Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TELEPATIE VI

DYSANGELIUM – Holykaust CD 2014, Gothoom Productions

Jezdci apokalypsy opustili po dvou letech pardubické podzemí a vyjeli znovu ničit tento svět. Opět nám přinášejí klasicky znějící death metalové melodie, zahalené do blackové temnoty a thrashové nespoutanosti. Jestliže bylo předchozí album „Maniachrist“ tvrdým úderem mezi oči, tak „Holykaust“ je valivým smrtícím buldozerem, hrnoucím před sebou hromady kostí. Při poslechu vzpomínám jak na britské drtiče lebek BOLT THROWER, tak na americké OBITUARY, polské VADER nebo slavné CANNIBAL CORPSE či MORBID ANGEL. To vše zabalené do české „melodiky“. Pomalu hnijí v Pardubicích, krutě a nekompromisně. Novinka je uvolněnější a zároveň víc neklidná. Jakoby pod povrchem neustále bublala zkažená krev. Každý song je postavený na jasné melodii, jednou temné („Inferno“), podruhé skoro až dávající naději („Freedoom“), jindy až drsně odmítavé („Necrocult“). Old school death metal, připomínající kladiva dopadající na moji hlavu.

V dnešní době, kdy se v death metalu sází spíš na techniku a brutalitu, je „Holykaust“ takovým temným zjevením. My, kteří pamatujeme největší slávu KRABATHOR, zde máme najednou kapelu, která navazuje na jejich odkaz, posouvá ho svým směrem a je pro nás velmi příjemným pozdravem ze záhrobí. Osobně se málokdy ponořuji do českého podzemí a když už, tak si hodně vybírám, než něco dobrovolně sepíšu. Novinka DYSANGELIUM mi doma hrála měsíc, teprve pak jsem se vůbec dokopal vyplodit pár řádků. O hodně raději jsem totiž desku poslouchal, než házel slova na papír. Neustále jsem v ruce otáčel obal, který měl opět na starosti vyškovský umělec Hugo Chytil. Do hnědé barvy laděný cover je plný utrpení a odvrácených výjevů z Bible. Krásně doplňuje texty, které brojí proti jakékoliv slepé víře, lidské hlouposti. Jsou hozeným kamenem přímo do obličeje všem pokrytcům a zmateným věřícím.

Krásně čistý, až krystalicky bolestivý je zvuk z Gothoom studia. Tady bych oproti minulé desce viděl posun správným směrem. Na povrch o hodně lépe vyniknou chladně tepající motivy. S „Holykaust“ jsem navýsost spokojen, užívám si ho plnými doušky a rád si znovu a znovu připíjím z kalichu hořkosti. Zpočátku mi sice přišly některé skladby až příliš dlouhé, rozmáchle pojaté, ale postupem času oceňuji průzračně jasnou, postupně gradující stavbu jednotlivých songů. DYSANGELIUM sice nepřinášejí nic nového, hranice stylů se zde neboří, ani neposouvají, ale to nic nemění na tom, že se album velmi „příjemně“ poslouchá. A když pak ve skladbě Freedom zazní sólová kytara, odhazuji klávesnici do dálky a měním se v obyčejného poctivého fanouška (smích). V pardubických katakombách ožívají příběhy o padlých kněžích i umrlčích seancích. Zombie mi jdou po krku a já v krvi  najednou cítím obrovskou sílu. Pokud má být dobrá muzika hlavně o předávání emocí, tak zde jsou krvavě rudé, smutně černé i ortodoxně smrtící.

Jezdci apokalypsy mi letos přivezli klasicky pojaté, přesto pestré album, plné pořádně hnijícího materiálu. Budu mít ještě dlouho co dělat, abych rozluštil všechna jeho zákoutí a objevil různé nové, „ukryté“ motivy. Rád křičím spolu s kapelou refrén songu „Necrocult“: „God is dead, your God is dead, God is fuckin dead!“ Už jen úvodní intro a závěrečná akustická skladba „Dawn“ (připomínající snad slavné NEVERMORE) dávají jasně najevo, že zde máme co dočinění s death metalovými klasiky. Mám to takhle rád a podobné „návraty“ ke kořenům mi dělají více než dobře. Pokud jste na tom podobně jako já, tak vám mohu „Holykaust“ jen a jen doporučit. Tahle smrtící mašina se jen tak nezastaví. V dálce se rozezněl z kostelní věže umíráček, tentokrát oznamující příchod apokalypsy. Spaste svoje duše! Na poslední cestu si klidně můžete pustit „Holykaust“. Bude vám věrným společníkem. Odvrácená strana světa o sobě zase dala pořádně vědět. Pure classic Czech death metal!

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Apocalyptic
  3. Inferno
  4. Freedoom
  5. Holykaust
  6. Necrocult
  7. Dystopia
  8. Dysangelium
  9. Oblivion
  10. Dawn


Čas: 48:00

Sestava:
  • Nekro – zpěv
  • Vihar – kytara
  • Dědek – kytara
  • Oťák – basa
  • Ctibor – bicí


https://cs-cz.facebook.com/dysangelium.cz
https://twitter.com/dysangelium_cz
http://bandzone.cz/dysangelium
http://gothoomshop.com/sk/


Zveřejněno: 26. 09. 2014
Přečteno:
3995 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

26. 09. 2014 15:54 napsal/a Yv
CD
Povedená záležitost. Ať to hraje!!!
26. 09. 2014 12:06 napsal/a Martin-SLAYER
DYSANGELIUM
hezky a moc výstižně napsané. Jsem rád že to cítiš stejně. Moc jsem se těšil na tohle album a velice jsem spokojený. Kluky poznám osobně a jsem rád že dělají právě takovou muziku. Jen tak dál pánové. AVE