Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

23.8.2013, Zbiroh - náměstí

Uplynulo přesně 364 dní a Zbirožáci si můžou na náměstí vychutnat řádnou dávku rocku, potažmo metalu. Opět podotýkám (viz report z minulého léta), že až na pár výjimek je taková akce ve Zbiroze nevídaná, neslýchaná. V letních měsících nedoporučuji na náměstí vůbec chodit anebo velkým obloukem dechárnu obejít a mílovými kroky uhánět pryč.

Předposlední týden v srpnu mám dovolenou a tím pádem jsem byl pár stovek kilometrů dál od mého bydliště. Pár minut před třetí odpolední nasedám do auta a vyjíždím z Ostravy. Je zvolená trasa po ose Olomouc - Mohelnice - Pardubice - Praha a doufajíc, že nás nic nezdrží nebo nepřekvapí, například jako zacpaný Mohelničák anebo více než 100 km úsek mimo dálnici a o Jižní spojce v Praze ani nemluvě. Lepší tato trasa než D1. Podle mých „skvělých" propočtů bych mohl stihnout kousek setu V.P.O.ho. A hlavně jsem byl zvědavý na AVIDITY FOR..., kteří minulý rok předvedli výtečnou show. Ďábelsky spanilá jízda a o půl osmé již stojím s pivem v ruce na náměstí a těším se na železnou jízdu, která se prožene Zbirohem.

Jíž od parkoviště před naší bytovkou registruji povědomé tóny á la VITACIT, což je z větší části produkce místní kapely V.P.O.ho. Nestihl jsem asi pouze tři songy, dozvídám se, že zazněly „Zvony", „Loď“ a vlastní „Avatar“. Ještě doplním, že jako první vystoupili GREYMON, které jsem také pochopitelně nestihl. Tím pádem použiji částečně vzor redakčního kolegy KubaAjze, jehož občas v reportech doplňuje Mařenka. Na náměstí si povídám s přítelkyní Janou, která mi sděluje, že kapela hraje melodický rock s klávesami, za mikrofonem stojí zpěvačka a že se jí to líbilo. Po koncertě jsem ale slyšel i negativní názor, což je normálka...

Je čas se zaposlouchat. Ozývají se hity z doby starého VITACITU, kdy u kormidla stál Miloš „Dodo" Doležal. S občasnými ovacemi se plavíme přes oceán, zpěvák a kytarista Dušan nás napomíná, ať se po koncertě nechováme jako „Zvěř" a mně to vůbec nepřipadá jako „Beznaděj". Jsem rád, že jsem dorazil včas. Pomalá pohodová „Černá Lady" a vlastní skladby V.P.O.ho nejsou vůbec marné, třeba „Za co se platí". Přibyly ještě dvě nové věci, jedna z nich byla říznější, metalovější. Název mně unikl, inu po cestě byla žízeň, tak jsem ji vyslechl ve frontě na pivo. Příště to napravím a dám větší pozor. Klasická věc, v současnosti často hraná ať už Ladislavem Křížkem nebo zmiňovaným Dodem, a jejich časem prověřený hit „Já chci se ptát těch králů". S převzatými skladbami jsme se posunuli do roku 1995 k albu „Zaživa mrtví", které mám obzvlášť rád. Kapela dává „Stroj" a „Johanku". Závěr patřil ve vlastní úpravě počeštěné hendrixovce „Hey Joe".

Na pódium se chystá, Zbirohem již prověřená, kapela AVIDITY FOR... Kdeže loňské sněhy jsou, za bicí usedá nový bicmen, který vystřídal Jirku Kočího. Při představovačce kapela dodává, že se jmenuje Lukáš Korshinsky. Pro úplnost ještě představují pátého nehrajícího člena, kterým je Petr Podlena, který se stará o zvuk a samply, které jak už z minulého koncertu víme, jsou nedílnou součástí jejich symfonického metalu.

Ozývají se samply, jdu k pódiu. Nejdu sám, většina, co doteď seděla (všichni seděli), se zvedá ze židlí a jde blíž. Zajímavé, ještě se neozvaly první tóny a kapela má „narváno". Zbiroh je divný, nenamlsaný... a mně se to sakra líbí... Je potřeba do nich bušit METAL. Ale zřejmě pozvolna (smích). Jde o to, co by bylo kdyby... kdyby to bylo mimo obydlenou část a kdyby... nechme to zatím koňovi... Stejně jako vloni samplové intro patří skladbě „Leonidas". Opět vše nahlas, zvuk je čitelný i u beden, je perfektně nazvučeno (samozřejmě u předchozí kapely také). V některých skladbách, částech skladby, se mi zdá, že na povrchu je o trochu více slyšet basa na úkor kytary. Ale to nic nemění na tom, že kytarová sóla a pohybové kreace kytaristy Matěje jsou živé a vše je zahrané s energií. Par excellence. Vůbec AVIDITY FOR... je živá kapela.

Minule jsem zmínil, že kapela sází hit za hitem. Snad nemají nevýraznou skladbu. Jejich set je složen z „pomalejších věcí" a ostřejších skladeb, některé jsou více heavy, některé naopak míň řežou, ale všechny jsou zpěvné a melodické. Tvrdost dodává slušná rytmika a hutnější basa. Jemnější harmonickou polohu představuje symfonická smyčcová hudba (samply) a kovový heavy zvuk zas kytara. A aby to nebylo až moc měkké a takové uhlazené, tak celému hudebnímu kolosu dodává sílu nejen Jardova pohybová kreace na pódiu, ale hlavně hrubý a zároveň zpěvný vokál. Takovou tvrdší skladbou je například „Před popravou" a tou pomalejší může být z minulého roku velmi úspěšná „Poslední čarodějnice".

Loňský rok symfonici přehráli promo EP vlastně prakticky dvakrát. Dnes je tomu jinak a v průběhu setu nasázejí ještě porc třech nových věcí, jednou z nich je například „Máš co chtěj", pokud se nemýlím. A co napsat závěrem? No, že po mé spanilé jízdě skoro přes celou republiku se vyplatila. Jo, a mimochodem, „železná jízda" se nakonec také Zbirohem přehnala a vylidnila náměstí natotata. Je dvacátá druhá hodina, dál se nejede. Policejní hodina a to doslova... (?)

Fotky ilustrační – z koncertu AVIDITY FOR... v Plasech (použito z profilu Bandzone).

Zveřejněno: 30. 08. 2014
Přečteno:
3750 x
Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

13. 09. 2014 22:34 napsal/a 4H
Zbiroh 2014
Jasně, děkuji. Super akce :-)
12. 09. 2014 18:36 napsal/a Jary
Zbiroh 2014
Za celou kapelu Avidity for... chci opět poděkovat za super koncert ve Zbiroze a tento report. Jsme moc rádi že jsme tam mohli zase hrát.DĚKUJEM.... a pařte nás to baví..:-)