Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

MISTY WAYS – Train of Lust CD 2014, vlastní náklad

Brněnští MISTY WAYS tedy přece jen zveřejnili své debutové album, které slibovali a připravovali mnoho let. Jejich web během té doby nabízel seznamy skladeb, měnící se obaly či přímo informace o plánovaném vydání alba, které však ne a ne přijít. Nahrávka se tak dlouho průběžně vylepšovala, že zatímco některé skladby zůstaly v původní podobě, jiné pro změnu prošly různorodým vývojem. Mezitím vznikly dva videoklipy, z nichž hlavně ten první zaujal svým bombastickým zpracováním, což platí rovněž pro booklet plný výrazně stylizovaných fotek. Při vědomí předchozích skutečností ani trochu nepřekvapuje, že i ony jsou staré už nějaké tři čtyři roky.

Jestliže lze tento soubor nějak charakterizovat, jde hlavně o celkovou vyzařující eleganci, noblesu či vznešenost, úzce související s hudební košatostí, načančaností a velkolepostí. Vydatně atmosférická až patetická tvorba se odehrává převážně v prostředí gotického metalu, přecházejícího až v art rock či zavádějící termín prog metal, a nechybí zde třeba ani programovaná elektronika. Poměrně dlouhé a členité kompozice se přelévají od jemných pasáží k těm nářezovým, nebojí se kytarových sól a ve výsledku tvoří přesně to, co možno označit nepoužívaným, ale vystihujícím výrazem „krasometal“. Když se k tomu připočte vyspělá zpěvačka Katryna, kvalitní zvuk, zručná instrumentace či sebejistá produkce, jsou položeny potřebné základy k dobrému poslechu.

Přes veškerou snahu o výraznou působivost se však v tomto směru daří nestejně a síla jednotlivých melodických motivů je rozdílná. Patrně vůbec nejzdařilejší skladbou je právě ona brilantní klipovka „Harvest Moon Garden“, v níž se krásně protínají veškeré dlouhodobě pěstované přednosti souboru, jen ten její necitlivě utnutý konec vyznívá trochu podivně. Pochválit lze také hitověji pojaté položky „Naked Darkness“, „Bloodmoon Rising“ nebo „Wandering Spirit“, stejně jako jemnějšími polohami protkané skladby „Omfalos“ a především „Endless Dreams“, vůči nimž dobře konstrastuje drtivější a ohnivější „Lucrezia“. Prakticky o celém albu ale platí, že silné momenty sice vystřelují na povrch, je však třeba jejich pracného hledání v houštině méně pronikavých.

Přestože veškeré ambice souboru, jehož tvůrčím mozkem a klíčovým lidským faktorem je poněkud megalomanský multiinstrumentalista Derias, se dosti pravděpodobně nacházejí ve vyšších patrech, soubor dosud zůstává spíše jen lokální senzací, na čemž žel ani toto album zřejmě mnoho nezmění. Kdyby něco takového vyšlo před mnoha lety, dnes by to bylo považováno za domácí klasiku žánru. Pokud by kapela následně takovýchto nahrávek zplodila vícero, nyní by patřila mezi šířeji uznávané a respektované formace. Dnešní problém spočívá hlavně v datu v kalendáři, neboť ať se to někomu líbí či nelíbí, principy evoluce a revoluce jsou v hudební a vůbec umělecké sféře stále platné, takže prosadit se s jakýmkoli stylem je v průběhu času čím dál obtížnější.

Soubor by mohl zaujmout především gotické metalisty, kteří během roku navštěvují takto zaměřené menší klubové akce, a případně i metalově povrchnější čtenáře Sparku, přes léto obrážející masové přehlídky ve Vizovicích, Plzni nebo Jaroměři. Jenomže i ti mají svých kapel dostatek, zatímco tato se k mimobrněnským uším dostane jen velmi stěží. Stejně tak všude ve světě a hlavně v katalozích komerčních metalových labelů je takovýchto a podobných skupin nepočítaně a zřejmě jen asi těžko lze předpokládat, že se zde výrazněji uchytí ještě někdo další.

Přestože kapela svou tvorbou trochu zaspala dobu, nic to nemění na tom, že tímto albem prokazuje své výrazné tvůrčí i interpretační schopnosti. Žel v žánrové oblasti, kde vše historicky důležité bylo vymyšleno, řečeno, napsáno, nahráno a vydáno již dávno.

Seznam skladeb:
  1. Deep in the Dusk
  2. Naked Darkness
  3. Harvest Moon Garden
  4. Too Late for Living
  5. Bloodmoon Rising
  6. Beat the Devil by Hell
  7. Omfalos
  8. Wandering Spirit
  9. Lucrezia
  10. Hallway to the Devil's Court
  11. Endless Dreams

Čas: 71:37

Sestava:
  • Katryna – zpěv
  • Derias – kytary, klávesy, zpěv, programování
  • Ur – baskytara, programování
  • Krut – bicí

Hosté: Rob Paterlini, Ashok, Alexey Aslamas, Jana Nevoralová, Axl

www.mistyways.com
http://bandzone.cz/mistyways

Zveřejněno: 21. 09. 2014
Přečteno:
4091 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Oliva | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář