Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

GOD DEFAMER – Relics CD 2014, Gothoom Productions

Říká se, že když jsou erupce na slunci, tak bývají lidé neklidní. Nevím, jestli je to ověřený fakt, ale co můžu tvrdit s jistotou, je to, že u nové desky slovenských GOD DEFAMER v klidu nezůstanete. Hned při prvním vložení do přehrávače se na mě vyhrnula žhavá láva, neustále se měnící magma plné roztodivných riffů a žhnoucí atmosféry. Z reproduktorů doslova tryskaly nápady takovou silou, že jsem na konci desky seděl zmatený a zoufalý. Nevěděl jsem moc, jak desku uchopit, vstřebat, dostat se do ní. Pánové hrají death metal, označovaný jako progresivní. Podobnou nálepku dostává dnes spousta kapel, ale jen některé si ji zaslouží. GOD DEFAMER jsou jedněmi z nich.

Bývám příznivcem spíše klasicky pojatých postupů a poměrně nerad rozkrývám složitě vystavěné songy. Jenže slovenští bojovníci mají ve svých skladbách určitou přitažlivost, která mě nutila opět a znovu se vracet a zvědavě objevovat stále nové motivy. Bylo mi jako bych skládal z jednotlivých střípků rozbité zrcadlo nebo složité puzzle. Co je ale důležitější, po několika dalších setkáních jsem byl zcela pohlcen a chycen do pasti téhle propracované muziky. To, co se mi zdálo zpočátku až příliš chladné, odtažitě profesorské, bylo najednou přitažlivé jako krásná žena. Náhle jsem oceňoval pečlivě vystavěné kytarové linky a dokonce přišel na chuť i čistým vokálům (growling mi sedl od začátku), které normálně příliš nevyhledávám. GOD DEFAMER si to u mě zkrátka oddřeli a přesvědčili mě.

Spokojený jsem se zvukem celé nahrávky. Nahrávalo se v několika studiích na Slovensku a výsledný dojem je víc než pozitivní. Za moji osobu bych možná ocenil trošku větší „špínu“, razanci, ale to je jen můj subjektivní dojem, získaný lety poslechu různého extrémního chaosu (smích). Za velmi zdařilý a pro mě v podstatě skoro dokonalý, považuji obal (Lucia Richtaříková). Už dlouho jsem neviděl podobně odvedenou práci, která by plně vystihovala to, co se děje na CD. Šedé a černé motivy by obstály samy i jako obrazy. Krásná práce! Za zmínku stojí i propracované texty, které se určitě vyplatí blížeji prostudovat. Nejsou jen „obyčejným“ doplňkem k muzice, jsou čtivé a zajímavé.

Pokud byste se mě zeptali, ke komu bych tvorbu GOD DEFAMER přirovnal, příliš kapel bych nenalezl. Občas je sice možné zaslechnout lehkou inspiraci třeba takovou francouzskou GOJIROU, ale i tohle připodobnění je natolik vzdálené, že samo o sobě neobstojí. Pánové jsou zkrátka jiní, originální, sveřepí a neznám kapelu, která by hrála stejně. Zaslechneme zde jak švédskou melodickou školu, tak technické smrtící výjezdy a když je potřeba, zazní třeba i klasický rock. Výsledný „mix“ stylů drží pak pohromadě pevně a vytváří velmi zajímavý celek plný jiskření, výbojů a sekajících žiletek.

S „Relics“ jsem se nejdřív pral, odmítal ho, chvílemi dokonce uvažoval i o tom, že ho nemám rád. Jenže nakonec u mě vyrostlo, přesvědčilo mě a zaseklo do mě svůj dráp krutě a bez vytáček. Je to hodně neklidná deska, vzbuzující mnohdy protichůdné názory, posouvající vnímání každého otevřeného posluchače. Hudba byla, je a vždycky bude hlavně o emocích. Letošní nahrávka mi připomíná barevná sklíčka v kaleidoskopu, prohlížená proti slunci. Jednou jsou schopná vytvořit krásný a příjemný obraz duhy, jindy krvelačnou šelmu, která vám jde po hrdle.

GOD DEFAMER jsou na své novince podobní odstínům duhy. Jednou temní, náhle chladní jako rampouchy z ledu a pak znenadání připomínající vroucí magma. Těch emocí, slov i myšlenek mě napadá tolik, že bych mohl vyprávět sáhodlouhé příběhy. Slovenským progresivním smrtonošům se povedlo mě přesvědčit, odnést mě v drápech do své země a následně mě vyvrhnout znovu zpět. Bude trvat ještě nějakou dobu, než vše náležitě vstřebám a usadím ve své hlavě. Mám rád podobné nahrávky, lákají mě, nutí objevovat a to je v dnešním světě nadprodukce hudby skoro až zázrak. Jestli máte chuť na precizní, progresivní a spletité death metalové CD, jděte s chutí do toho. Budete po zásluze odměněni. Krásná deska napěchovaná po okraj emocemi!

Seznam skladeb:

  1. A Residue of Mine
  2. Turn to Mist
  3. I Won´t See this Night
  4. Half-hearted
  5. Bleeding in Scream
  6. Two Circles
  7. Human Seed
  8. Relics
  9. Relibitch 2.0


Čas: 46:34

Sestava:

  • Peter Hija – zpěv
  • Miroslav Raučina – bicí
  • Alexander Sucháček – kytara
  • Karel Adamík – kytara („Relics“ session)
  • Martin Kalmancai – basa („Relics“ session)


FACEBOOK

http://bandzone.cz/goddefamer
http://gothoomshop.com/sk/


Zveřejněno: 07. 10. 2014
Přečteno:
3794 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář