Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

GORGASM – Destined to Violate CD 2014, New Standard Elite

Na čtvrté album amerických úchyláků GORGASM jsem se těšil jak somálský pes na kost, protože skupina jednak za svou takřka dvacetiletou existenci nevydala v rámci žánru album, které by vysoko nečnělo nad obecný standard, a také se v rámci dění kol kapely nabízely různé otázečky. Flákota „Destined to Violate“ koncem letošního července cákla na stůl a masařky mají pré, stejně jako většina otrlých brutal death metalových maniaků.

Uspokojivě byla zodpovězena například otázka, zda se na další řadovku bude čekat dlouhých osm let, jak tomu bylo v případě „Orgy of Murder“ z roku 2011, které sklízelo ne vždy úplně nadšené ohlasy, což alespoň pro mě bylo překvapením, neb mě toto album sedlo převelice, a to i v kontextu diskografie GORGASM. Tahoun kapely, kytarista a „zpěvák“ Damian Leski, navíc, jak známo, přijal před dvěma lety angažmá v znovuobživlé legendě BROKEN HOPE, takže by člověk logicky čekal zase nějaký ten časový odstup. Naštěstí jsme se tentokrát dočkali „už“ po třech letech a můžeme se kochat nejčerstvější sekanou z kuchyně makabrózních deviantů. No, nejčerstvější možná není nejvhodnějším přídavným jménem pro krmi, k jejíž přípravě bylo použito maso nejen hygienicky nezávadné, a která navíc obsahuje dva songy tvořící „Promo 2006“ („Destined to Violate“ + „Visceral Discharge“) a znovu nahranou skladbu „Corpsified“, jež ve své původní verzi otvírala demo ukuchtěné v roce 1996. Takže se ve vzduchu vznáší otazníček, proč tyto tracky nezazněly už na „Orgy of Murder“, ale na to by nám asi nejlépe mohla odpovědět kapela sama.

Kdo GORGASM zná a sleduje bandu od jejich začátku, nemůže být aktuální plackou „Destined to Violate“ nějak výrazně překvapen. Novinka přestavuje charakteristické atributy spojené s tvorbou kapely, a tak mírným překvapením může být pro některé snad jen zvuk. Osobně jsem byl ze začátku trochu zaskočen, ale opravdu netrvalo dlouho, abych si sound alba oblíbil a vychutnával jeho přednosti. Kvituju s velkým povděkem, že se GORGASM nezařadili k všeobecnému trendu adrenalinové digitální přetlačované a pochopili, že brutalita a tvrdost není jen záležitostí studiových kouzel. Album zní uvěřitelně, organicky, nástroje jsou krásně čitelné a prostorové, dynamika parádní, a celé je to přitom jako celek krásně brutální, a to i v momentech, kdy by jiné kapely bez studiových kouzel a testosteronových berliček hořely. V tomto případě se asi sluší připomenout, že s nahráváním, produkcí a masteringem smečce pomáhali staří známí Chris Wisco a Trevor Sadler.

Sestava ustálená v roce 2010, a tudíž stejná jako na předchozí desce, působí výborně sehraným dojmem, a nemá smysl srovnávat současné členy kapely s těmi předešlými, důležité je, že GORGASM výtečně šlape a hudebně se jedná v rámci brutal death metalu stále o první ligu, ať si každý myslí, co chce. Opět a znovu je zřetelné, že GORGASM mají svou charakteristickou tvář, a pro fanoušky tohoto extrémního subžánru není problém kapelu po pár okamžicích poznat mezi ostatními. Schválně si pusťte dvojblok „Kuntkiller“ a titulní „Destined to Violate“. Potřebujete větší důkaz k tvrzení, že i v rámci tohoto pro některé neskousnutelného nářezu lze natočit chytlavé songy, které si budete v hlavě přehrávat hodně dlouho a opakovaně si je pouštět s nepředstíranou rozkoší? Ano, chytlavost a přitom brutalita je jedno z poznávacích znamení GORGASM, stejně jako čitelnost i v těch nejdravějších masakrech, příznačný je i cit pro skladbu jako takovou. Stavba songů, instrumentální podání i náboj, dokonce i ty pro kapelu příznačné choré melodické linky, vše je dotažené k dokonalosti a v konečné fázi jednoduše a spolehlivě drtí. Damian Leski je v laufu, dokazuje všeobecně známý fakt, že hudební forma GORGASM mu k jeho vokálnímu projevu sedí daleko více než potřeby BROKEN HOPE, kde navíc vždy bude tak trochu nevděčně srovnáván s nedostižným Joem Ptacekem. Zde je Leski svůj, navíc vydatně mu vypomáhá svým hrdlem i basák Anthony Voight, což je pro celkové vyznění oživující faktor.

Tak jako se u GORGASM nedějí žádné podstatné změny v rovině hudební, stejné je to i u textů, které byly, jsou a i nadále jistě budou největším trnem v oku pro mnohé, kteří by jinak se samotnou hudbou zde zaznamenanou neměli asi problém. Myslím si, že tuto věc je nutno brát s hodně velkým nadhledem, ke GORGASM (a nejen k nim) to prostě už dlouhodobě patří, stejně jako různá příslušná a do kontextu zapadající intra a samozřejmě i obal. Ten mimochodem opět nakreslil protřelý a uznávaný Jon Zig, a i když nedosahuje extrémních aspektů např. front coveru „Masticate to Dominate“ (2003), je svým způsobem povedený a zajímavý. Vypadá to zkrátka tak, že GORGASM ještě zdaleka nepatří do starého železa a stále mají co říct, třebaže se daný styl může zdát dávno vykuchaný. Berte, nebo nechte být, pro mě vynikající počin a jsem moc zvědavý, čeho se ještě od GORGASM dočkáme.

Seznam skladeb:
  1. Starved for Perversion
  2. Kuntkiller
  3. Destined to Violate
  4. Funeral Gangbang
  5. Carnivwhore
  6. Preserved for Pleasure
  7. Visceral Discharge
  8. Lubricated in Vomit
  9. Infected with Lunacy
  10. Sadistic Bliss
  11. Corpsified
  12. Depraved Depredation
  13. Mouthful of Menstruation

Čas: 39:15

Sestava:
  • Damian Leski – kytara, zpěv
  • Ryan Saylor – kytara
  • Anthony Voight – basa, zpěv
  • Kyle Christman – bicí

https://www.facebook.com/AnalSkewer?fref=ts
http://www.gorgasm.bigcartel.com/
https://myspace.com/gorgasm2
http://nserecords.bigcartel.com/



Zveřejněno: 13. 10. 2014
Přečteno:
4010 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

13. 10. 2014 14:48 napsal/a pekop
GORGASM
Výborná deska, dobře napsaná recenze,co víc můžu chtít. Jdu si ji znovu pustit. Ta devítka je zasloužená
13. 10. 2014 11:16 napsal/a VV
.
Přijde mi slabší než minulá, ale i tak je to good! Prostě GORGAAAAASM
13. 10. 2014 07:35 napsal/a Asphyx
......
Tak tak, GORGASM v parádní formě....už se těším na to, až mi přijde originál CD a rozbourám sousedovi byt.))) Parádní desku, pěkná recenze, díky..podepisuji vlastní krví!