Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

ALCHEMIST – Damnation CD 2014, vlastní náklad

Mostecký ALCHEMIST má za sebou od roku 2007, kdy se datují počátky vzniku kapely, již čtyři řadová alba. Tím posledním zářezem v diskografii je letošní album „Damnation“. Samotný alchymista (jež se zove pravým jménem Edvard Kelly) tvrdí, že poslední lektvar je směsí třech původních esencí. Předchozí práci neznám, tak jsem zvědav, co ochutnám. Pro úplnost doplním, že něco ze života magistra Kellyho a jeho inkarnaci ve zmiňovanou kapelu se můžete dočíst na webových stránkách mosteckých metalistů. Taktéž zde najdete receptury, které se odvíjejí v textech alba „Damnation“.

„Point of no Return“, tak takový rozjezd alba se mi zamlouvá. Thrashový riff, dobrý rytmický podklad… a ejhle… po 45 sekundách solidní poslech okamžitě kazí zpěv. Násilím deroucí se do výšek nesmírně tahá za uši. Spíše bych si představoval nějakou mohutnou, hrubší vokální polohu hlasu. Takto zabarvený hlas se k tomu vůbec nehodí a takto je to po celou dobu alba. Sic nemám problém píseň natož album doposlouchat, ale už mě to nenutí k dalšímu poslechu… Kromě výšek se v písních objeví zpěv ve středních polohách, ale pro mě je také nepříjemný. Nezpěvný hrubší vokální projev nebo i sborový zpěv již zpěvákův hlas, utíkající nepředvídavé kamsi do výšin, nezachrání.

U první skladby se nedá nepovšimnout basy, natož u dvojky „Alchemist I.“ a jejího následovníka s pořadovým číslem II., která skladby otevírá. Silnou groove linku mám rád, čímž je skladba na takovém podkladu přijatelná. Zdařilou skladbou může být i „Quintessential”, která je takovou kombinaci hutné, pomalejší stavby s melodickým zjevem, do kterého vstoupí i speed metalové sólo.

V kompozicích se objevuje povícero prvků ať už základního heavy/power metalu s thrashovými záseky anebo speed metalovými vyhrávky („Cleaning out the Closet“). Dokonce rozpoznávám náznaky připomínající sludge metal, ale jen chvilkově, za které může zmiňovaná basa, například ve „Speed of Darkness“. Poslední věcí je zčásti pomalejší heavy bonusovka „Daimonion“ zpívaná česky, která je vlastně opakovačkou skladby, která se nachází v polovině alba v anglické verzi. Musím podotknout, že v česky zpívaná píseň má o mnoho přijatelnější ráz a již tak poslechově nebolí jako ostatní songy.

U tohoto alba hodnotím pozitivně hudbu, kterou ovšem sráží o moc bodů dolů zpěv, u nějž mi připadá, že vůbec není součástí hudby a vůbec sem nepatří. Tím pádem albům působí celkové nějakým upachtěným, uspěchaným dojmem. Celkový obraz o albu vypovídá i samotný cover alba. Kopec s otevřeným chřtánem dravého sumce požírající město (Most) by byl dejme tomu OK, ale obrázek, který je doslova nakreslen pastelkami, je u metalové desky dost podivný. Maximálně tak na pochvalu pro dítě základní školy, jenž takto pěkně namalovalo obrázek. Jak jsem již zmínil zkraje recenze další poslech alba „Damnation“ jsem dal až po delší době, a raději jsem do hlavy tlačil jiné oblíbené písně. Čímž chci sdělit, že album od teď založím do regálu a nechám někde smutně odpočívat.

Seznam skladeb:

  1. Point of no Return
  2. Alchemist I. (Damnation)
  3. Alchemist II. (Return)
  4. Alchemist III. (Conciliation)
  5. Daimonion
  6. Cleaning out the Closet
  7. Quintessential (Song for J.)
  8. Speed of Darkness
  9. Daimonion cz (bonus track)

Čas: 38:47

Sestava:

  • Mentol - zpěv, kytara
  • Vony - basa
  • Brady - bicí

http://alchemist.cz/
http://bandzone.cz/alchemist


Zveřejněno: 24. 09. 2014
Přečteno:
3416 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář