Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HUSMAN FEST

Rozhovor s americkou death metalovou legendou NUNSLAUGHTER. Odpovídal Donald Crotsley.

Zdravím NUNSLAUGHTER! Jak se máte po skončeném evropském turné a jak jste si ho užili? Byly švédské kapely DEMONICAL a WARFECT dobrými společníky?

Zdravím… Bylo úžasné vrátit se zpět do tolika zemí, kde jsme už nějakou tu dobu nebyli. Ano, obě kapely byly nejen výbornou společností na turné, ale také bylo super vidět je každý večer hrát.

V rámci turné jste zahráli na Obscene Extreme festivalu u nás v České republice. Musím říct, že váš set byl výborný a opravdu zničující. Co říkáte na tento jedinečný festival?

Festival Obscene Extreme byl jednou z největších akcí, kde jsme kdy vůbec hráli. Bylo to velmi dobře zorganizované a doufáme, že se jednou do Trutnova vrátíme. Hodně šílenců a zajímavých lidí.

Tím se dostávám k vašemu novému albu „Angelic Dread“, které je Vaším čtvrtým. Obsahuje 31 klasických death/thrash skladeb (15 nových, 16 znovunahraných) typické NUNSLAUGHTER školy. Předpokládám, že výsledek je i pro Vás uspokojivý? Přesně ve stylu, který hrajete téměř třicet let!


Dnes můžu říci, že je to nejvíc povedené album. Šlo to snadno a byli jsme schopni pracovat s lidmi, kteří pochopili, kam míříme.

NUNSLAUGHTER se nemění a znovunahrané skladby jsou toho důkazem. Proč jste se rozhodli tyto skladby znovu nahrát a zařadit na „Angelic Dread“?

Šestnáct bonusových skladeb je znovu nahráno. Mluvili jsme o tom už dlouho a nakonec se rozhodli tak učinit. Mnoho z těch songů, které hrajeme naživo, je možné slyšet pouze v limitovaném formátu sedmipalců a pro lidi jsou tedy obtížněji k sehnání. Takže jsme je chtěli jednoduše dát na tohle album a aby zněly tak, jak chceme.

Zvuk na desce „Angelic Dread“ je správně old school. Špinavost, syrovost k Vám prostě patří. Nesnažíte se být „progresivní“ a to se mi u NUNSLAUGHTER líbí – udělat co největší kravál a jít. Jste spokojeni s výsledným zvukem?

Ano! Dřeli jsme se s tím albem víc, než s kterýmkoliv albem předtím. Měli jsme hodně času a finančních prostředků udělat album tak, jak jsme si představovali. Má perfektní zvuk.

Deska vyšla u labelu Hells Headbangers Records, kteří vydávají samé old school kapely jako například VOMITOR, DECEASED nebo VICTIMIZER. Vyhovuje Vám tato spolupráce a vydání alba u středně velkého labelu?


Ano, pracovali jsme s Hells Headbangers Records již od našich začátků. Vždy nám pomáhali a podrželi nás. “Velké” labely, které by o NUNSLAUGHTER měly zájem, nejsou. Jsme rebelové, děláme to, co chceme a kdy chceme, a oni nás nemůžou kontrolovat.

A jak to vypadá u NUNSLAUGHTER při skládání nového materiálu? Skládáte každý zvlášť nebo společně zkoušíte ve zkušebně? Do studia už chodíte s hotovými skladbami? Kdo má při skládání hlavní a konečné slovo? (úsměv)

Píšeme a skládáme jako kapela ve zkušebně. Jim píše hlavně riffy a já pomáhám s kompozicí a většinou textů. Než jdeme do studia, máme předběžně texty napsané, nějaké skladby píšeme až ve studiu.

Texty jsou plné rouhání a antikřesťanství. Kdo je autor a co pro Vás texty znamenají? Berete je jako své sdělení světu či pouze jako nesouhlas s církevními praktikami?

Píšu většinu textů, Jim pomáhá s názvy, sem tam vypomůže s nějakým slovem a příležitostně napíše nějaký text. Songy jsou založeny spíše na mém přesvědčení a něco je založené na příběhu. Pohrdám náboženstvím, ale neznesvěcuji mrtvé. Pravý význam je pro mě vědět, jak se to líbí lidem.

Jste jednou z nejvíc old school kapel, kterou znám. Mám rád metalové klasiky, „klišé“ a vše co k tomu patří. Vaše image – džísky s nášivkami, nábojové pásy, okované stahováky, pivo na podiu atd – to k vám prostě patří a doufám, že se to nezmění! (úsměv)

Díky. Nikdy nezkoušíme být někým jiným, než tím, kým opravdu jsme. Nezmění se to.

Vyrůstali jste v osmdesátých letech, NUNSLAUGHTER hraje od roku 1987. Které kapely Vás tehdy ovlivnily? Máte pořád ve sbírce dobové desky?

První kapely, jako byly Slayer, Bathory, Slaughter, Hellhammer, Venom, Mantas, Death, Massacre, Morbid Angel, pro mě znamenaly opravdu hodně. Vlastním jen bootlegy desek, takže nemám žádné moderní vinyly, pokud nepočítám sedmipalce. Těch mám hodně.

Jakou hudbu posloucháte v současnosti? Sledujete novou vlnu retro thrash a death metalu? Pokud ano, které kapely Vás zaujaly?

Mám rád novější kapely jako jsou Midnight nebo Toxic Holocaust, ale z větší části poslouchám spíše starší živáky nebo heavy metalové kapely. Judas Priest, Iron Maiden, Manowar, atd...

Pohled do Vaší diskografie je skutečně velkolepý. Čtyři „full alba“ a nespočet EP, splitů, live záznamů a demáčů. Máte o tom všem vůbec přehled? (úsměv). Proč zrovna split alba? Podle čeho si vybíráte kapely, nebo berete každou nabídku? A je nějaký split, který řadíte výš než ostatní?


Když máš split nahrávku s nějakou kapelou, bude to tak napořád a nemůžeš to změnit. Pracujeme s kapelama z celého světa, se všemi druhy a styly extrémní muziky. Nemůžeme dělat vždy všechna splitka, která bychom chtěli, takže to většinou zredukujeme a spolupráce začíná, až když máme songy hotové.Taky záleží, kolik jich naplánujeme vydat. Nemám moc rád přístup, když toho máš hodně, zatímco pouze plánuješ.

Zastavím se u výborného splitu s českými thrashery RADIOLOKÁTOR, kteří jsou z mého města. Jak došlo ke spolupráci s touto partou a co říkáte na jejich old school thrash metal s českým vokálem?

Je to vynikajicí vydání. Navrhl nám to label a s Radiolokátor jsem byl seznámen. Když jsem si je poslechl a proklepl, byl jsem z jejich muziky bez sebe a splitko jsme museli udělat. Je to naše nejlépe vypadající sedmipalcové splitko. Jsme hrdí, že je zrovna s nimi. Řekni jim, že je Nunslaughter zdraví!

A co kapely z České republiky? Ať už staré nebo nové, posloucháte některé?


Jsem fanoušek Gride.

Všichni v kapele máte kromě NUNSLAUGHTER ještě další kapely a projekty. Můžete jich pár přiblížit?

Jim má hodně rozdílných projektů jako Spawm of Satan a Schnauzer. Já momentálně nemám nic dalšího na čem bych pracoval.

Jak moc se podle Vás změnila metalová – undergroundová scéna v porovnání s osmdesátými léty? Kapely, pořadatelé, fans, požadavky…. třeba u Vás v USA, v Ohiu…?

Zdá se, že lidé více dbají na propagaci. Je to mnohem jednoduší hlavně díky internetu, ale stále se v USA s kapelami nezachází moc dobře.

A co prodej desek? Vím, že nevydáváte obrovské náklady desek, ale s prodejem nemáte problém? Co návštěvnost koncertů v USA? Tady v Čechách mám někdy pocit, že lidi raději sedí doma nebo v hospodě, ale jsou místa, kde to stále žije.

Obvykle se labely starají o prodej našich desek. My moc koncertů v USA nemáme a jsem si tedy vědom, že je to obtížné. Zaměřujeme se jen na naši muziku a necháváme ostatní lidi, aby se starali o prodej našich desek.

Jako fanoušek vinylu jsem rád, že NUNSLAUGHTER vychází právě na tomto nesmrtelném nosiči. CD snad ještě také není mrtvý nosič, ale jaký máte názor na digitální formát – placené stahování a jak se stavíte k nelegálnímu stahování?

Všechno je to o tom, aby lidé poslouchali muziku. Když si budou chtít raději muziku stáhnout, než aby si desku koupili, pak je to taky super – pořád poslouchají tvou muziku. Nelegální stahování je pro mě dobré. Hudbou si na živobytí nevydělávám, takže tohle na mě ani v nejmenším vliv nemá.

NUNSLAUGHTER jsou rockovými hvězdami nebo musejí jako obyčejní smrtelníci chodit do práce? (smích) Pokud ano, jak lze kloubit dohromady práci, kapely, turné, nahrávání? Čím se takoví „satanáši“ živí? (úsměv).

Všichni máme pravidelné zaměstnání. Děláme jen pár koncertů za rok. Tormentor má své vlastní studio, Sadist je řidičem dodávky, Mangler dělá sítotisk a já jsem momentálně nezaměstnaný.

Poslední otázka – jaké jsou nejbližší plány okolo NUNSLAUGHTER? Další turné k „Angelic Dread“, nahrání nových splitek nebo dovolená u moře a popíjení piva? (úsměv)

Naše Angelic Dread turné je pryč a nyní nastal čas pracovat na novém materiálu a vydat zatraceně dobrou desku.

Velké díky za rozhovor pro Fobiazine! Pokud chcete vzkázat něco fanouškům v Česku, sem s tím! Doufám, že se brzy uvidíme na koncertě! Díky! Stay old school!


Metal is death, death is metal, NUNSLAUGHTER is death metal.

Překlad: Anet

RECENZE „Angelic Dread“

http://www.nunslaughter.com
www.facebook.com/NunSlaughter
www.hellsheadbangers.com

Zveřejněno: 12. 10. 2014
Přečteno:
3362 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář