Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

23.8. 2014, Loket – amfiteátr

Pohled první: Peťan

V loňském roce jsme odjížděli z prvního ročníku akce Metal Loket nadšeni a tak nebylo pochyb, že v případě minimálně stejně atraktivního line-upu letos zase vyrazíme. Pořadatelé z Vlny-music agency jako headlinera potvrdili německé veterány DESTRUCTION a chvíli po nich neméně zvučné HOLY MOSES. Ačkoliv mě zbylé tři kapely nijak nebraly, nebylo co řešit. Z Písku jsme vyjeli v sedmičlenné sestavě Válec – Lenča –Růža – Míra – Žakyn – Pavel a já  v jednu odpoledne. Cesta v poklidu, jediné, co nás trochu znepokojovalo, byla stále větší oblačnost od Plzně směrem na Karlovy Vary. Loket je krásné město, centrum je určitě jedno z nejhezčích v Česku a jak Žakyn trefně poznamenal – je podobné Krumlovu. Ne snad architekturou, ale řeka Ohře podobně obkličuje majestátní hrad na vysoké skále, podobně jako Vltava krumlovský zámek. Samotný areál loketského amfiteátru je také parádní. Dostatek míst na sezení, všude výhled na nevelké pódium, sociální zázemí = žádné toiky a výhled na hrad, který především večer díky nasvícení poskytuje jedinečný pohled. Dost už, přijeli jsme přece hlavně na metal (úsměv).

Do areálu jsme přišli krátce před první kapelou, kterou byla plzeňská FATA MORGANA. Usedáme s celkem slušnou plzeňskou dvanáctkou a sledujeme celý set. Kapelu jsem viděl naposled někdy v roce 2007, kdy předskakovala U.D.O. a pamatuji si, jak se mi tehdy šeredně nelíbila. Po letech mám před sebou prakticky to samé, jen s lepším zvukem a za světla, ve kterém však těch pár pyroefektů nemělo šanci vyniknout. U některých scén jsme se s chutí zasmáli a je fajn, že ani kapele nechyběl nadhled. Znám pouze dva staré demáče z přelomu 80./90. let a ty jsem poslouchal společně s dalšími tuzemskými thrash/death/black kapelami té doby. Dnešní FATA MORGANA mi připadá spíše jako bigbít a zábavová kapela. Ze starých věcí zazněly tuším pouze dvě a zbytek mě absolutně nebavil.

Na úkor další kapely, kterou byla chebská PANDEMIA, se ubíráme do města na pivo a jídlo, které se nakonec protahuje. V restauraci potkáváme při večeři HOLY MOSES a Sabina Classen se s námi ochotně fotí. Po chvíli v plné polní a džísce odchází se slovy „síí jů lejtr“ po svých do areálu (úsměv). My ji následujeme až po několika pivkách a krátce po osmé dorážíme do areálu. K našemu překvapení HOLY MOSES akorát začínají, o téměř půl hoďky dříve. Sbíháme dolů k pódiu, když současně začíná slušně pršet. Nevadí. HOLY MOSES vidím poprvé a dostal jsem od nich přesně to, co jsem očekával. „Poctivej německej treš“, který kapela hobluje od začátku osmdesátých let. V sestavě se objevuje i křehká kytaristka, což je pro mě novinka. Právě střídání obou kytar si na tomhle koncertě užívám nejvíc. Sabina Classen je nepřehlédnutelná tvář kapely a v čele burcuje kotel pod pódiem. Její vokál se pohybuje ve dvou rovinách – jednou je to skoro death metalový growling, pak zase typický thrashový štěkot, který mi sedí víc. Sabina je padesátnice, které ze šarmu a energie roky neubírají, a fakt, že stála u zrodu německého thrash metalu, dokazuje jen její otrhaná a „plesnivá“ džíska s dobovými nášivkami. Možná trochu trpkou pravdou ale zůstává fakt, že HOLY MOSES jsou především právě Sabina a bez ní by byla kapela poloviční… Loketský set byl poznamenán slabším zvukem. Celkově to bylo nějaké moc potichu a v kotli jsme se mohli mezi sebou normálně bavit. Na druhou stranu bylo všechno, včetně kytarových sól, čitelné a jednotlivé skladby lehce rozpoznatelné. V playlistu tak nemohly chybět vály z nového LP „Redefined Mayhem“ a samozřejmě letité klasiky jako „Nothing For My Mum“ nebo „SSP“. Závěr obstaral parádní cover mých oblíbenců DEAD KENNEDYS „Too Drunk to Fuck“. Bylo docela vtipné sledovat, jak lidi pařej na něco, co absolutně neznají a někteří možná ani nesouhlasí…

Někomu tam nahoře se asi loketské rouhání nelíbilo a rozhodl se seslat pořádnou průtrž mračen, před kterou se s pivkem schováváme pod vzrostlými stromy (smích). Když však DESTRUCTION spouští intro, ukazujeme „vyšší moci“ prostředníček a jdeme k pódiu. DESTRUCTION nastupují ve velkém stylu skladbou „Thrash ´till Death“ a oproti HOLY MOSES disponují naprosto výborným zvukem. Thrash pěkně nahlas a přitom výborně čitelný. Pánové hrají jen ve třech a i to asi hraje svou roli. DESTRUCTION v provazech vody zkrápějí Loket letitými i novějšími skladbami a nefalšovanou old school thrash metalovou smrští. Vaaver namlátil každou pecku jakoby měla být jeho poslední, Mike svými riffy podřezával hrdla a při sólech škrtil struny svého véčka od Gibsonu. A budu se znovu opakovat, ale Schmier je frontman po všech stránkách. Dokáže strhnout dav, jeho komunikace s fans jako vždy perfektní a vtipná. Na něm je zkrátka vidět, že je to srdcař, který si váží i toho posledního fanouška metalové hudby. Jeho vokál je také nezaměnitelný a je jedním z poznávacích znaků DESTRUCTION. Zhruba osmdesátiminutový set hlavní kapely pořádně odsejpal a DESTRUCTION přehráli většinu svých koncertních tutovek. Vedle nesmrtelných a pro mě nejlepších thrasháren „Total Desaster“, „Mad Butcher“, „Bestial Invasion“, „Release from Agony“ či „Eternal Ban“ zazněly i poreunionové věci „Nailed To the Cross“, „Butcher Strikes Back“, „Hate is my Fuel“ a „Carnivore“. V rámci přídavku pak přišel trumf v podobě další vykopávky „Curse the Gods“. DESTRUCTION se loučí a já mám vyklepanou palici. To je důkaz perfektního koncertu. Viděl jsem tuhle partu poosmé a musím uznat, že se asi jednalo o nejlepší koncert, kde kromě počasí vyšlo snad všechno – od zvuku, přes setlist až po tradičně dobrou chemii mezi kapelou a fans. Thrash ´till Death!!!

Ihned po skončení prcháme na parkoviště a valíme do Písku, kam dorážíme lehce po druhé ráno. Hned v autě samozřejmě bilancujeme. Celkově s druhým Metal Loktem vládne spokojenost. Pořadatelům se podařilo pozvat dvě legendy evropského thrashe, které kult svých jmen bezpochyby naplnily. DESTRUCTION pro mě zvítězili na celé čáře a troufám si tvrdit, že jsou o třídu výše než HOLY MOSES. Přeci jen neúnavné koncertování, dlouhá turné všude po světě, téměř obrok deska a další faktory se pod výkon i pódiovku kapely podepíší. HOLY MOSES jsou dnes „víkendovou“ kapelou, která má ale stále co říct (viz nová deska) a hraní berou spíše jako příjemné zpestření každodenního pracovního života.

S organizací akce nebyl nejmenší problém, sety posledních dvou kapel začaly dokonce s předstihem, což jsme kvůli dlouhé cestě ocenili. Asi jedinou slabinou byla skromná návštěvnost, kterou odhaduji na nějakých 150 hlav. Doufám, že i příští ročník zůstane v rytmu thrash metalu. Vždyť těch variant z Německa se nabízí několik – KREATOR, SODOM, PROTECTOR, EXUMER, ASSASSIN, NECRONOMICON, LIVING DEATH, WITCHBURNER, DARKNESS… (úsměv).


Pohled druhý: KubaAjz


Zatímco Václav Klaus má loket tenisový, my fanoušci těžkého kovu máme Loket metalový. Rok se s ro(c)kem sešel a máme tu druhé kolo metalové veselice s názvem Metal Loket. Dlouhá cesta přes celou republiku. Provoz hustý, počasí podzimní. Po třech a půl hodinách jízdy jsme na místě. Asi 20 minut čekáme, než se uvolní místo na parkovišti a hurá dovnitř. Vstupenka v předprodeji za 590 Kč. Areál stejně půvabný jako vloni. Stánek s jídlem, pivo-limo, počet dister 0. V průběhu odpoledne přibyl stánek s merchem zahraničních kapel. Největší záhadou pro mě zůstává paní, která hlídala, aby nikdo nechodil na záchod s pivem? Proč??

První kapelou jsou plzeňští FATA MORGANA. S Mařenkou se nemůžeme shodnout, jestli to bylo srandovní nebo směšné. Já věřím, že bylo cílem lidi rozesmát, což se tedy alespoň u mě povedlo. Protože já se vážně chechtal, až jsem se za břicho popadal. Hudbu radši nehodnotím.

Druhá PANDEMIA mi už byla přece jen blíže. Sice na chvilku vypadl během vystoupení zvuk, ale jinak pěkná porcička tuzemského death metalu, přesně jak ho známe z TV Nova.

ELA vypadla a kapela, která jí nahradila, hrála jakýsi moderní metal. Takže po první skladbě odcházíme na svačinu do auta. Název kapely si nepamatuji. Následuje přes hodinu dlouhá pauza...

A pak už konečně to, nač jsem se tak moc těšil. HOLY MOSES! V první lajně dávám celé vystoupení řádně zabrat krčním obratlům. Na konci Sabina skáče střemhlav do lidí. Jsem Holymosesfil, takže ze mě netahejte žádné odborné objektivní moudra. Byl to nářez, nářez a holy fucking nářez. Zugabe, zugabe, zugabe!

Jdu si do auta pro čepici s nášivkou DESTRUCTION, protože trochu prší a budou hrát DESTRUCTION, ha! Zvuk se opravdu povedl, což dává krásně vyniknout Mikovo kytarové hře. Schmier se svým efektem stále mokrých vlasů dnes dokonale splynul s promoklým publikem. Další úžasné vystoupení. DESTRUCTION nikdy nedokážou zklamat. Doufám, že nižší účast neodradí pořadatele a napřesrok budou SODOM.

Sepsáno za poslechu LP Čtvero ročních období od Vivaldiho. (úsměv)


Fotky: Mařenka, Růža

Mařenčina galerie


Zveřejněno: 29. 08. 2014
Přečteno:
4145 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

30. 08. 2014 18:01 napsal/a Dušan
Loket
...ahoj ta návštěva opravdu nebyla moc slavná to je fakt ani nevím kolik nás tam bylo ale 150 se nás sešlo nedávno na jiném komornějším koncíku :-) tady nás bylo o něco víc :-) a jinak napsal jsi to dóóst dobře stejně jako minulej rok taky jsem to tenkrát četl tedy pokud se nepletu ale ta jména z Písku si myslím pamatuju :-)
29. 08. 2014 23:48 napsal/a Peťan
Dušane,
tak kolik bylo? :) Uznávám, že mám na tohle blbej odhad, ale ať tak nebo tak, návštěva moc slavná nebyla....
29. 08. 2014 23:38 napsal/a Dušan
Loket
..bylo to fakt supr Holy,Destrukce ,ale co to tam ten človíček píše za blbost 150 lidí ???!!!???
29. 08. 2014 20:11 napsal/a bouše
150 lidí
jenom,to musel bejt strašnej prodělek...obávám se nejhoršího
29. 08. 2014 07:19 napsal/a Asphyx
......
to vypadá, že to byla pěkná thrashová taškařice...pěkné pánové, díky za super report...taky jsem uvažoval, že vyrazím, ale práce je holt prevít:))