Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Za kapelu odpovídal její leader a hlavní mozek, kytarista a skladatel Libor Kukula.

Vaše aktuální CD s názvem „The Amazing Ascendancy versus Count Illuminatus“ je už nějaký ten pátek venku, takže se zeptám, jaké jsou na něj reakce od fanoušků, recenzentů, kolegů muzikantů…, prostě všech posluchačů, kteří ho zatím měli možnost slyšet? Máte i nějakou zpětnou vazbu ze zahraničí?

Máme několik dobrých recenzí a celkově je album mezi kamarády a fanoušky vnímano kladně. Ze zahraničí máme možná víc reakcí než z ČR.

A jak ho s odstupem času hodnotí samotná kapela? Pakliže byste ho měli třeba porovnat s vašimi předchozími počiny, především pak s debutem, v čem je podle vás největší rozdíl, posun…?

Nevím, jestli máme úplný nadhled na to album hodnotit, ale určitě jsme udělali oproti "Out Of Knowhere" veliký skok v produkci, zvuku a projevu. Chtěli jsme zapracovat na věcech jako jsou výslovnost angličtiny, texty, aranže skladeb a mnoha dalších a myslím, že se nám to povedlo. Celkově je album vyzrálejší.
 
Jak dlouho vlastně vznikal kompletní příběh, mám na mysli textovou i hudební složku, pro „The Amazing Ascendancy versus Count Illuminatus“ a bylo od počátku jasné, že se bude jednat o koncepční story?

Hudební složka vznikala asi rok a půl a textová posledního půl roku. Že se bude jednat o koncepční příběh bylo jasné až poté, co se začalo pracovat na dlouhé skladbě "Ultimate Confronation", která je na albu rozdělena na několik tracků.

Byla na světě nejprve hudba a do ní jsi pak zasadil texty nebo to proběhlo opačným způsobem?

Já skládám stylem první hudba a až potom texty, ale to je zrovna jedna z věcí, kterou bych chtěl zkusit do budoucna udělat občas i naopak. Jako kytarista začínám většinou skládání nějakým riffem a pak až dělám prostor pro ostatní.

Minulé album vyšlo ve vlastní režii kapely, tentokráte je digipack zaštítěný firmou MetalGate. Můžeš v krátkosti nastínit, proč jste se rozhodli pro tuto změnu a zda vidíte nějaký výrazný rozdíl mezi samovydáním a emisí pod hudebním labelem? Ptám se schválně, jelikož spousta lidí si možná pořád myslí, že když je kapela pod nějakou firmou, má se, co se týče finančních a nahrávacích podmínek, jako v ráji. (úsměv)

S lidmi z MetalGate většina z nás spolupracovala už v kapele ABSTRACT ESSENCE a navíc výrazně podporují mé nahrávací studio na Vsetíně, takže se známe a jsme vlastně přátelé. Proto jsem je oslovil, jestli by nechtěli vydat naše album, i přesto, že jsem věděl, že většina jejich agendy se nachází ve tvrdších stylech. Naštěstí jsou fanoušky i takové muziky, jako RHAPSODY nebo Mike Oldfield, a tak s tím souhlasili. Jsme moc rádi, protože on to dneska vlastně ráj je, že vám zaplatí firma nahrávání a lisování CD, protože si na to člověk nemusí brát půjčku nebo vykrádat rodinné fondy. MetalGate je v tomto smyslu unikát, protože jim jde hlavně o to podpořit scénu.

Máte, jako interpreti přehled o tom, jaká je aktuální prodejnost nahrávky? Šíříte desku pouze v podobě fyzických nosičů nebo se dá koupit i v elektronické podobě?

Momentálně o prodejnosti moc nevíme. Deska se dá koupit jako fyzický nosič u nás nebo u MetalGate, a nebo v elektronické podobě na MetalOnline, iTunes a dalších asi 100 serverech prodávajících hudbu.

Jestli se nepletu, tak součástí firmy MetalGate je i vsetínské nahrávací studio stejného jména, ve kterém pracuješ a v němž vzniklo i aktuální CD. Bereš jako velkou výhodu možnost pracovat při vzniku alba na domácí půdě, kde znáš každý knoflík a aparát?

Určitě to beru jako velkou výhodu z časového hlediska, protože jsme mohli nahrávat, kdy to bylo možné, podle potřeb jednotlivců a já jsem si to mezitím mohl aranžovat a předmíchávat. Má to ale i nevýhodu, že člověk se do toho může zaplést a řešit půl roku nějakou věc, která je ve výsledku jedno, třeba jestli moc syčí hihat. (úsměv) Dle mého názoru chce kvalita čas a ty nejlepší desky vznikaly rok i rok a půl. Kapely dnes často vyhledávají zahraniční producenty, kteří na ně mají čas týden a měsíc, než aby za stejné peníze pracovali rok v nějakém místním studiu a přitom zapracovaly na svých slabinách.

Plánuješ mít i v budoucnu zvukovou stránku nahrávek vlastní kapely plně pod kontrolou, nebo se může stát, že k některým jejím částem pustíš i někoho zvenčí?

Nejspíš sám, protože ASCENDANCY je muzika, na které můžu laborovat a zkoušet a tím získávám hodně zkušeností pro práci ve studiu. Kdybych k tomu někoho pustil, tak by to byl Petr Lux z kapely PALADRAN, který mě toho dost naučil.

Zastavit bychom se mohli ještě u grafické podoby obalu, kterou obstaral hudebník a výtvarník Maťo Mišík? Jak vlastně došlo k vaší spolupráci s tímto umělcem?

Spolupracovali jsme spolu na webu Salvation Mods, což je jednočlená firma dělající úpravy kytarových aparátů pro hvězdy jako jsou GUNS N' ROSES a SMASHING PUMPKINS. A protože se mi jeho práce moc líbí, tak jsem ho požádal, jestli by nám neudělal obal. Řekl jsem mu jen, jak bych si to představoval a on dodal dle mého fantastický výsledek.

Rovněž nesmíme zapomenout zmínit důležitou věc, a to, že na září je nachystán křest alba. Pojďme si teď o této akci povědět co nejvíce podrobností.

Křest bude 6. září v Brně na Melodce a desku nám pokřtí Martin "Marthus" Škaroupka z MASTERPLAN a CRADLE OF FILTH. Zahrajou s náma kapely MISTY WAYS a SPLIT BEARING, takže o kvalitní muziku snad nebude nouze. (úsměv)

Co dalšího potom čeká kapelu do konce letošního roku a jaké jsou vůbec další hudební plány pro ASCENDANCY v příštím období?

Do konce roku odehrajeme nějaké koncerty a chceme domlouvat akce a festivaly na příští rok, ať je nás víc vidět. Dlouhodobě pracujeme na nějakém výjezdu do zahraničí, tak snad se to povede. Co se týče hudebních plánů, tak se možná v přístím roce s panem hrabětem ještě jednou potkáme.

Libore díky za rozhovor a přeju hodně štěstí.

Já taky děkuji vám i fanouškům za podporu.

www.ascendancy.cz
www.bandzone.cz/ascendancy

RECENZE

Zveřejněno: 31. 08. 2014
Přečteno:
3490 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář