Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Řečtí DEAD CONGREGATION letos natočili album, které s jistotou bude atakovat špici žebříčku nejlepších death metalových počinů natočených v roce 2014.

Nejen o něm se ochotně rozpovídal zpěvák a kytarista Anastasis Valtsanis, i když některé původní otázky jsme na přání kapely museli vynechat.

Hello! Zdravíme aténské shromáždění mrtvých a první otázka nemůže být jiná: už je nějakou dobu venku aktuální album „Promulgation of the Fall“, jaká je spokojenost s ohlasy a jeho přijetím? Zaregistrovali jste vůbec nějaký alespoň trochu negativní ohlas nebo jsou všechny dle předpokladu příznivé?

Zdravím. Naše nové album je venku od května a až do teď je odezva většinou velmi pozitivní. S rostoucím renomé kapely nás slyšelo víc a víc lidí, takže se dá vždycky očekávat, že přijdou komentáře od menšiny, která nás nenávidí, nebo od hloupých lidí, kteří prostě nechápou, o co nám jde. Neplýtváme energií odpovídáním - samozřejmě, že máme rádi uznání, ale hlavně skládáme hudbu pro sebe, ačkoliv si rozhodně vážíme všech skvělých ohlasů, které se nám dostaly.

Letos završujete první dekádu své existence, díky vašemu přístupu a nahrávkám jste se stali bezmála žijícím kultem – cítí se DEAD CONGREGATION na vrcholu svých sil?


Pokud začneme mít pocit, že jsme dosáhli vrcholu, rozpadneme se. Jako umělci máme rádi výzvy, které nás sunou dopředu a nutí nás dělat věci lépe.

Novinka „Promulgation of the Fall“ vyšla pod značkou Martyrdoom Productions, což je vlastně label založený právě vaší kapelou. Jaké jsou ambice Martyrdoom Productions? Bude fungovat jen pro služby DEAD CONGREGATION, nebo je v plánu i vydávání dalších spřízněných kapel?

Momentálně se soustředíme jen na DEAD CONGREGATION, takže zatím těžko říct.

Ozvalo se s nabídkou vydání nového alba nějaké „větší“ vydavatelství? A kdyby se tak v budoucnu stalo, přijali byste jeho nabídku?

Oslovilo nás mnoho velkých labelů, ale my jsme chtěli mít všechno naprosto pod kontrolou, a proto jsme se rozhodli, že si vše uděláme sami. Předchozí album jsme vydali před šesti lety, bylo pro nás tedy velmi důležité všechno takticky naplánovat. Nejdůležitější bylo, aby nedošlo k žádnému úniku materiálu před vydáním a nechtěli jsme žádnou stupidní promo kampaň, která se k nám nehodí. V tomhle se velkým labelům nedá věřit. Momentálně jednáme s většími labely ohledně dolisu našeho debutového alba "Graves of the Archangels", a možná v budoucnu rovněž i "Promulgation of the Fall". Každý krok představuje naše aktuální přání a teď, jako nezávislí, se cítíme lépe.

Trochu zpět do historie. První vydání vašeho EP „Purifying Consecrated Ground“ (2005) vyšlo u singapurských Konqueror Records. Jak došlo ke spolupráci a jaká byla spokojenost s touto prakticky neznámou firmičkou?

Od našeho prvního vydání jsme nečekali naprosto nic, netušili jsme, že se nám dostane tak dobrého přijetí, protože temný death metal v té době nebyl zrovna populární. Spolupráce s Konqueror přišla v podstatě z ničeho nic. Měli zájem podepsat smlouvu s naším předchozím projektem NUCLEAR WINTER. Řekli jsme jim, že tahle kapela je "mrtvá", ale že máme rozdělaný nový projekt, a Konqueror Records nám nabídli smlouvu, aniž by slyšeli jediný tón z DEAD CONGREGATION. Vážíme si, že nám věřili, a tím nám umožnili dostat ven naše EP, které bylo v podstatě odrazovým můstkem pro naši kariéru.

Debutové album „Graves of the Archangels“ (2008) vás definitivně vyšvihlo do popředí zájmu. Kolik kopií se prodalo a je na tomto silném materiálu něco, co byste z dnešního pohledu měnili?


Zatím se prodalo 7000 ks CD, 2700 ks LP (200 z nich je barevný vinyl) a 600 ks kazet. CD a LP byly vyprodány docela rychle a po vydání našeho nového alba přišla rovněž znova obrovská poptávka po "Graves". To je důvodem, proč jednáme o dolisu, jak už jsem se zmiňoval. Co se týče změn, není potřeba litovat toho, co bylo v minulosti, jen je potřeba jít tvrdě dopředu a zabránit, aby se stejné chyby neobjevily na novém materiálu. Samozřejmě, vždy můžeme něco zlepšit, ale každá chyba je zkušeností, ze které se poučíš, a která tě posílí.

U zmiňovaného debutu z roku 2008 se mi moc líbily černobílé fotky v bookletu. Kde jste na ně přišli, kde je jejich zdroj?

Veškeré fotky byly pořízeny během několika cest po různých částech Řecka, nebo jiných koutů světa. Některé z nich jsou z opuštěných zbořených klášterů, některé jsou z mauzolea, jedna je z hrobky St.Peter´s v Římě.. Máme pořád oči dokořán pro jakoukoliv inspiraci a u fotek tomu není jinak. Něco vidíš a víš, že to nakonec nějak využiješ.

Dostali jsme se obloukem zpět k letošní novince. Očekávání byla velká, což mohlo být pro vás v jistém slova smyslu svazující. Poradili jste si však suverénně a složili opět velice silný materiál. Jak dlouho vznikal a jak dlouho probíhalo samotné nahrávání?

Materiál jsme dokončili už koncem roku 2008, pak jsme některé skladby po delší době předělali a některé ze skladeb byly novější. Nikdy neplánujeme psaní skladeb, prostě se to stane, když máš inspiraci, a nejsi moc zaneprázdněný na to, abys vzal do ruky kytaru a hrál. Nahrávání nám trvalo 11 měsíců (s velkou pauzou od května 2013 do září 2013) hlavně kvůli tomu, že jsme si chtěli být jistí, že nebudeme litovat. Základy jsme nahráli docela rychle, pak jsme je dokola poslouchali a asi 2-3 skladby jsme znova přehrávali, aby zněly lépe. Do té doby to bylo jen instrumentální a jen pár z nich bylo s hlavní kytarou. Po pečlivém uvážení jsme pak přidali sóla a vokály přesně tam, kde jsme cítili, že mohou přispět k celkové kompozici. Každý detail byl důležitý, a udržet rovnováhu bylo to, co jsme chtěli už od samého začátku.

Hudební obsah na „Promulgation of the Fall“ je nejrozmanitější ve vaší historii, a mám pocit, že jste dovedli k dokonalosti vyjádření vašich temných emocí. Nacházím u vás to, co mi chybí třeba u mnoha současných black metalových kapel. Muzika vaší smečky vzniká při společných zkouškách? Potřebujete ke skládání nějakou specifickou atmosféru?

Skladby nevznikají během jamování ve zkušebně, pokud se ptáš na tohle. Tvorba riffů vyžaduje určitou koncentraci a duševní rozpoložení, a my to nebereme na lehkou váhu. Veškerý materiál skládáme doma a detaily jsou upřesněny ještě předtím, než se je začneme učit hrát a hrajeme je jako kapela. Vždycky je možnost během zkoušky něco změnit, ale základní myšlenky jsou dány doma, při skládání v soukromí.

Vaše texty jsou silně antikřesťanské. Považujete se za satanisty? A jak vlastně satanismus vnímáte? Myslím tím, jestli ho berete jako protest proti církvi, náboženským dogmatům a bludům, proti ovládající mašinérií, anebo na něj nahlížíte z hlubšího hlediska? Zajímáte se třeba o okultismus?


Všichni členové kapely jsou silnými antikřesťany a někteří z nich jsou věřící. Nicméně my nechceme kázat svou víru. Náboženství je velmi esoterická záležitost, a snažit se ho nějak prosadit se zdá být pokryteckým. Každý by se měl snažit najít své duchovno, bez ohledu na to, co dělají ostatní.

Nejen pro mě jste jistě jednou z kapel, která vrací death metal tam, kde patří. Slyším ve vaší hudbě jasné odkazy na INCANTATION, IMMOLATION nebo staré MORBID ANGEL. Jste připraveni převzít vládu v říši temného a pravověrného death metalu, až dosluhující lídři odejdou ze scény?

To nám nepřísluší hodnotit. Uvidíme, jestli obstojíme ve zkoušce času a budou si nás připomínat tak, jako tyhle velké kapely, které zmiňuješ.

Je mi moc sympatické, že dovedete vytvořit temnou, pochmurnou a obskurní atmosféru i s čistým a jasně čitelným zvukem. Mnoho death metalových skupin současnosti k navození podobné atmosféry záměrně „špiní“ svůj sound a činí z něj někdy těžko prostupné zvukové bahno. Jak nahlížíte na tyto výtvory, viz např. poslední IMPETUOUS RITUAL?

Existují kapely, které používají hrubý, špinavý zvuk, a ten jim opravdu sedí, a pak jsou tu takové, které používají tento zvuk, aby zakryly své hráčské nedostatky a nedostatek inspirace. Jsme přesvědčeni, že naše hudba zní perfektně se zvukem, který jsme zvolili a posluchač může slyšet každý skrytý detail číhající v temnotě našich skladeb, bez nadbytku digitálních úprav. Na druhou stranu si nemyslíme, že tohle je jediný správný přístup, protože to, co pracuje pro nás, může být kontraproduktivní pro jiné kapely a naopak. Například nerad bych poslouchal BATHORY - " The Return" s čistým zvukem.

Řecko má v temně metalovém undergroundu spoustu skvělých kapel, kromě vás vzpomenu namátkou třeba NOCTURNAL VOMIT, blackové RAVENCULT nebo brutal deathové MASS INFECTION. Mohli byste doporučit nějaké méně známé jména, které by se v budoucnu mohly dostat do širšího podvědomí?

Možná RESURGENCY nebo NECROVOROUS.

Když jste zakládali DEAD CONGREGATION, napadlo vás tehdy, že byste to mohli dotáhnout tak daleko na pozici, na které se nyní nacházíte? Jaké jsou vůbec v současnosti ambice vaší kapely? Je něco, co jste ještě nedokázali a chtěli byste?

Žijeme přítomností a nepřemýšlíme, co přijde zítra. Píšeme muziku tak, jak ji cítíme, a necháváme věcem volný průběh. Rozhodně jsme nezakládali kapelu s vědomím, že ji udržíme v chodu tak dlouho. Jsme šťastní, že naše alba mají výborné pokračování a nechceme dělat věci jinak. Nové album bylo vydáno, jako obvykle připravíme nějaké koncerty, a možná brzo začneme s novými songy. Pořád je moc brzo na to říct, co bude. Jedinou ambici, kterou jsme vždy měli, je být nejlepší, hlavně sami pro sebe.

Koncerty. V naší republice jste vystoupili v loňském roce, plánujete u nás zase v brzké době zahrát? Předpokládám, že máte kvůli atmosféry raději spíše klubové akce než velké festivaly, kde dostanete 20-30 minut za denního světla a hotovo, hlavně že je účast. Odmítáte třeba některé nabídky nebo berete de facto vše? Máte vzpomínky na nějaké nejvydařenější vystoupení, anebo naopak na nejhorší?

Bohužel v brzké době nemáme v plánu hrát v České republice. Rozhodně nepřijímáme veškeré nabídky, které dostaneme. Každý koncert musí mít pro kapelu nějaký zvláštní účel. Hraní na velkých festivalech je skvělým zážitkem. Možná publikum není až tak oddané jako na menších akcích, ale existují tady jiné výhody, jako je širší publikum, víc peněz, možnost zahrát si s legendárními kapelami. Minulý rok jsme hráli například na Hellfestu a bylo to skvělé. Malé koncerty jsou úžasné, ale jednou za čas je fajn dobýt velký festival. Každý koncert je svým způsobem jedinečný, měli jsme spoustu výborných koncertu, ale nejhorším pro nás byl PartySan, kdy jedna z kytar přestala fungovat, a my ztratili 15 minut během našeho vystoupení ve snaze ji opravit, a těch několik minut jsme promarnili hraním jen s jednou kytarou a příšerným zvukem.

Hudba vás samozřejmě neživí. Jaké jsou vaše civilní zaměstnání?

Když nám death metal nemůže zaplatit účty, pracujeme na částečný úvazek jako znesvěcovači hrobů, abychom s penězi vyšli.

Po vinylech se na scénu pokradmu vrací magnetofonové kazety. I vaše nahrávky vyšly na tomto kdysi skoro pohřbeném nosiči. Jaký máte k tomuto médiu vztah?

Milujeme vinyly a kazety. Každý z nás dostal své první album na kazetě, takže není možné je vymazat z paměti. Navíc jsme zjistili, že tyhle dva formáty jsou perfektní pro metalové nahrávky. CD jsou taky fajn, jen stahování je na hovno.

Stručně: dokážete se shodnout na nejlepším death metalovém albu všech dob?

Nejlepší album všech dob? To nejde říct.. Můžeme říct, že nejlepší death metalová kapela všech dob je MORBID ANGEL od jejich debutu až do alba "Gateway" (včetně).

Z mé strany je to asi vše. Díky za vaši existenci a za to, že i díky vám je skutečný death metal pořád naživu. Je něco, na co jsem se nezeptal a co byste třeba rádi sdělili? Díky moc za odpovědi, a zůstaňte stále sví a silní!

Doufáme, že si znova zahrajeme v České republice, posledně to bylo setkání s našimi dobrými přáteli a úžasnou atmosférou během show. Pivo bylo skvělé a levné, a celkově v Praze bylo neuvěřitelně.

RECENZE Promulgation of the Fall

Přeložila Duzl.


http://www.deadcongregation.com/
http://deadcongregation.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/deadcongregation?fref=ts
https://myspace.com/deadcongregation

Zveřejněno: 28. 09. 2014
Přečteno:
3452 x
Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 10. 2014 20:03 napsal/a kubánec
N. W.
Nuclear Winter je pro mě řecký stenchcore kult, kurewsky hnily death metal/crust!!!
30. 09. 2014 10:15 napsal/a Dalihrob
.
24.1.2015 v Bratislavě Dead Congregation, Infer, Abhorrot
29. 09. 2014 09:41 napsal/a Asphyx
HELL
Super rozhovor z řeckého pekla! Díky za něj!