Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
INSANIA

25.9.2004 – Praha, Strahov 007

Přiznávám, vyrazit na tenhle koncert stálo trochu toho přemáhání. Koncertů se sešlo v září tolik, že by se člověk musel minimálně rozčtvrtit, aby stihl být všude, kde by býval chtěl být. Jenže tenhle koncert mi tak nějak v podvědomí neustále naskakoval, a něco mi našeptávalo, že když na něj vyrazím, litovat nebudu.

Když jsem zjistil, že WOLVSERPENT vyráží na evropské turné, ani jsem nedoufal, že by se mohli objevit u nás. Přece jen je jejich hudba natolik minoritní záležitostí, že očekávat, že se místní pořadatelé přetrhnou, aby mohli udělat téhle kapele koncert, by bylo bláhové. Naštěstí jsem se pletl. Bohužel koncert vyšel na termín, který byl jednoznačně odsouzen k návštěvnickému nezdaru. Dva dny před ním hráli v tom samém klubu mocní YOB, a ani neuběhlo čtyřiadvacet hodin, kdy se Prahou prohnalo turné BOLT THROWER. Osobně jsem tipoval, že na akci dorazí něco kolem deseti platících, nakonec jich tam mohlo být kolem dvaceti, což taky žádná sláva nebyla. Blbější rozjezd svého evropského turné si snad WOLVSERPENT nemohli přát.

WOLVSERPENT na sobě naštěstí nenechali nějaké rozladění, ani trochu znát a koncert odehráli s takovým přehledem, že nezbývalo, než smeknout. A mělo to svojí logiku. Jakoby tahle americká dvojice vyznavačů tajemna a symbolů měla svůj interní svět, a ten si nenechala ničím narušit, jenom nám dorazivším dala do něho na chvíli nahlédnout. Na poslední desce WOLVSERPENT nabízí směs ambientu a především drone kytarových riffů, doom metalové ponurosti a v jedné skladbě i black metalových výjezdů. To celé zahalené do celkem slušné atmosféry, která možná není na té absolutní top kvalitě, ale na druhou stranu něco tam je. Kvůli těmto atributům jsem očekával zajímavý koncert, do kterého, jak jsem doufal, se podaří vnést ještě něco trochu navíc, něco, co mě pohltí a vytvoří mi zážitek.

Už při úvodních ambientních tónech intra „Threshold Gateway“, při kterých klubem zavanula vůně kadidla, a poté, co se Brittany chopila houslí a rozehrála své smutné party, mi bylo jasné, že tenhle koncert bude mít atmosféru, jakou jsem si tajně přál. Na poslední desce je tak 30 % materiálu zahalených do ambientních ploch. Obával jsem, že vzhledem k těm padesáti minutám, které zbývaly na celý set (na Strahově se musí končit v deset hodin), moc hudby nezazní. Naštěstí pro mě přistoupili WOLVSERPENT ke koncertu rozumně. Po odložení houslí se už Brittany věnovala pouze bicím a byla radost ji sledovat, nejen pro její procítěné pohyby/údery, ale všeobecně pohled na ni stál opravdu za to. (úsměv) Její kolega Blake Green pak obsluhoval kytaru, kterou měl připojenou na hromadu pedálů a efektů, aby se docílilo podobného efektu jako z desky. Pomocí samplů pak zachytával už jednou odehrané party, které se pak na sebe vrstvily, a tak nebyl problém chvílemi slyšet i dvě kytary nebo houslové party najednou. V tomto směru jsme oproti nahrávce ochuzeni nebyli.

Hrálo se výhradně z rok starého alba „Perigaea Antahkarana“, které vyšlo u Relapse, a co si budeme nalhávat, díky tomu se povědomí o WOLVSERPENT rozšířilo. Každá ze skladeb z tohoto díla je obdařena celkem zapamatovatelným motivem, který se v podstatě táhne celou kompozicí, jen jsou na něj nabalovány další zvuky a intermezza. V Praze po intru zazněla „Within the Light of Fire“, která mě vtáhla do hry především hypnotickými bicími party a dokola opakovaným, účinným kytarovým riffem. Po ní následovala „Concealed Among the Roots and Soil“ a závěr obstarala z velké části black metalová „In Mirrors of Water“. Tím pádem poslední dvě věci zazněly v jiném pořadí než na desce a chyběla čistě ambientní „A Breath in the Shade of Time“, což jsem jenom kvitoval. To vše proběhlo ve slušném zvukovém kabátu, který byl sice dost nahlas, přesto překvapivě čitelný.

Celý koncert pak spojovala doslova magická atmosféra, nebylo složité se naladit na vlnu porozumění, a koncert si užívat plnými doušky. Napadaly mě pocity ve stylu, že to je hodně „přísný“ vystoupení, a sám jsem se na sebe zlobil, že se tvářím tak vážně, ale tady nebyl prostor na úsměv. Ta tíha, kterou na nás WOLVSERPENT sesílali, byla až hmatatelná. Tohle byl obřad. A to ještě WOLVSERPENT chyběly koncertní dekorace, které s sebou na evropský kontinent z pochopitelných důvodů nepřivezli.

Mám tyhle komorní koncerty rád, i když je mi vždy líto kapely, že na ni dorazilo tak málo lidí. Na druhou stranu si troufám tvrdit, že ti, co přišli, moc dobře věděli, na koho se ten večer přišli podívat, o čemž svědčily těžko popsatelné výrazy fans a hlavně závěrečný, dlouhotrvající aplaus, který si WOLVSERPENT za to, co předvedli, absolutně zasloužili.

Jako jsem dva dny předtím odjížděl ze Sedmičky plný dojmů a s pocitem, že jsem zažil s YOB něco skvělého, nečekaně se ten samý pocit dostavil i o dva dny později. Cestou domů mi pak v uších vibrovaly hypnotické tóny a v nose jsem cítil vůni/smrad z kadidla.

Celý koncert otevírala tuzemská parta ARGONAUT, která vznikla ze členů kapel ELEKTROČAS nebo třeba ZKOUŠKA SIRÉN, což je už samo o sobě záruka kvality. Podle toho jejich krátký set také vypadal. Noise rock, stoner... vše ve slušné kvalitě s dobrými nápady, ale prosím vás, už se nikdy nenechte zlákat ke hraní s kapelou typu WOLVSERPENT. Těším se někdy jindy, ale tady to bylo mimo. Je mi jasné, že v Čechách se podobně laděná kapela, která by se hodila na tento typ koncertu hodila, těžko najde, ale proč musí být na každé akci předskokan? To, co vytvořili  WOLVSERPENT, bylo samo o sobě unikátní.

Zveřejněno: 29. 09. 2014
Přečteno:
3874 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář