Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

PERSEUS – Říše vlků CD 2014, IFA records

Pozorní fandové melodické metalové muziky jistě zaregistrovali, že se před nějakým časem na domácí scéně v tomto hudebním ranku objevilo jedno zcela nové jméno. Při bližším prozkoumání ale docela snadno zjistíme, že za názvem PERSEUS se neskrývají žádní začínající mladíci, ale naopak za ním stojí jeden z matadorů naší metalové scény, olomoucký zpěvák a skladatel Miroslav Spilka, kterého si starší ročníky mohou pamatovat například z partičky SKRAMASAX, většina ostatních ho pak jistě bude znát z jeho působení v kapele CALIBOS (byl jejím zakladatelem), v níž působil na postu vokalisty takřka 20 roků. Po rozchodu s většinou svých dosavadních spoluhráčů (skupinu spolu s Mirkem opustil i bicmen Bob Vémola), který proběhl na podzim 2009, se zaštítil hodně podobným názvem CALLIBOS M.S., doplnil stavy a s novou sestavou v roce 2010 pořídil debutovou nahrávku pojmenovanou „Nosferatu“. V druhé polovině roku 2013 pak přichází změna názvu skupiny na současný PERSEUS, takže jsme se tím pádem letos od Mirka a jeho družiny v podstatě dočkali další debutové desky (úsměv), která nese název „Říše vlků“.

Novinka obsahuje dohromady 9 skladeb, které se v hudební rovině pohybují v melodických vodách, konkrétněji bych to přiblížil jako zdařilou kombinaci power, speed a heavy metalu, pod níž je ze dvou třetin podepsán samotný Mirek (dále po jednom kousku přispěli oba kytaristé a basák), který je zároveň stoprocentním autorem textové stránky, která je věnována především historickým tématům a událostem. Materiál na CD vznikal postupně, tím pádem si už v roce 2012 mohli fanoušci poslechnout první vlaštovku z desky, kterou byl song na, nejen domácími kapelami, hojně využívané téma, jímž je život hraběnky Báthoryové. Nutno dodat, že se zároveň jedná o jednu z nejsilnějších věcí na desce, jako další bych pak zmínil například úvodní „Kříže na obzoru“, hned následující „Probuď se“ nebo šestku „Krkavčí věže“, ale ani další pecky svou kvalitou za právě jmenovanými nijak nezaostávají.

Nahrávalo se na osvědčené domácí půdě, kterou je pro PERSEUS olomoucké DS studio, v němž vládne Spilka mladší (znát ho mimo jiné můžete i z jeho vlastní skupiny JAMES D.S.). Placku provází pěkně udělaný booklet se zajímavě zpracovanou titulkou, který przní pouze nepěkný překlep v názvu jedné z už zmíněných písní, která je na zadní straně prezentovaná jako „Hraběnka Báthoriová“, ale v konečném zúčtování je to pouze malá vada na kráse, na jinak povedeném albu, které stejně, jako předchozí titul vychází pod křídly IFA records.

Hodnocení 7 a půl bodu.

Seznam skladeb:

  1. Kříže na obzoru
  2. Probuď se
  3. Hraběnka Bathoryová
  4. Olomouc 1241
  5. Sám ze dvou
  6. Krkavčí věže
  7. Putovní dluh
  8. Perseus
  9. S páskou na očích

Čas: 43:33

Sestava:

  • Miroslav Spilka - zpěv
  • Honza Krmela - kytara
  • Radovan Bečák - kytara
  • Robert Vémola - bicí
  • Lukáš Vymětal - basa

www.perseus-ms.cz
http://bandzone.cz/calibosms

Zveřejněno: 22. 09. 2014
Přečteno:
4029 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

24. 09. 2014 14:42 napsal/a Mirek Spilka
Recenze
Díky za recenzi. Jsme za ní rádi. Mějte se super.........