Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

20. 9. 2014, Brno - Fléda

Temné, romantické duše se smyslem pro eleganci a styl, si opět po roce daly dostaveníčko na brněnské Flédě, aby se kulturně obohatily a přivítaly pozvolna se blížící podzim. Ženská krása, umělecký program, pestrý výběr krásných věcí na stáncích, kdy při pohledu na ně nejedna peněženka uronila slzu a hlavně velmi rozsáhlý hudební set, to vše nabízel letošní ročník akce Afterdark Fair.

Při vstupu do klubu ve tři hodiny odpoledne, na mě dýchl všeobecný shon, při kterém se za vedení šikovných organizátorek dolaďovaly poslední detaily. Obložené stánky rozestavěné na nejrůznějších místech dávaly na odiv rukodělné výrobky, obrazy nebo například i korzety a další doplňky. Kvůli velmi brzkému začátku se prostory plnily velmi pozvolna a před příchozími ležel nekonečně dlouhý maraton zážitků.

První tóny dnešního večera patřily brněnským DÁLACH, kteří nás pozvolna a energicky zaplavili irskou hudbou. Hlavním tahounem je příjemný ženský vokál, který mě ihned zaujal hlavně přirozeností, nenásilností a krásnou barvou. Trochu jsem postrádala v živějších partech basovou linku, díky tomu nebyly skladby tak úderné. Pod pódiem se našla skupinka, která všem přítomným ukázala, jak správně se na takovouto hudbu tančí a doplnila tak příjemně celé vystoupení. Nejeden člověk si poskočil a zvedla se mu nálada na další body programu.

Po krátkém úvodním slově se na umělecké stagei realizovalo ČTENÍ PRO DVA od pana Šedého, s kterým mu pomáhaly dokonce i slečny z hloučku přihlížejících, moji maličkost nevyjímaje.

Neskutečná energie se začala z pódia valit při vystoupení brněnských THE ECLIPSE, kteří pojí lásku k vážné hudbě s tou k metalu. Ač by se mohlo zdát, že mají mnoho společného s APOCALYPTICOU, pozvolna se jejímu směru vývoje vzdalují a směřují vstříc svému osobitému stylu. Emoce, totální melancholie a napětí se vám zakousnou pod kůži a proniknou až k duši, která touží být obnažena. Oproti předešlým zkušenostem mám pocit, že členové zrají jako víno a jejich set je čím dál propracovanější a líbivější.

Ubíhající čas se nezastavil ani na chvilku a my jsme mohli sledovat labutí tanec v podání POLE DANCE INSTITUTU BLANCA...

Crossoverovou smršť rozpoutali BUTTERFLY KISS z Havířova, v jejichž repertoáru se mísí hned několik různých stylů, od tvrdého rocku, přes elektroniku až k občasnému rappu. Největší potěšení přitom má posluchač z hlasového rozsahu zpěvačky, s občasným pocitem toho, že by se lépe hodila do jiného stylu, kde by svůj hlasový potenciál využila naplno. Kapela prošla za poslední roky jistým vývojem, který ji posunul směrem k zajímavějším hudebním aranžím a příjemnému pódiovému vystupování.

Na všechny, kdo podlehli kouzlu Viktoriánské éry, čekala velmi zajímavá přednáška VICTORIAN CATHERINE, která poukazovala na extrémy a paradoxy této doby a došlo i na ukázky odívání. Obsahovala také, pro mnohé z nás, šokující momenty při ukázkách těhotenských a kojících korzetů, či pánského pásu cudnosti.

Svoje pojetí gothic symphonic metalu nám z Rakouska přijeli představit TBC. Hned z kraje jejich vystoupení jsem nevěřícně kroutila hlavou a tyto prvky v jejich tvorbě po většinu času marně hledala. Spíše bych je stylově přiřadila k nepovedené verzi amerických KAMELOT. Vibráto zpěváka, které zaznělo v každé z protáhlejších výšek, mě neustále tahalo za uši a jeho postoj s klávesami vracel do dětství, kdy ještě zvesela skotačil po pódiu, téměř vlasatý, Michal David (Který skotačí stále a rozhodně je schopný přitáhnout větší davy.). Jak jsem se těšila při čtení informačního letáčku, který nám byl vsunut do ruky, tak moje touha nikdy nedošla naplnění.

Následovala příjemně temná umělecká část v podání ZAFIRAH, která nám ukázala taje undergroundu orientálního tance a vystoupení AMIRI SOPHIE, kdy jsme byli svědky Tance smrti ve stylu fantasy belly dance.

Něžnost, krása a ladnost, to vše se snoubí ve tvorbě brněnské gothic rockové TEZAURY. Energické vystoupení s výraznými klávesovými party a příjemný alt zpěvačky jsou dokonalým spojením, které působí jako magnet na posluchače. Tento večer pro nás byly připraveny nové skladby, bohužel hlasivkám člověk neporučí a tak jsme byli ochuzeni o pověstné mrazivé výšky. Lori se toho však zhostila jako největší hrdinka a vše, na co jí hlas stačil, statečně odzpívala. Zároveň si svými vtipnými glosami získala na svoji stranu veškeré osazenstvo klubu. Celou atmosféru tradičně doplnily pole dance tanečnice.

Něco málo o korzetech nám prozradila talentovaná RIWAA NERONA a do víru tance nás zavedla ZAFIRAH se svojí dark fusion, Salvation.

Neskutečná energie spojená s ženských sex appealem se valila v mohutných vlnách z pódia díky polské DESDEMONĚ. Ať už jste příznivcem industrialu, EBM, gothic metalu... najdete si v této líbivé hudbě něco, co vás strhne a uhrane. Jedním z velkých plus je vokál zpěvačky a pro většinu můžu také častokrát její skromný oděv. Nebylo divu, že posluchači zaplnili sál, skandovali a vlnili se do chytlavých a úderných rytmů. Pro mnohé byl právě toto hudební vrchol večera a neváhali si ho, jako já, dosytosti užít.

Za závojem temnoty proběhlo vystoupení ERINYE ve stylu gothic bellydance. Hudba, jež nezná hranic, tak by se dal definovat poměrně nový projekt kytarového mága a velmi temperamentního zpěváka.

DERIAS A SPARS si pro nás připravili set skladeb autorských, jelikož je však tvorba ještě v plenkách, představili kupříkladu skladbu "My Girlfriend's Girlfriend", která nebyla instrumentálně špatný. Ovšem kvůli tomu, že je to moje srdcovka, nedokázala jsem si zvyknout na zpěvákovu polohu hlasu, která mi do ní neseděla. Publikum ale nadšeně povzbuzovalo a vysloužilo si díky tomu i nějaké tanečky a velmi propracovaná kytarová sóla a aranže.

Posledními vystoupeními byli dark fusion v podání AINI a velmi zajímavá fusion bondage show JARKA EDISONA doprovázená velmi epickou hudbou.

Večer uzavírali brněnští ARCH OF HELL se svým vysoce energickým sympho-melodic metalem, kterému vévodí hlavně výrazná a temperamentní show v podání takřka všech členů. Ti se tradičně předháněli v upoutávání pozornosti a strhávání davu na svoji stranu a všichni jim to opět žrali i s navijákem. I přes to, že občas nebyly slyšet obě kytary, jsem si já i ostatní užívali preciznost a um muzikantů. Je vidět, že toho mají hodně odehráno a současná sestava jim velmi svědčí.

Dlouhá noc je za námi, nohy a ostatní části těla nám odmítají dát opětovnou věrnost a donést nás domů do postelí. Skončila další z příjemných akcí a nezbývá, než poděkovat všem organizátorům za skvěle zvládnutý program a veškeré s ním spojené záležitosti, všem účinkujícím za neopakovatelné zážitky a prodejcům za neskutečnou ochotu a milé jednání.

Za fotografie patří dík Janu "obrjenu" Vašulínovi.

Obrjenova galerie



Zveřejněno: 26. 09. 2014
Přečteno:
3485 x
Autor: Niviat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

30. 09. 2014 10:48 napsal/a Demimortuus
Tezaura
Je zbytečné se tady dohadovat. Třeba to probereme někdy někde u piva:) Kdyby někoho zajímala aspoň nějaká základní fakta o gothic rocku, může zkusit třeba tenhle článek... http://www.sanctuary.cz/gothic-subkultura/1585-gothic-rock ...snad ten link nevadí.
29. 09. 2014 18:47 napsal/a Johan
TEZAURA
Sama kapela označení gothic rock používá. Zda jej hraje, je věcí názoru, zrovna u gothic rocku platí co člověk to jiný pohled...
29. 09. 2014 15:22 napsal/a Demimortuus
Oprava 2
A u Tezaury nejde o gothic rock:)
26. 09. 2014 09:18 napsal/a Niviat
Oprava
U Desdemony jde samozřejmě o EBM. :-)))