Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

THOSE WHO BRING THE TORTURE – Pilling Up CD 2014, Selfmadegod Records

Život občas bývá hodně o bolesti. Nemyslím tím teď fyzická zranění nebo nějaký úraz, ale spíš pošpinění či ponížení vaší duše. Mnohdy se člověk ocitne v situacích, které mu připadají bezvýchodné a ani ráno nebývá moudřejší večera. To pak hledáme nějaký úkryt, kde přečkáme jako raněná šelma to nejhorší období. Někdy se mi to také stává. Zavírám se do svého pokoje, na všechny kolem cením zuby, a to, že mě ze všeho nakonec vytáhnou mí nejbližší, ocením až po nějakém čase. Nevím, čím to je, ale když mám náladu na bodu mrazu a jsem uštěkaný jako ženy v přechodu, pomáhá mi hudba z CD od kapel, ve kterých působí Rogga Johansson. Za jeho základnu považuji pořád PAGANIZER a REVOLTING, ale dovedu ocenit i ostatní jeho kapely jako BONE GNAWER, DEAD SUN, DEMIURG, DOWN AMONG THE DEAD MEN, HUMANITY DELETE, vynikající projekt s Paulem Speckmannem, MEGASCAVENGER, PUTREVORE, RIBSPREADER, THE GROTESQUERY a mnoho dalších.

Rogga působí jako takový hudební nomád, který vždycky sbalí kytaru (dnes už vlastně jen imaginárně, protože máme internet) a nahrává se svými spřízněnými dušemi. Co na tom, že jeho riffy jsou v podstatě několik let už skoro stejné a fanoušci v tom mají neskutečný hokej. Někde vypomůže jenom hlasem, jindy zabrnká na basu. Výsledky bývají různé. Někdy by vám CD utrhlo hlavu, jindy jen tak propluje kolem. Na THOSE WHO BRING THE TORTURE se tento švédský workoholik spojil bubeníkem Brynjarem Helgetunem (CRYPTICUS) a kolegou z PAGANIZER, Dennisem Blombergem. Dohromady vytvořili „klasickou“ severskou švédskou death metalovou úderku, která se nebojí jak studených melodií, tak pořádných vypalovaček. Mně osobně nejvíc připomínají právě zmíněné PAGANIZER (akorát melodičtější), s tím, že zde je Roggův vokál doplňován Dennisovým skoro až blackovým skřehotáním.

Jednotlivé skladby pak nepostrádají jak chlad, tak určitou „radost“, kterou mám u projektů tohoto švédského bojovníka tolik rád. Možná proto mi jeho desky tolik pomáhají ve chvílích, kdy na mě přichází splín. „Pilling Up“ se poslouchá dobře s pořádně vychlazenou plechovkou mého oblíbeného piva, s nohama na stole. Nic moc se tady neřeší, vše je svým způsobem vlastně hodně obyčejné, ale mně to nějak nevadí. Jednoduše si užívám, starosti jsou náhle úplně mimo moji hlavu a na nebi se začínají protrhávat jinak nekonečně těžká mračna. Usínám pak, s hi-fi věží nastavenou na automatické vypnutí, s hlavou o hodně čistější a zdává se mi o severských lesích. Nejvíc mě baví ta vznešená sóla, která mě uklidňují. Za kytarou si pobublává basa a mlátí se do bicích. Dohromady to tvoří nedílný (i když dnes už neoriginální) kompaktní celek, který na mě působí jako živá voda.

„Pilling Up“ není deskou pro hudební kritiky. Nebo lépe. Ti si na ní smlsnou, setřou ji, budou krutí a nemilosrdní. A já je svým způsobem chápu. Jenže já to mám jinak. Často bývám z těch, co stojí mimo dav (který mě mnohdy až děsí). Raději poslední dobou vyhledávám samotu. Pořád zastávám názor, že je lepší mít pár opravdových kamarádů než davy „přátel“ na facebooku. Rogga je jednou z mých hudebních spřízněných duší, je věrný tomu, co dělá, věří své práci až za hrob. Mám takové lidi rád. Můžete se mnou nesouhlasit, můžete mé názory odsoudit, ale to je asi tak všechno, co s tím můžete dělat. Rogga po x-té a zase dobře. Já si užívám a to je to hlavní. Deska plná chladu, energie, napětí, smutku a pořád „stejného“ přístupu. Jako fanoušek jsem zase ztracen. Švédský death  metal v té nejryzejší podobě. Nic víc, nic míň. A na mně to zase zabírá.

Seznam skladeb:

  1. Under Twin Suns
  2. Through The Aeons
  3. The Gateway
  4. Piling Up
  5. In Orbit
  6. Lifesucker
  7. Incomprehensible
  8. Towering Structures Of The Damned
  9. A Dead Cold Space
  10. Turrets Of A Forgotten Castle


Čas: 39:46

Sestava:

  • Brynjar "Notorious B." Helgetun – bicí
  • Roger "Rogga" "Behold The Pentagram" Johansson – basa, kytara, zpěv
  • Dennis Blomberg – basa, kytara


http://www.myspace.com/twbtt
http://selfmadegod.com/


Zveřejněno: 21. 11. 2014
Přečteno:
3603 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 11. 2014 16:46 napsal/a Asphyx
no
Ono je to tak, že si většinou vybírám, co chci psát...a logicky raději píšu na to, co se mi líbí, než na to, co ne...:))) Nemám číselné hodnocení moc v oblibě...podle mě je to hrozně zavádějící...jinak díky za pochvalu, potěšila:))
22. 11. 2014 14:42 napsal/a pekop
THOSE WHO BRING THE TORTURE
Napsal jsi to skvěle, naprostý souhlas, tohle cedo je fakt skvělé, pro mě za 9. ( Soukromý dotaz - nedáváš kapelám někdy až moc vysoké hodnocení ? Téměř vždy, až na vyjímky 8 )