Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
INSANIA

Rozhovor s organizátorem kultovního Obscene Extreme, pojatý tak trochu jinak. Tentokrát se jedná o jeho názory na proběhlé brazilské MS ve fotbale.

Každý rok po skončení Obscene Extreme se očekává od Čurbyho něco jako vyjádření k proběhlému ročníku. Tentokrát ale nic takového nečekejte, až na malé výjimky je rozhovor s tímto velkým milovníkem fotbalu, který poskytl své první sportovní interview, převážně o proběhlém MS v Brazíli a fotbalu vůbec. Pro toho, kdo není fanoušek kulatého nesmyslu, jako my dva, to možná nebude to pravé ořechové, pravděpodobně se najde i někdo, komu na hudebním serveru nebude po chuti sportovní rozhovor, ale ten bude mít zkrátka smůlu. (úsměv) Uběhlá doba od MS, je už sice lehce fousatá, ale zajímavé názory Čurbyho ten časový posun jistě přebijou.

Je všeobecně známo, že posun letošního OEF do druhé poloviny července oproti minulým ročníkům způsobila jedna mamutí, celosvětová akce. Tou bylo brazilské MS ve fotbale. Finále se odehrálo v neděli a hned následující středu vypuklo v Trutnově šílenství. Měl jsi vůbec čas si v klidu finále vychutnat? Přece jen OEF za dveřmi, přípravy už byly v plném proudu. Udělal sis u finále pohodu a soustředil se jen na fotbal (tím myslím v klidu si sednout, nereagovat na telefony, nemít zapnutý počítač... ), nebo jsi byl myšlenkami už na Bojišti?

Já byl na finále nachystanej od začátku. Koukni, jak šikovně jsem si posunul termín OEF 2014, haha!!! A bylo to skvělý, s dětma jsme si finále užili. Pomalovali jsme si tváře “válečnýma” barvama a chtěli jsme to spolu, s naši milovanou Argentinou, urvat! Takže fakt to bylo v pohodě a všechno jsem měl poladěný tak, abych do Trutnova musel až v pondělí ráno a na finále jsem měl volno…



Jak si nejvíc užiješ sledování fotbalu v TV? Spousta lidí si nedokáže představit sledovat fotbal bez piva v hospodě. Další sorta u sledování fotbalu nikoho nesnese a dívá se o samotě, protože není zvědavá na chytré kecy dalších x potenciálních trenérů.

Já to v hospodě přímo nesnáším!!! Furt se někdo zvedá, že jde na záchod, furt někdo hloupě kybicuje, do toho mi tam někdo vedle neomaleně dýmá, no prostě těch negativ je šílená spousta. Takže já miluju sledování doma, když si udělám klídeček a soustředím se jen na fotbálek! Maximálně si o půlce dáme v obýváku malej mini mač mezi sebou, ale jinak se nerozptyluju!

Po MS byli dost kritizovaní komentátoři, až na Bosáka. Jak bys je ohodnotil ty, a máš k nim také výhrady?

Ani ne, upřímně je moc neposlouchám. Proč taky? Já myslím, že Česká televize se moc nepředvedla. Mistrovství světa ve fotbale je mega událost a oni tam pošlou jednoho komentátora a jednoho kameramana, kteří pak lítají od čerta k ďáblu po celé Brazílii! Jak můžeš komentovat něco, co se odehrává v Brazílli, ze studia v Praze? To prostě nejde, velká chyba! Mně Bosák sedí, jeho vtípky mně přijdou fajnový, má tu hru rád a to je na něm znát. Ale úplně nesnáším, když tak nepokrytě fandí Němcům, to je běs! Asi, že je ze severu a má to tam blízko, jinak nevím, kdo může fandit Němcům…

Neuvažoval si o tom, že by ses nějakého zápasu na MS zúčastnil jako divák?

Uvažoval a intenzivně, a dokonce jsem i šetřil… Původně jsem myslel, že se tam vydám na celých 6 týdnů a nějak to tam protluču, přeci jenom mám tam všude hodně kámošů, ale když jsem mluvil s RATOS DE PORAO na americkém Obscene Extreme festivalu v roce 2013, tak mi to úplně rozmluvili. Prostě, co se tam prostavělo, ukradlo, to je šílený… Ty tunely tam byly snad ještě hlubší než u nás!!! A RATOS mají určitě pravdu v tom, že spíš by potřebovali školy a nemocnice, tak jsem se prostě zatvrdil a vykašlal jsem se na to. Obzvlášť, když vidím, jak FIFA se vším kšeftuje a prostě tu naši krásnou hru zaprodá komukoliv, hlavně když zachrastí zlaťákama, to je hrozný…

Koho jsi tipoval před začátkem MS na vítěze? Netvrď mi, že sis myslel, že by to mohla být Argentina? (úsměv)

Tak na to si vsaď!!! Vždycky jsem skálopevně přesvědčenej, že vyhraje Argentina. Kdo jinej? Přece jsem fanoušek tělem i duší, ne? Proč bych si jinak na barák dával velkou vlajku a celej měsíc nosil dres? Ale jinak jsem dost věřil i ostatním jihoamerickým mančaftům. Ty mě bavěj, Chile, Kolumbie, Uruguay a pak středoamerické Mexiko, ty můžu vždycky!

Jaké bylo podle tebe letošní MS? Našel se nějaký mančaft, který tě fakt bavilo sledovat a těšil ses na něj?

Mě nejvíc bavilo sledovat trenéra Mexičanů Herreru, to byl adrenalin, to byla pecka!!! My jsme se s dětmi úplně modlili (a to nejsme věřící), ať dají Mexičani gól, ať toho kluka vidíme v akci… Ten byl naprosto skvělej, ten tím žil, ten jel naplno!!! A vidíš, pak ho vyřadí létající Holanďan, jaká nespravedlnost…

Nejlepší zápas na MS?

Těžký říct. Jako fanouškovi Argentiny se mně samozřejmě líbilo finále. Na to jsme byli suprově připravený. Každej před finále říkal, jak dostaneme bůra, ale to se všichni spletli! Jinak samozřejmě zápasy ve skupině byly mnohem lepší, to se ještě nikdo nebál. Takže co třeba Holandsko vs. Španělsko, Korea vs. Alžírsko, absolutně nečekané. Dost se mi líbily i menší mančafty, jako třeba Austrálie proti Holandsku nebo Američani s jakým hráli buldočím nasazením až do konce, respekt! A co třeba nejlepší moment, James Rodriguez a gól proti Uruguayi, to byla fantazie!!!

Jako fanoušek jsi držel pěsti Argentině, ale jaký máš z jejich prezentace pocit? Dotáhli to sice až do finále, což je úspěch, ale ta hra... V podstatě si nevzpomenu, že by zahráli něco extra. Jediné, co mi vyvstane na paměti, je Messiho přímák proti Nigerii a řádění Di Marii proti Švýcarsku, jinak to bylo takové nijaké, chyběla mi tam lehkost, jakoby měli zatáhlou ruční brzdu.

Já jsem trpěl, od samotnýho začátku. Jak takhle útočně naladěnej team může nastoupit proti Bosně v prvním zápase se šesti obránci!!! Neuvěřitelný!!! Už o půlce jsem psal do Argentiny kámošům, že tohle je přeci šílený!!! A vlastně furt jsme chtěli odvolat trenéra, protože když Messi hraje v Barceloně, jak hraje a pak v nároďáku skoro nic, tak to přece musí být trenérem, ničím jiným. Jenže Sabella to měl dobře vymyšlený, a proto se taky dostal až do finále. Na minulých mistrovstvích hráli Argentinci parádně, ale pak bum a byli venku…

Docela mě překvapilo, že Argentina hraje takový prapodivný systém. Tři útočníci, co se plouží na půli, pomalu šest obránců, a jeden nezničitelnej všudybyl – Mascherano. Tohle nemělo proti takticky vyspělým Němcům šanci na úspěch, i když se drželi dlouho a mohli sami skórovat. Tobě ten systém přišel ok?

To zase kecáš a díváš se na to jako fanoušek Němců. Já ti ale řeknu, že Němci se ve finále klepali celou dobu a vůbec to nebyl suverénní team, jako před tím. Bylo to podobný, ten pocit, co jsem z nich měl, jako třeba v zápase proti Alžírsku. Prostě jim to úplně nešlo. Třeba Neuer, do tý doby absolutně vynikající suverén, byl totálně na nerva a klepal se jak osika! Mě se nelíbí, že se nikde nemluví o rozhodčím, ten byl ve finále naprosto příšernej!!! Kde byl úžasnej Angličan Howard Webb, kterej vydržel i neuvěřitelnej tlak v zápase Brazílie vs. Chile? Já jsem ve finále viděl, že připískává Němcům. Zákrok Howedese na, tuším, Zabaletu na půlce, ten útok na koleno, pro mě jasná červená a koleno do hlavy od Neuera, šílenej zákrok! A on z toho ten jouda ještě udělá faul Argentince!

A dobře, že mluvíš o Mascheranovi, ten v semifinále a finále předvedl takový výkony, že tomu jsem strašně přál, aby se stal mistrem světa, protože ten si to zasloužil. Ten by sežral i merunu, kdyby to jeho teamu pomohlo!

Jsou Němci lidi nebo stroje?

No comment… Němci jsou dobrý organizátoři a umějí přetáhnout v pravý čas na svou stranu třeba i kluka z Ghany, když jim to pomůže. Pak se na mistrovství světa stávají tyhle absurdity, že vlastní bráchové hrají proti sobě zápas za jiný naroďáky. Když to ještě přeženu, to tam pak může hrát Barcelona, Arsenal nebo Real Madrid…

Messi je fotbalový Bůh, o tom není sporu, ale to, že dostal Zlatý míč, nejen mně přijde minimálně zvláštní. Ty s tou volbou souhlasíš, nebo bys tam objektivně viděl někoho jiného? Koho bys určil do top pětky turnaje?

Jasně, že nesouhlasím. Však jsi viděl, jak tam stál jak chudák. Takovej velkej hráč!!! Takhle s ním vyjebou. Zlatý míč měl dostat Neuer, ten se zasloužil nejvíc o titul pro Německo. Někdo říkal, že hrál dobře Robben. Ano, hrál, ale je šíleně falešnej a takovýho hráče nemůžeš vydávat dětem za vzor! To prostě nejde!



V první polovině turnaje byla největší kauza kousanec Suáreze, jaký máš k tomuto tématu komentář? Zavřít ho na léčení, nebo mu blahopřát k dresu Barcelony?

Šílený!!! Vůbec mu nerozumím, ale jako hráče ho mám rád. A Barceloně nerozumím vůbec, ta si léta buduje svou pozici, snaží se vše dělat v rámci možností férově, vychovává hráče a pak tohle, vezme Suaréze…

Druhým okamžikem díky, kterému se na MS bude vzpomínat, byla „brazilská sedma“. Takový debakl málokdo čekal, ale o tom, že proti Němcům nemají šanci, ať už s Neymarem nebo bez, asi nikdo, kdo trochu fotbalu rozumí, nepochyboval. Ale sedm kusů to je silné kafe, taky jsi byl v šoku z toho rance? Bylo ti jich líto?

Brazilci ale od začátku hráli hodně špatně!!! A do toho si na sebe úplně nesmyslně upletli ten šíleně dlouhej bič: “Musíme vyhrát!” To opakovali furt dokola, jak mantru a pak se před zápasem totálně rozklepali. Teď je každej chytrej, ale tyhle zápasy jsou o maličkostech. Nikdy jsem neviděl zápas, kdy by se do semifinále dostalo mužstvo, který na to takhle krutě nemá. Proto taky ten debakl…

Jak na tebe jako na člověka, který má nějaké životní zásady a hodnoty, není mu lhostejný svět kolem něj, působí zpráva, že Brazilci postaví stadión za x miliard, na kterém se odehrají tři zápasy a dalšího využití už nenajde. Není to šílené? Těžko se člověk může divit protestům vůči MS, jaké před šampionátem probíhaly.

To už jsem zmínil. Nejhorší na tom je, že do toho ještě udělají olympiádu, což bude další mega balík. Já si třeba myslím, že to mistrovství se bude rentovat, fanoušci tam přivezli mraky peněz, všichni vyhnali ceny úplně do oblak. I obyčejní lidi si mohli přivydělat, to ti řekne každej, kdo trošku rozumí turismu…

Je jasný, že taková pitomost, jako stadion na pár zápasů uprostřed Amazonky, je totální blbost. Ale jak sám víš, politici si vždycky budou dělat, co budou chtít…

Příští MS bude v Rusku, další pak v Kataru. To Rusko – dejme tomu, ale ten Katar... to už je jenom čistě komerční záležitost. Kam to spěje?

Ale Rusko je taky o politice. Podívej se teď na Putina, jak se roztahuje a chce jen ukázat sílu. Kašpárci z FIFA to prostě prodají doslova komukoliv, kdo dá víc, ten bere. Vždyť v Kataru není ani normální fotbalová soutěž! To je absolutně šílený! Fotbal jde prostě cestou peníze především. A to mě hodně mrzí, třeba se na fotbal i přestanu dívat. A když se to stane, tak určitě kvůli tomuhle…

Rozběhla se nám naše slavná, dnes už Synot liga a vypadá to, že Sparta nebude mít letos konkurenci. Nebo máš na to jiný názor? A komu v české lize fandíš?

No, tenhle rozhovor jsi mi poslal před sezónou, tak teď i ty sám vidíš, že i Sparta má své problémy a to ještě před 14 dny vypadala neporazitelná. V České lize nemám oblíbený klub. Občas se na chvilku kouknu na nějaký zajímavější zápas, ale jinak se jen v pondělí kouknu na výsledky nebo na góly. To je všechno, mně se prostě prostředí v českém fotbale tak nelíbí, že to prostě nemůžu podporovat…

Jak se díváš na tu ohavnost, co tady předvádí „Velkej Čáp“? Není to postavené na hlavu, být předsedou fotbalového svazu a zároveň vlastnit klub, do kterého se cpou melouny jakoby nic, přitom tam na fotbal chodí tři tisíce lidí?

Je to šílený a je mi z toho smutno. Však se podívej, kam dovedli tihle šíbři reprezentaci, jak tam nechali vyhnít Radu a Bílka. Vždyť tihle trenéři nedokázali prakticky nic a dostali se přes nějakej kamarádčoft až k repre!!! Dávno tam měl být Zeman, kterej by tyhlety nesmyslný nitky k agentům a dalším našeptávačům přetrhal, a hrálo by se pod ním určitě útočně… Třeba by se nevyhrávalo, ale člověk by mohl být na svůj nároďák hrdej…

Hraješ ještě fotbal závodně nebo už jen tak rekreačně?

Jasně, hraju jakoby závodně. Začínám tuším 35. nebo 36. sezónu, haha! Doma hrajeme taky hodně a do toho ještě tady u nás trénuju malý děti. Na jaře jsem toho moc neodehrál, bolí mě koleno, takže jsem byl u ortopeda a ten mě šokoval. Už 4 roky hraju s přetrženým zadním křížovým vazem. Teď to ale dost bolí, takže už mám na listopad domluvenou plastiku. No a co myslíš? Říkám si: „Co já budu dělat ty 3 měsíce do toho listopadu?” Tak jsem šel vedle do vsi na hostovačku, hrát okresní přebor. Takže tejpuju, jak vzteklej, zatím jsem odehrál dva celé zápasy a drží to. Jsou tady samí mladí kluci, takže je koho učit…

Do toho hrajeme všichni doma, včetně mladší dcerky (ta byla dokonce nejlepší střelec minulou sezónu, 25 gólů!), takže se vlastně fotbalu věnujeme dennodenně…

S jakým číslem jsi hrál/hraješ, a jaký post ti je nejbližší?

Člověče, já už pár čísel vyměnil. Na začátku jsem hrál s 9, a byl jsem dost v útoku a dával góly. Číslo 10 jsem si nikdy nechtěl vzít, protože to je pro mě posvátný, to by měli nosit jen velký fotbalisti, haha… Teď hraju střed zálohy a to je fajn. Nejvíc se mi líbilo hrát ještě trošku před zálohou, tam je ta volnost na útočení ještě větší. Ale už jsem jako univerzál hrál i kraj zálohy (strašná dřina a balón skoro nevidíš) a kraj obrany (tam je to naopak fajn, tam je člověk skoro furt volnej a může útočit, jak je libo). No v chlapech jsem si po vzoru Grande Paola zamiloval číslo 4, s tím jsem hrál fakt dlouho. Teď na mě zbyla pětka, takže nic moc…

V jakém stavu máš kolena a vazy?

Šílený! Na kolenou mám už 4 operace, teď jdu na tu velkou plastiku a to asi nebude sranda. Doktor říkal minimálně 90 minut zákrok a pár dní v nemocnici. Ale víš co, já si život bez sportu vůbec neumím představit. Teď mně bylo 40 a chtěl bych si zkusit maratón, takže to dělám i kvůli tomu…

Když teď připravuju otázky, tak zrovna čtu poslední dílo Buryho zinu, v kterém se v rozhovorech ptá všech kapel, co oni a hokej. Až na jednu výjimku je to samé odmítání nejen hokeje ale sportu všeobecně. Taky se setkáváš s lidma z hudební scény, které sport vůbec nezajímá, a v podstatě se na tebe dívají divně, že tě něco takového zajímá a baví?

Jo, znám takový lidi, ale tohle je každýho věc. Tolerance především a neplatí to jen o tomhle… Mě sport zajímá od narození a tak to bude pravděpodobně do smrti…

Na druhou stranu, kolik je fotbalistů na vrcholové úrovni, kteří poslouchají grind, znáš nějakého fotbalistu – metloše?

No, Tomáš Rosický poslouchá extrémní muziku!!! A Carles Puyol, ten jede dokonce v NAPALM DEATH!!!

Jezdíš po světě za muzikou, spojil si někdy výlet s návštěvou fotbalu? Na jakém nezajímavějším místě jsi byl na fotbale?

Co je to za otázku? Samozřejmě, vždycky když to jde!!! Viděl jsem toho mraky. Namátkou v Evropě třeba derby Atletico vs. Real, když jsem se byl kouknout na REPULSION před lety ve Španělsku. Viděl jsem i semifinále italského poháru. Tuším, že to byl Inter vs. Juventus na San Siru, když ještě exceloval Nedvěd. Tam jsem byl s Giuliem z CRIPPLE BASTARS v kotli Juve, a to byla síla… Petardy na nás lítaly furt, ovšem Juve fans se nedali, petardy vraceli zpátky a posílali to na hlavní tribunu. Tam je samozřejmě sezení, takže to bylo neskutečný, když se ti kluci v kravatách a oblecích snažili uniknout…

Teď jsem byl párkrát v Mexiku a moji kámoši fandí Pumám, takže jsem se rád přidal a pár zápasů viděl! Třeba v Toluce, to je další známej klub. Nebo jsem viděl Rafu Marqueze s jeho novým teamem, když se vrátil do Mexika z Barcy, tuším je to Léon…



Samozřejmě, v Anglii je to fajn, tam jsem byl třeba s Deanem Jonesem (zpěvák EXTREME NOISE TERROR) na druhý lize na jeho Ipswich Town, 20.000 lidí, nádhernej kotel a super fotbal! Nebo jsme byli s dětma na milovaném Arsenalu, když hráli Emirates Cup proti Boca Juniors (tam jsem vzal i Mitche Harrise z NAPALM DEATH s jeho synem, pro ně to byl první takhle velkej fotbal!).

No a nejlepší výlet byl určitě tour ISACAARUM po Jižní Americe. Tam jsme měli dost času, takže jsem byl 2x na Maracaná v Riu. Už když jsem přicházel od metra ke stadiónu, tak jsem normálně měl slzy v očích. Vzpomněl jsem si, jak mě táta vyprávěl o Maracaná, a byl jsem z toho na měkko, že já kluk z malý vesnice v Čechách se jde na tenhle stadión podívat na zápas. Dokonce jsem viděl hrát Romária, když končil kariéru ve Vasco da Gama, to hráli proti Fluminenses derby a zápas skončil 4:4, super fotbal. Nikdo nebránil i beci zuřivě útočili! Pár dní potom jsem ještě dal zápas Copy Libertadores Flamengo vs. Maracaibo přímo v kotli domácích ultras, pekelnej zážitek! Po každým gólu jsme přes sebe tahali, nevím jak, obrovskou vlajku a Flamengo vyhrálo 3:0, takže naprosto skvělá atmoška!



Ovšem, co bylo nejvíc, co jsem kdy s fotbalem zažil, to bylo v Argentině!!! Nádherně se tam o nás starali, a když jsme začali mluvit o fotbale, hned zařídili výjezd s Boca fans do River Plate na Estudiantes… Ještě teď mám husinu, když o tom píšu!!! Šílený!!! Pocho, náš kámoš, co se staral o koncerty a u kterého jsme byli na pár dní, sehnal lupeny, vzal syna, mě a kámoše Jardu a vyrazili jsme (ISACAARUM zůstali doma a čuměli na TV). Celá rodina, včetně staré babičky, fandí Boce, takže si umíš představit atmošku i u televize a co teprve, když se dostanou na stadion. Už jenom cesta na stadion byla šílená, předjížděli jsme autobusy plný Boca fans, kteří se s vlajkama vykláněli z oken, dvěří... Přijdem ke stadiónu a všude jsou kontroly, třeba 5 než přijdeš ke staďáku, takže jdem přes kontroly, teď koukám snad kilák od stadionu plot kolem, všechno to šlo pomalu, jak každýho probírali. Do zápasu zbývalo snad 10 minut, tak normálně šoumeni z Boca rozebrali pletivo a hurááá úprk na staďák. Nás to tam nějak vcuclo taky a Jardu málem přejel policajt na koni. Přímo za ním s tím koněm uzavřel díru v plotě, kterou tam udělali… Přiběhnem na staďák, tam půlka červenobílá, půlka naše modro žlutá, chorály jedou hodinu před zápasem, celý zápas (dokonce se prodávají CDčka s chorály, aby jsi se je doma naučil!) a ještě hodinu po zápase… Neuvěřitelná atmosféra celou dobu! V Estudiantes tenkrát hrál Veron, akorát se vrátil z Evropy, a vyhráli celou ligu, takže těžkej soupeř. Ovšem za Boca nastoupil génius Juan Roman Riquelme (toho zbožnuju, ten to s baloném fakt umí!) a roztočil ródeo. Držel balon, kolem něj tři, čtyři protihráči a nikdo mu ten balón nevzal. Fantazie!!!...Boca vyhrála 3:0 a my byli v sedmým nebi! Úžasný! Přijeli jsme domů kolem půlnoci a tam párty v plném proudu, ISACAARUM boys skoro na šrot, taky zpívali Boca chorály, na stoly se nanosilo mraky jídla, hodovalo se a oslavovalo snad až do kuropění!

Je krátce po OEF, jaké jsou tvé letošní dojmy? Doufám, že vše proběhlo dle tvých představ...

Absolutně! Já si tenhle rok strašně užil, pro mě to byl možná nejlepší ročník! Ta atmosféra, ta mě vždycky nabije na celej rok! Už teď naplno makám na dalším roce! Český OEF proběhne od 8. do 12. července v Trutnově Na Bojišti, asijský OEF 2015 opět v Tokyu, zatím to vypadá na datum od 20. do 23 listopadu 2015. No a v říjnu letím do Ameriky popřát Danny Lilkerovi k padesátinám, a určitě se porozhlédnu po nějakém vhodném místě i tam…

Díky za tvé fotbalové názory, doufám, že jsem tě moc otázkama nenudil.

Skvělý otázky, královsky jsem se bavil! Díky!!!

http://www.obsceneextreme.cz/index.php?lang=cs

Zveřejněno: 03. 09. 2014
Přečteno:
3716 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

23. 09. 2014 18:06 napsal/a Randy
???
Čurbes nějak \"opomenul\" sdělit národu,že těm jeho nejlepším Argentincům vůbec nesmrdí dolary,eura,libry a protože za ně hrají,tak zcela opustili svoji bývalou hru!
16. 09. 2014 14:26 napsal/a Jakub Cecek
Skvělej rozhovor
Fotbal to je láska na celej život. Dobrý otázky a erudovaný odpovědi. Povedené z obou stran takže plichta.
03. 09. 2014 14:46 napsal/a Oliva
Sport jako hudba
Pro mě velmi zajímavý rozhovor, neboť jsem postižen podobně jako Čurby :) Rozdíl je možná v tom, že zatímco on se zajímá hlavně o fotbal (nebo alespoň působí tímto dojmem), já se zajímám rovnoměrněji o víceméně veškerý sport. A to dokonce stejně jako o hudbu, tzn. že oba tyto zájmy jsou u mě společně na 1. místě a nejsem schopen upřednostnit žádný z nich. Tedy s výjimkou času konání OH, kdy má u mě sport absolutní přednost před čímkoli ostatním, například i před Brutal Assaultem, konkrétně ročníky 2012 či 2016 :) Další rozdíl mezi mnou a Čurbym je ten, že já svůj zájem o sport nedemonstruji vůbec žádným vizuálně okázalým způsobem :) Ano, je mi jasné, že kolem sportu se děje spousta nechutností (jejichž ztělesněním je mj. právě FIFA), jenže na druhou stranu - kolem hudby a umění se rovněž děje spousta špatného (hlavně v rámci tzv. šoubyznysu). Nicméně tyto špatnosti (ať už ve sportu nebo v hudbě) samozřejmě nemůžou mít vliv na můj skutečný, trvalý a celoživotní zájem o oba tyto fenomény. Zatímco mnohé anarchistické weby (podle očekávání) neměly v květnu a červnu nic lepšího na práci, než vyhlašovat bojkot MS v hokeji či poukazovat na demonstrace proti MS ve fotbale, pak sice chápu důvody těchto bojkotů, ale nejsem schopen se k nim připojit. Jednoduše proto, že můj zájem o sport je silnější než jakékoli (byť v jádru dobře míněné) politicko-aktivisticko-humanistické protiargumenty :) Vrcholem všeho byly jednostranně protifotbalové články (např. \"Orgie sportovního nacionalismu\") nějakého Ondráčka na Alarmu, kde dotyčný poněkud stereotypně vykreslil příznivce sportu coby počmárané nacionalistické primitivy, hulákající někde na stadionech či v hospodách. Což je něco, co se příčí i mě samotnému, ale hlavně to svědčí o tom, že dávat automaticky rovnítko mezi zájem o sport a nacionalismus (a jeho vnější projevy) je poněkud zavádějící a nesmyslné, neboť sport lze vnímat i zcela odlišnými (nestádovými, komornějšími) způsoby. Nemluvě pak o blábolu nějakého Kosíka, který kdesi napsal, že \"každá koruna vložená do fotbalu je financováním nenávisti a násilí vůči odlišnému, tedy i podporou rasismu\". Já osobně jsem letos vložil do fotbalu přesně 449 Kč. Že bych tím (řečeno slovy Kosíka) podpořil rasismus? (ironicky řečeno - zajímá mě fotbal, tak jsem holt rasista, co se dá dělat...) Spíše to bude tak, že Kosík mele nesmysly :)
03. 09. 2014 09:42 napsal/a Peťan
Fotbal
Díkes za tenhle rozhovor! Totální maniak, tak to má být :) Souhlas do puntíku, závidím ty zážitky hlavně z jižní ameriky... tam musí být každý utkání doslova svátostí :-) Teď už jen zařídit fotbalový turnaj na OEF hahaha