Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

DARK ANGELS – Embodiment of Grief CD 2014, The Old Storm records

Zhruba po roce od minulé desky DARK ANGELS „Bittersweet Devotion“ a po půl roce od předchozího alba AFTER RAIN „The Sound Of War“ je tady další nahrávka téměř totožné party muzikantů z jižních Čech. Zatímco AFTER RAIN se pohybují na rozhraní (+/-) doom a black metalu, DARK ANGELS v minulosti pobývali v heavymetalových vodách s tím, že zpěv byl v dámské režii. Po odchodu Evy Markvartové u mikrofonu zakotvil Radek Popel (ex-MOTORBAND, ex-DIEVISION, AFTER RAIN), který nazpíval loňské album, jež kapelu posunulo do trochu ostřejších sfér, ve kterých se nachází i na aktuální nahrávce, pořízené v téměř totožné sestavě jako ta minulá, s jedinou změnou na postu baskytarovém, kde Tomáš Trávníček nahradil Vlastu Zahradníka; o tom, že kapelu „táhne“ jediný zakládající člen Venca Votruba je asi zbytečné psát...

Radek Popel se kromě vokálních partů postaral i o grafickou podobu bookletu a opět odvedl čistou práci. Grafika je sice poměrně jednoduchá, ale obal obsahuje všechny potřebné informace a trochu mi připomíná vizáž vůbec prvních cédéček z počátku devadesátých let – osm stran, na prostřední dvojstraně fotka kapely (v poněkud prkenné pozici), na dalších texty + řekněme typicky metalový titulní obrázek. Vypadá to pěkně a skromně, lépe než většina obalů, které mi v poslední době prošly rukama.

Další podařenou záležitostí je zvuk, Venca a spol. zamířili do Hellsoundu, kde si dveře podávají spíše drsnější a špinavější party. Ale i melodičtější formace v tomto profláklém studiu pořídí zvuk, který potřebují, čistý a čitelný, s výraznou rytmikou; jedinou výhradu mám k činelům, které mi přijdou v některých pasážích nějaké zašmodrchané.

Zařadit současnou tvorbu DARK ANGELS do klasického heavy metalu by bylo zavádějící, muzika přesahuje k power, gothic či doom metalu, občas dojde i na řádné přitvrzení. Základ všech osmi skladeb tvoří silné melodie, které střídavě gradují až v cosi monumentálního, nebo naopak přeplují do klidných, až poloakustických pasáží. V prvním případě se ke slovu dostávají kytarová sóla nebo klávesové klenuté plochy, v druhém naopak vybrnkávání, pohodička... Dá se říct, že deska je vyvážená, sevřená, jediné, co ji tu a tam „rozhodí“, je blackový skřehot, který mi v „Holy One“ přijde jako dobrý nápad, v závěru „King of Misery“ bych se bez něj obešel. Podle všeho se i o tyto extrémní vokální polohy postaral Radek, zvládá je, ale jeho síla je jinde, ve zpěvu čistém, nebo skoro čistém (nevím, jak lépe lehce zastřené polohy popsat), kvalitním deathovým chrčákem pak překvapí v asi nejsilnější skladbě „The Minion“. Právě tu bych si dovolil doporučit všem, kteří si po přečtení předchozích řádků říkají, že by je DARK ANGELS mohli zajímat. Obsahuje totiž většinu ingrediencí, z nichž kapela „vaří“, střídá se tempo, nechybí vkusné sólo, všemožné vokální polohy (i cosi jako deklamace), odlehčení uprostřed, klávesové hypnotično... Možná je song spíše ponurý, ale ono toho veselí na albu příliš není, hlavně chybí jakékoliv cajdákoidní postupy a vlezlé refrény, což kvituju s povděkem.

Lze ještě v mixu žánrů power/heavy/doom/gothic hledat originalitu? Asi těžko... Ale lze najít kapely, které nezní připitoměle, nesnaží se pomocí vtíravých kompozic zavděčit na první poslech a nehrají na jednoduchou strunu. DARK ANGELS patří mezi ty, kterým se to celkem s úspěchem daří. Kdybych to měl shrnout pár slovy, tak rozumná stopáž, nenudící muzika, kvalitní instrumentální a vokální výkony... což tu sice bylo stokrát, ale ani po stoprvé to nezní zle.

Seznam skladeb:
  1. Fall of the Light
  2. The Testament
  3. Holy One
  4. Prophet of Doom
  5. The Calling
  6. King of Misery
  7. The Minion
  8. Love is blind

Čas: 35:07

Sestava:
  • Petra Došková – keyboards
  • Radek Popel – vocals
  • Václav Votruba – guitars
  • Radovan Fiala – drums
  • Tomáš Trávníček – bass
  • Jakub Vondrka – guitars

Host:
  • Jan Kapák – guitar (6)

www.facebook.com/darkangels
www.bandzone.cz/darkangels

Zveřejněno: 28. 09. 2014
Přečteno:
3500 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář