Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
LLYR

ANTROPOMORPHIA – Rites ov Perversion CD 2014, Metal Blade Records

Tenhle oltář mi byl již nějakou dobu hodně povědomý. Ta lebka, s několika vymlácenými zuby, svícen zářící do tmy i pentagram vyrytý do stolu jsem už někde viděl. Možná v minulém životě, kdo ví? Připomíná mi ty, které jsme mívali při spirituálních seancích. Dnes už se to tolik nedělá, ale tenkrát, v dobách, kdy byly o hodně delší stíny, jsem si nedovedl představit večer, kdy bychom spolu s ostatními nespojili ruce a neodříkali tajné formule pro setkání s nemrtvými. Zajímavé je, že úplně stejné rozložení věcí, výrazy ve tvářích i odlesky barev v očích mají ve svých promo materiálech i holandští deathaři ANTROPOMORPHIA. Přijde mi, že jsou, stejně jako já, členy tajného bratrstva vyznávajícího kult smrti. Vše by tomu odpovídalo. Hudba, hraná ve stylu starých dobrých ACHERON, GOD DETHRONED, BOLT THROWER, ale i třeba takových CELTIC FROST, vizáž i texty plné rouhání. 

Kapela přesto, že hraje už od roku 1989, vydala letos teprve třetí řadové album. Pamětníci mohli zaznamenat v roce 1993 jejich parádní EP „Necromantic Love Songs“. Následovala odmlka až do roku 1998, kdy se smečka vrátila v plné parádě. Před dvěma lety mě pak uhranula skvělou deskou „Evangelivm Nekromantia“, kterou jsem měl tu čest si sepsat. Holanďané sice stáli a asi vždy budou stát mimo hlavní proud evropského undergroundu, ale i přesto jsem si jejich nahrávky velmi oblíbil. Zajímavé je, že v různých časopisech a webzinech z nich nikdo příliš nadšený není a bývá jim vyčítána velká podobnost jednotlivých songů, což dokazují koneckonců i na novince, ale pro mě se jedná vždy přesně o ten typ CD, které dozraje třeba až po několika měsících.

Letošní zásek „Rites ov Perversion“ je na první pohled komplikovaný, možná až příliš sourodý kus kamene, který se asi nebude chtít mnoha posluchačům vůbec rozbíjet a dostávat se dovnitř. Já jsem nebyl výjimkou. Zpočátku jsem také desku odkládal s tím, že na ni nemám vůbec chuť, že mi všechny skladby splývají a že jim ten obřad pro vyvolávání duchů jednoduše nevěřím. Jenže pak bylo jednou cestou do práce opravdu hodně ošklivo, plískanice mi zchladila zátylek, až mi běhal mráz po zádech, a mezi plačícím nebem se mi náhle vše semklo dohromady a začal jsem si „perverzní obřady“ konečně užívat. Je to někdy zvláštní, kolikrát se to špatně popisuje, ale uchopení některých CD bývá často až legrační. Každopádně k „přenosu“ nakonec došlo a i když si pořád myslím, že kvalit předchozí nahrávky letošní zásek nedosahuje, spiritualistická seance mohla klidně začít.

Možná budu jediný, kdo bude „Rites ov Perversion“ chválit, ale mě se tahle deska plná rouhání, perverse, chladných melodií i žalujícího vokálu moc líbí. Jsem náhle oproštěn od současné neosobní reality, jsou vypnuty všechny obrazovky a já jen dokola na věži „omílám“ tuhle desku. Na stěnách pokoje září krvavě rudé pentagramy a z topení se začíná ozývat šepot. Horory se mnou už dávno nic nedělají, ale tohle je tak osobní, zasahující až někam do mé hlavy, že je hodně příjemné se nechat ukolébat a vše pokorně přijmout. ANTROPOMORPHII obestírá jakási aura tajemna, neznámé síly, které jsou tentokrát ukryty hluboko pod povrchem. Možná jen ten zvuk mohl být tentokrát trošku lepší, bolestivější. Zase na druhou stranu alespoň cítím, že za nástroji stojí lidé a ne dokonalé studio, narvané počítači. Příjemná death/blacková procházka opuštěným hřbitovem. Oltář je připraven. Jestli máte chuť, můžeme klidně začít. Okultní deska s nádechem tajemna.

Seznam skladeb:

  1. Temphioth Workings
  2. Carved to Pieces
  3. Inanimatus Absqui Anima
  4. Crowned in Smoldering Ash
  5. Nekrovaginal Secretions
  6. Gospel ov Perversion
  7. Morbid Rites
  8. Tevfelskvnst
  9. Open Casket (Death)


Čas: 46:21

Sestava:

  • Ferry Damen - zpěv, kytara
  • Jos van den Brand - kytara
  • Marc van Stiphout - basa
  • Marco Stubbe - bicí


http://antropomorphia-official.com
http://www.facebook.com/AntropomorphiA
http://www.youtube.com/AntropomorphiA


Zveřejněno: 25. 11. 2014
Přečteno:
3765 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 11. 2014 17:48 napsal/a pekop
ANTROPOMORPHIA
Ahoj, tak určitě nebudeš jediný, kdo tohle cd chválí. Pro mě je to absolutní pecka, stejně jako minulá deska. Novinku poslouchám prakticky každý den, nejspíš mě uhranula. Nejvyšší možné hodnocení.