Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

MERESIEW – Vlastní svět CD 2014, vlastní náklad

Hardcore má mnoho podob, ale o ratata core slyším poprvé. (úsměv) Táborská parta MERESIEW se právě ratata corem zaštiťuje a servíruje jej na debutovém plnohodnotném albu, jemuž předcházely dva kratší počiny, demo a EP. Kapela se dala dohromady v roce 2007 (z větší části ji tvořili ex-členové deset let rozpadlé party CERBERUS), po klasických potížích se sestavou (vystřídaly se tři zpěvačky) se v roce 2011 k mikrofonu postavil Spadis a od té doby kapela řádně funguje.

„Vlastní svět“ je zabalený do strohého obalu, přeložený dvojlist je po grafické stránce slušně řečeno  odbytý, obsahuje všeho všudy sestavu, seznam skladeb a fotku kapely, texty chybí, stejně jako nějaký nápad, který by booklet trochu oživil. Proč takováhle marnost v dnešní době? V době, kdy se cédéčka prodávají ztěžka, hraje i obal velkou roli, každý si raději koupí pěknou věc s bohatým bookletem... I když ten pravda nehraje...

Hraje kolečko obsahující deset stop, po instrumentálním bicích prostém intru se rozjíždí ve středních tempech vedená kompozice „Světlu vstříc“ postavená na zatěžkaných kytarových riffech a hrdelním řevu. České texty jsou nařvané takovým tím nuceným způsobem, alespoň na mě to tak působí. Muzika si s invencí taky příliš netyká, jde hlavně o to, aby to valilo, a k tomu přispívá i zvuk. U toho se zastavím hned na začátku, protože se mi vůbec nelíbí, jak je to všechno přehulené, zesilovač mám tak na deseti procentech, když jej posunu o trochu víc, začínají ve vitríně nadskakovat skleničky. Ono to možná k danému žánru patří, aby to bylo řádně husté, jenže když to srovnám s předchozím CD jiné kapely, které jsem poslouchal, vyznívá zvuk od Kocise jako krok vedle. A to jsem ještě nepohanil bicí, které zní vyloženě synteticky, o (ne)zvuku činelů raději pomlčím úplně... Ale třeba jsem blázen jen já, ostatním to vůbec nebude vadit a budou si tu zahuštěnou stěnu užívat.

Zpočátku nahrávka plyne ve výše naznačených intencích, naštěstí nic netrvá věčně a už ve třetí skladbě „Sobě“ se na pozadí objevuje čistý vokál i přirozenější řev a taky nesmím zapomenout na občasné syntetické zvuky, které slouží jako drobné zpestření a je s nimi nakládáno s rozumem, byť o nějakém progresu v rámci stylu lze mluvit stěží. V následujícím „Vlastním světě“ se ale zase vracíme tam, kde už jsme byli, do masy riffů a zasekávaček, do prostředí, v němž marně hledám nějaký záchytný bod, třeba v podobě alespoň trochu chytlavého refrénu. Když s podobnou muzikou před léty vyjeli LOCOMOTIVE, byla to jiná liga, alespoň co se týká těch zapamatovatelných míst, dodnes si vybavuju některé jejich refrény a to už jsem kapelu řadu neslyšel. Od MERESIEW si nebudu pamatovat skoro nic a taky si v budoucnu nedovedu představit, že bych se k nahrávce vracel... To, co mě tu a tam zaujme, najdu i jinde, třeba koketování s thrash metalem v „Jednou“, „Devět životů“ nebo v „Revoluci“ zní docela dobře, hlavně „Revoluce“ jede jak rychlovlak, ale když budu mít chuť na neotesaný rotyko-thrash, sáhnu po DEBUSTROLU, který to umí rozbalit o poznání divočeji a uvěřitelněji.

Texty ctí žánr. Zpěvákovi je celkem bez potíží rozumět (za solidní artikulaci si zaslouží pochvalu) a tak vnímám témata jako náboženský fanatismus (narážky na islámské teroristy) nebo absence soukromí kvůli všudypřítomným technologiím, které člověka sledují na každém kroku. V kontextu alba nepůsobí slova rušivým dojmem a reflektováním problémů jednotlivce, společnosti i globálního světa plní stylově svůj účel.

Seznam skladeb:
  1. Intro
  2. Světlu vstříc
  3. Sobě
  4. Vlastní svět
  5. Jednou
  6. Královskej hlad
  7. Devět životů
  8. Vracej
  9. Revoluce
  10. (Ne)přítel

Čas: 30:54

Sestava:
  • Spadis - vocal
  • Roosta - guitar
  • Marthas - bass
  • Motalik - drums

Host:
  • Mara - vocal
  • Luboš Kocourek - syntetyzator


ROZHOVOR

http://bandzone.cz/meresiew
www.cecek.com


Zveřejněno: 23. 10. 2014
Přečteno:
3597 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář