Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

BOKOM OKOLKY – Prelomový Album CD 2014, Cecek Records

Slovenský punk měl v Česku dobré jméno už v dobách předrevolučních, po převratu pak řada tamních kapel přišla zajímavá i tuzemským vydavatelům a na sampleru „Akce Punk“ se prezentovali ZÓNA A či SLOBODNÁ EURÓPA. Pamatuji si i na EX TIP nebo DAVOVOU PSYCHÓZU, tedy kapely, které si udržely určitý status do dnešních dnů. Z novějších part mě nezaujala žádná, kromě KONFLIKTU, který to také valí řadu let. Ale určitě jsem se ke všemu nedostal, třeba BOKOM OKOLKY jsem dosud neznal vůbec a tak je čas na rozšíření obzorů.

A koukám, že taky nejde o žádné nováčky, kapela existuje od roku 1998, ale kvůli personálním kolotočům i několikaleté pauze dosud disponovala jen jedním demosnímkem. Letos na něj navázalo debutové full CD vydané u tuzemské firmy Cecek Records, takže další důkaz provázanosti scén někdejších spoluobčanů.

První, co mě trochu vyděsilo, je obal. Zeleno-bílá kombinace určitě potěší fanoušky fotbalistů Bohemians, ale jako obal CD nepůsobí zrovna výstavně, navíc se strohou grafikou, na níž můžete svými zraky spočinout taky. Aspoň, že uvnitř přeloženého dvojlistu se nachází texty a všechny důležité informace.

Druhou ránu mi uštědřil první poslech. V některých úsecích jsem se vůbec nedokázal věnovat muzice, protože strašidelně falešný zpěv poutal veškerou mou pozornost. Nechápu, že to chlapi neslyší, nebo jim to nevadí... Ale asi je to punk a tam se na takovéhle „drobnosti“ nehledí. Při dalších posleších jsem si udělal jasno, o mikrofon se dělí dvě hrdla, jedno se poslouchat nechá, druhé ne. V úvodní skladbě se nejspíš obě střídají, ve druhé jede sólo kazisvět a doslova se u toho trápí. „Boha Mu!“, nejen název songu, ale zároveň moje zvolání... Pocit beznaděje se opakuje i v dalších písních, ale nebudu tady vypisovat všechny, kde mám problém. Třeba ho mám jen já a ostatním posluchačům to vadit nebude. Druhý zpěvák mi přijde v pohodě, zpívá trochu vyšším hlasem a do muziky pasuje mnohem lépe.

Muzika BOKOM OKOLKY má blíž k americké neopunkové scéně než ke klasickému špinavému evropskému punk rocku, i když občas taky špinavěji zarachotí. Skladby jsou většinou svižné, disponují chytlavými motivy i refrény, nechybí klasické punkové postupy... není to nic extra originálního, ale kapele to hraje celkem slušně, místy to dokonce až hardcorově zaburácí a bubeník rozjede kanonádu, i když jinak je jeho hra monotónní a upachtěná, nebo jak to lépe vyjádřit.

Díky dvou až tříminutové stopáži jednotlivých tracků nahrávka asi nebude fanoušky žánru nudit, jako zpestření je zasazen jeden lehce recesistický kousek („Spokojnosť“) a jako důkaz kreativity kapela na konci předkládá devítiminutovou rozsáhlou kompozici, v níž nakoukne i do jiných hudebních sfér, řekněme rockových. Sem tam lze mluvit i o náznacích ska, ale že by šlo o nějakou progresivní punkovou pumelenici, to ani náhodou.

Texty jsou samozřejmě v jazyce mateřském a nejde o typické punkové nadávání nad kdečím, i když nějaké lamentace samozřejmě nechybí, ale spíš směrem k mezilidským vztahům či autoritám. O zvuk se postaral Brian Baják a není to ani tragédie, ani lahoda. Nahrávka hraje čistě a všechno je slyšet, včetně zajímavě zahrané baskytary. Trochu prapodivně je využívané stereo, z ničeho nic se tu a tam rozjede v jedné bedně cosi jiného než v druhé, asi snaha o ozvláštnění, ale mě to spíš ruší.

Největší a žel výrazný problém ale vidím u jednoho ze zpěvů, který mi poslech ztrpčuje a posílá desku směrem dolů.

Seznam skladeb:
  1. Bez Peňazí si nič
  2. Boha Mu!
  3. Odteraz
  4. Koníček
  5. Prízemná povaha autorit
  6. Rozlúčka so slobodou
  7. Mysli!
  8. Spokojnosť
  9. Vysnívaný raj
  10. Smrad moci
  11. Pankáč nosí bradu
  12. Daj si!

Čas: 37:11

Sestava:
  • Whitney - spev, gitara
  • Pepe - spev, basgitara
  • Jou - bicie
  • Unknow - druhá gitara, klávesy (8)

  • Hosť:
  • Brian - gitara (2), kvákadlo (8)


ROZHOVOR

www.bandzone.cz/bokomokolky
www.cecek.com


Zveřejněno: 10. 10. 2014
Přečteno:
3555 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář