezachraňuje ani vcelku povedený, zajímavý obal, ani šedivé vousaté tváře v bookletu. Dlouho jsem se snažil do desky dostat, vstřebat ji, ale asi mi není z pekla dáno. Uznávám sice, že vše je perfektně produkováno, album určitě nepostrádá pár dobrých nápadů, ale chybí mu živočišnost, nespoutanost a bohužel i jakési nadšení, které kapela vyčerpala pravděpodobně již v dávných dobách.

33 minut monotónních vypalovaček na mě letos bohužel nezabírá. Přičítal bych to neschopnosti složit zajímavý, nosný riff. Je zvláštní, že i tak zkušená kapela něco takového dopustí, ale třeba je to tak, že moje ušní bubínky nejsou pro podobné monotónní bědování uzpůsobeny. Nevím, jak budu přistupovat k jejich další, budoucí tvorbě, ale být fanouškem kapely, pravděpodobně bych si dal příště hodně velký pozor. Jenom z podstaty se zkrátka žít nedá, i protřelí matadoři se občas utnou a sejdou z pravé cesty. Průměrný thrash, lehce okořeněný blackem, který neměl pod hlavičkou VULCANO spatřit světlo světa.

Seznam skladeb:

  1. The Tenth Writing
  2. Pentagram
  3. Daughters of Pagan Rituals
  4. Infusion of Hatred
  5. The Return of a Long Night
  6. Thirst For Vengeance
  7. Wholly Wicked
  8. Tormented
  9. Malevolent Mind
  10. Blowing Death

 

Čas: 33:00

Sestava:

  • Zhema Rodero – kytara
  • Arthur Von Barbarian – bicí
  • Luiz Carlos Louzada – zpěv
  • Ivan Pellicciotti – basa


http://www.vulcanometal.com/
https://www.facebook.com/VULCANOMETAL


Zveřejněno: 27. 11. 2014
Přečteno:
3584 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář