Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

13.9.2014, Praha - Palác Akropolis

Rok po vynikajícím vystoupení nestorů české gotiky se Petr Štěpán a jeho vlkodlačí smečka znovu vrací na jediné pražské vystoupení tohoto roku do prostor Paláce Akorpolis. A jak je naším zvykem, i tentokrát splníme sen všem pravověrným fanouškům gotického rocku tím, že na českou koncertní premiéru pozveme některou ze zásadních formací žánru. Tentokrát se můžeme těšit na pohanské rituály samotných Inkubus Sukkubus!

Kapela vznikla roku 1989 v anglickém Cheltenhamu – tedy poměrně daleko od hlavních ohnisek tehdy probíhající britské gotické revoluce, Leedsu a Londýna. Přesto si unikátní zvuk Inkubus Sukkubus, namotaný kolem tajuplného hudebního přediva kytaristy Tonyho McCormacka, oživovaného vábivým hlasem Candie Ridley, bleskově získal pozornost po celých Ostrovech. Charakteristický rukopis, silně ovlivněný myšlenkami i praxí novopohanství, wiccy a přírodního čarodějnictví (o čemž nejlépe vypovídá i název vůbec prvního singlu „Beltaine“), si rychle získal celou řadu fanoušků – jak mezi gothicrockery, tak mezi wiccany, kteří kapelu přijali jako „hlas současného pohanství“.


Od té doby chrlí ústřední dvojice v pravidelných intervalech do světa nové a nové nahrávky (na kontě mají úctyhodných 16 kousků), té poslední „Love Poltergeist“ vdechli život letos. Kapela si navíc čerstvě pořídila do sestavy i nového basáka, a kdo měl možnost vidět jejich vystoupení letos na lipském festivalu Wave Gotik Treffen, musel uznat, že Inkubus Sukkubus i po 25 letech působí naživo zatraceně živelně.

Těšte se na atmosférické gothicrockové obřady pod vedením pohanské velekněžky Candie, která svým podmanivým hlasem obtáčí publikum a táhne je do útrob tajuplných druidských hvozdů. Při koncertu Inkubus Sukkubus je těžké odmazat před očima obraz čarodějek, tančících nahých kolem posvátného kruhu ohně. Ale přijďte se o tom přesvědčit sami.

https://www.youtube.com/watch?v=VMhXZpb6fRY

Inkubus Sukkubus – Love Poltergeist


Nemenší kondici se těší i jihlavský gotický klenot XIII. století, který se po roce opět vrátí zazářit temným světlem do našeho hlavního města na jediný letošní pražský koncert. Více než dvaceti lety hraní zocelená vlajková loď českého gothic rocku povstala na troskách kultovní punkové skupiny HNF a určila směr vývoje žánru u nás. Vydala osm řadových alb, odehrála stovky koncertů a svou tvorbou uhranula tisíce posluchačů nejen v České republice, ale i na Slovensku nebo v Polsku, kde platí doslova za modlu. 

Poslední dobou suita kolem renesanční osoby zpěváka, skladatele, textaře a spisovatele Petra Štěpána začala prorážet také v dalších zemích – představila se nadšenému Rusku, dobyla i Berlín. Kromě živého DVD vyšla kapele i obsáhlá trojdisková "best of" kompilace "Horizont událostí" (na té najdete kromě XIII. století i Petrovu scénickou hudbu pro divadlo a sólový projekt Hindenburg) a jejich principálovi už třetí knížka s názvem "Nový věk temnoty". 

Žádné album nebo záznam se ale nemůže silou, energií a tajuplným kouzlem rovnat zážitku na vlastní oči a uši. A právě to je důvod, proč si jen málo tuzemských gotiků nechá toto vystoupení jen tak ujít. Navíc i XIII. století si pořídilo nového basáka, neboť dlouholetého krotitele čtyř strun „Paldu“ nahradil v sestavě Jindřich "Henry" Dostál, který s kapelou odehraje svůj první pražský koncert.

https://www.youtube.com/watch?v=8uArgzlbSek

XIII.stoleti – Kníže temnoty



Jako vždy tedy mají srdce vyznavačů nejryzejší hudby gotické scény důvod plesat blahem. A není divu – ostatně, jak často u nás můžete vidět na jednom pódiu hned dvě živoucí legendy žánru?

O afterparty na divadelním baru se postará DJ Pavel Zelinka.

A pozor, vzhledem k policejní hodině v paláci Akropolis ZAČÍNÁ PRVNÍ KAPELA HRÁT PŘESNĚ V 19:30!!! Tak doražte včas, ať o nic nepřijdete. 

XIII. století, Inkubus Sukkubus (GB)
13. září 2014 (Inkubus Sukkubus začínají hrát už v 19:30!)
Praha, Palác Akropolis (Kubelíkova 1548/27) 
Vstupenky: 250 Kč + poplatky (předprodej Ticketstream, Ticketpro, Eventim a v kavárně Paláce Akropolis) / 350 Kč na místě


Zveřejněno: 08. 09. 2014
Přečteno:
3368 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář