Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

ACCEPT – Blind Rage LP/CD 2014, Nuclear Blast

Když němečtí veteráni ACCEPT v roce 2009 ohlásili další reunion s novým zpěvákem, Američanem Markem Tornillem, bylo mnoho fanoušků včetně mě skeptických. ACCEPT však veškeré pochybnosti smetli ze stolu výborným albem „Blood of the Nations“, na kterém Mark okamžitě zapadl do sestavy, jako kdyby v ACCEPT zpíval hezkou řádku let. Po vydařených koncertech přišlo další neméně povedené album „Stalingrad“ a protože ACCEPT jsou při chuti a stále nemají dost, pro letošní rok připravili novou desku, v diskografii kapely již čtrnáctou. Podobně jako předchůdce vyšla u gigantu Nuclear Blast (LP i CD) a nese název „Blind Rage“.

ACCEPT jsou legenou světového heavy metalu a také v mém případě byli jednou z prvních kapel, které jsem začal na základce poslouchat. Desky „Breaker“, „Restless and Wild“, „Balls to the Wall“, „Metal Heart“ a „Russian Roulette“ patří do každé heavy metalové sbírky. Dnes však ACCEPT píší trochu jinou historii, ale odkaz na staré časy v jejich hudbě v žádném případě nechybí. „Blind Rage“ se na obalu pyšní rozzuřeným křížencem divočáka a Lucifera, který přisupěl přímo od deváté brány. Výrazná a „vzteklá“ grafika pasuje s jedenácti výraznými skladbami, které nosič ukrývá. ACCEPT na „Blind Rage“ možná ještě trochu přiložili pod kotlem, než je tomu na předchodí desce, ale také zařadili několik střednětempých a pomalejších skladeb. Ostatně tak, jako tomu bývalo zvykem i v minulosti. Nějaké balady ale nečekejte. Hned otvírák „Stampede“ odpovídá na otázku, jakým směrem se „Blind Rage“ ubírá. Perfektní kovový zvuk desky by mohl být ukázkovou reklamou na heavy metal, chytlavé „accepťácké“ riffy a nespočet kytarových sól, se kterými si především Wolf Hoffmann náramně pohrál. S lehkostí kroutí krkolomná a agresivní sóla stejně tak, jako dokáže jemnými a melodickými linkami doslova hladit ušní bubínky. Vůbec, zvuk kytar jsem u ACCEPT vždycky miloval a i tentokrát si jej zase užívám. Mark Tornillo na svém vokálu také zapracoval. Kromě jeho typického chrapláku, který vždy byl, je a bude (mám na mysli i dobu Uda samozřejmě) poznávacím znamením ACCEPT, zařadil několik čistě zpívaných pasáží. Nejvíce je takto slyšet ve skladbě „The Curse“, která je pro mě jednou z nejpestřejších a nejlepších na celé desce. K tomu přidejte mohutné doprovodné vokály. Jako bych znovu z hudby ACCEPT cítil větší prožitek, radost a obrovské heavy metalové srdce. ACCEPT zužitkovali veškeré svoje bohaté zkušenosti a vmáčkli je na  nové album. Někdo možná namítne, že tyto legendy vykrádají sami sebe, v případě ACCEPT budu důrazně nesouhlasit. „Blind Rage“ je deska plná nápadů, emocí, zajímavých aranží a výborných muzikantských výkonů. Heavy jízda od začátku do konce a kromě zmíněných skladeb pro mě vyčnívají především „Dark Side of My Heart“, „Trail of Tears“, „Wanna Be Free“ a „From the Ashes We Rise“. O produkci desky se postaral zkušený mazák Andy Sneap, který má mnohaleté zkušenosti s nahrávkami od punk rocku, přes heavy, thrash, doom metal až po grind. A tyto zkušenosti se na „Blind Rage“ jednoznačně projevily.

ACCEPT jsou legenda, kterou si prošlo mnoho z nás a pokud už ji někdo odepsal, měl by honem rychle sáhnout po „Blind Rage“. Volání po návratu Uda Dirkschneidera je dnes tabu. ACCEPT s Markem Tornillem v čele píší novou a opravdu úspěšnou kapitolu. „Blind Rage“ je jednou z epizod a já věřím, že jich tito borci napíšou a odehrají ještě několik. ACCEPT jsou jasnou ukázkou kapely, která netěží jen ze slavného jména a minulosti. Stará garda znovu mlaďákům ukazuje svou jedinečnost. „Blind Rage“ letos na heavy metalovém poli těžko někdo překoná…

Seznam skladeb:
  1. Stampede
  2. Dying Breed
  3. Dark Side of My Heart
  4. Fall of the Empire
  5. Trail of Tears
  6. Wanna Be Free
  7. 200 Years
  8. Bloodbath Mastermind
  9. From the Ashes We Rise
  10. The Curse
  11. Final Journey

Čas: 58:34

Sestava:
  • Peter Baltes - baskytara
  • Wolf Hoffmann - kytara
  • Herman Frank - kytara
  • Stefan Schwarzmann - bicí
  • Mark Tornillo - zpěv

http://www.acceptworldwide.com
http://www.facebook.com/accepttheband
http://www.myspace.com/accepttheband

Zveřejněno: 15. 09. 2014
Přečteno:
3901 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář