Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

9. 9. 2014, Praha - Modrá Vopice

Killtown Bookings, Arkham Productions a Heartnoize Promotion si pro druhé zářijové úterý připravili lahůdku v podobě tří temných zámořských seskupení. Turné s názvem European Exhumation po zastávkách v dánské Kodani a německém Rostocku doputovalo také do pražské Modré Vopice. Vancouverský double v podobě MITOCHONDRION a AUROCH doplnili RITUAL NECROMANCY z Portlandu.

Večer plný ztěžka přístupného a řádně hutného metalu začal v půl deváté, místo avizovaných RITUAL NECROMANCY nastoupili jako první AUROCH. Trojice, v níž kromě bubeníka působí členové MITOCHONDRION, mě na své druhé řadové fošně „Taman Shud“ zaujala pro svůj technicky vytříbený blackened death metal a na živý přednes jsem se opravdu těšil. Z výsledku jsem ale rozpačitý. První polovina krátkého setu byla zastřena, s prominutím, posraným zvukem, kdy byla řádně slyšet pouze drnčivá basa a vokál, S.M. se se svým šestistrunným nástrojem mohl snažit, jak chtěl, k uším posluchačů bohužel jeho ekvilibristika nedoléhala. Mrzí mě to o to víc, že když jsem sledoval dva pány v popředí, jak neurvale prsty létají po hmatnících, věřím, že by to byl s dobrým ozvučením opravdu vytříbený technický zážitek. A když už se zvuk jakžtakž vylepšil a něco z kytary bylo slyšet, S.M. rupnul strunu. Tento maniak to ale nevzdal a i s pěti napnutými špagáty odehrál další dvě tři skladby, poté už se ale AUROCH rozloučili. I přes technickou zručnost a přesnost těchto tří borců jsem si vystoupení nemohl dosyta užít, bohužel…

RITUAL NECROMANCY na mne studiově naopak velký dojem neudělali, sice mě bavil ten švédsky chrastivý death metalový zvuk, jinak mě to ale příliš nebralo (mluvím o desce „Oath of the Abyss“ z roku 2011, nové EP „Void Manifest“ se ke mně zatím nedostalo). Jenže, jakmile kvartet začal zvučit, bylo jasné, že se můžeme těšit na pořádnou drtičku kostí. Najednou bylo vše parádně slyšet, obě kytary pořádně řezaly, basa za pomoci efektů v hloubkách bublala, řezník KS, jenž prošel za svou kariéru tak patnácti kapelami (ať už na bicí, basu či jakožto vokalista), to zezadu vše nakopával. První půlka setu mě sice bavila, pak ale pánové v přední linii vyměnili nástroje (nejspíše kvůli odlišnému lazení) a to, co přišlo v druhém dějství, mě naprosto odrovnalo. Řezničina jako prase, pánové se na chvíli nezastavili a sypali to do nás, jak na běžícím páse. Jediné, co mi trochu vadilo, byl JFův vokál, který mi příliš nesedl, přišel mi až moc monotónní, jinak to ale byla jízda, kterou jsem možná očekával spíše od AUROCH. Paráda!

Zlatý hřeb večera měl přijít s MITOCHONDRION a musím hned uznat, že si toto přízvisko čtveřice zaslouží. Debutovka „Archaeaeon“ (2008) mě tolik nebere, ale to, s čím Kanaďané přišli na jejím o tři roky mladším nástupci „Parasignosis“, to už je jiná káva. Death metal nejhrubšího zrna okořeněný temnou produkcí, odkazy na IMMOLATION a podobné legendy se nezapřou. Tohle bylo rouhání! Když jsem hned ve druhém odstavci mlel něco o „těžké přístupnosti“, měl jsem tím na mysli právě MITOCHONDRION. Pěkných pár skladeb mi totiž trvalo, než jsem se do jejich hudby úplně zažral, než mě energie propracovaných kompozic pohltila. Pořád jsem si v duchu říkal „je to skvělý, ale…“… jenže to „ale“ postupem setu mizelo a konec v podobě (pokud se nemýlím, nemám to až tak najeté) celé trilogie „Pestilentiam Intus Vocamus, Voluntatem Absolvimus“ mne naprosto rozsekal, nechal jsem se jen unášet a kopat do držky. Několik desítek fanoušků, kteří našli cestu do Vopice, si pak ještě vyžádalo přídavek, kterým MITOCHONDRION zakončili cestu po stezce skrze zabahněné a potemnělé údolí.

Začátek akce byl sice rozpačitý, večer ale gradoval a mohu si připsat na pažbu další akci, ze které jsem odcházel odrovnán (i přes moji fyzickou neaktivitu) a pln neotřelých hudebních zážitků. Děkuji všem, kdo se na koncertu podíleli, jen houšť! 

Zveřejněno: 15. 09. 2014
Přečteno:
3237 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

15. 09. 2014 11:30 napsal/a Opat
...
Děkuju, Asphyxi, jsem rád, že se report líbil. Bylo to výborné, už jsem se nemohl klubových akcí dočkat, natož takovýchto, kde se objevují nepříliš hojně v ČR vystupující jména.
15. 09. 2014 06:35 napsal/a Asphyx
.....
díky za super report. Tohle je přesně z jedna z akcí, které bych chtěl vidět. Přednost nakonec dostaly CRYPTOPSY. Tak alespoň díky moc za zprostředkování:)) Podle reportu to musel být pořádně černý obřad....takže nakonec jednoduše závidím:))