Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

NOCTURNAL BREED – Napalm Nights LP/CD 2014, Agonia Records

Norští vykradači hřbitovů NOCTURNAL BREED letos oslavují 18 let na scéně a připravili si pro fanoušky pátou studiovku „Napalm Nights“. Jak už obal i název napovídají, tak se budeme pohybovat v prostředí války ve Vietnamu. Už je to dlouhých sedm let, co se Norové naposled proháněli po bitevních polích. Předchozí nahrávka „Fields Of Rot“ se mě hodně líbila a nabídla přímočarý thrash/black výplach mozku.

Plnoletost nutí člověka bilancovat. Od doby, kdy se v kapele objevili Silenoz a Shagrath se leccos změnilo. První dvě desky „Agressor“ a „No Retreat... No Surrender“ jsou totální zloborder. „The Tools of the Trade“ byla už trochu slabší, ale i nadále velmi zdařilý kousek zkaženosti a blasfemie. Po několika splitkách, épečkách a kompilacích se v roce 2007 objevilo „Field Of Rot“. Druhý velký třesk v historii kapely, kdy se navrátila k bordelu z devadesátek. To bylo i mé první hudební setkání s NOCTURNAL BREED. Od té doby uběhlo sedm let a nyní je tu pátá deska „Napalm Nights“.

Nasedneme do vrtulníku BELL-UH1 a naší cestu do válečné vřavy nastartujeme s „The Devil Swept the Ruins“. Středně tempý black-thrash mě nutí si v kanadách podupávat a cvakat naprázdno kohoutkem mé zbraně. Ještě nad hustou džunglí se rozjede black´n´roll „Speedkrieg“, který ctí staré kozly VENOM. Hned si do tempa rád vypálím pár dávek z pušky M-16 a posekám okolní porost. „Cursed Beyond Recognitionse“ se opře do bažinatých vod, kde každý krok stojí síly a je tak cesta poněkud opatrnější. U NOCTURNAL BREED byl posluchač zvyklý na rázný black/thrash´n´roll než na pozvolné riffy a náročné budování atmosféry. Vyhnání těžkého vzduchu si vezme na starost svižný black´n´roll „The Bitch of Buchenwald“. To jsou opět ty přímočaré riffy, špína a je to větší zlo než deset minut drtit jeden či dva dlouhé riffy. Zřejmě jsem urazil všechny bohy, polobohy a démony. Titulní „Napalm Nights“ by zasloužila amputovat velkou část stopáže. Jednolitý riff, rozbředlé jako bláto a člověk raději usíná. To celé po dobu dvanácti minut. Tam, kde to SODOM dokáží na téma války o Vietnamu rozmetat během vteřiny, tak tady se člověk nedostane ani k blízké vietnamské tržnici. Usnout v zákopech není moc bezpečné. To k vám přijde velící důstojník a kopancem vás probudí, protože se na vás řítí bomba jménem „Thrashiac“. Čistokrevná thrashovina z dřevních dob ve mně rozproudí krev vžilách. Jak já si pobroukávám slova, podupávám do rytmu a hážu hlavou, ze které už v začátku spadla bojová přilba. Kulomety štěkají, kulky sviští a jako dobré ústřední téma se dá použít „Dawm Campaign... Flamethrower Ridge“. Přesně takovýto speed/black/thrash metal hrají i mojí oblíbení SKELETONWITCH. Přes black, thrash, speed se dostaneme i k old school heavy metalu a tím si připomeneme počátek osmdesátek. „Under the Wig“ připomene klasické NWOBHM kapely. Blíží se už konec a v zásobníku jsou jen dva náboje. „Dragging the Priests“ se pomalu rozjíždí jako starý rezavý tank, ale pak se správně zahřeje a rozjede se pořádná mela. Velmi propracované změny tempa. Totální zkáza se blíží a s ní přichází finální „Krighisser“. Ta se nese v duchu tradiční školy norského black metalu. Není překvapením, že jako host se v této písni objevil Nocturno Culto (DARKTHRONE, SARKE).

NOCTURNAL BREED se za těch 18 let příliš nezměnili. Samozřejmě čas nezastavíš a z nadšených mladíků jsou dnes už zasloužilí matadoři. Ten starý poctivý black/thrash metal jen opatřili modernějším zvukem a delší stopáží, která by se dříve rovnala dvěma albům. Na předchozích počinech ten přímý tah na bránu způsobil velmi příjemný retro pocit. Tak k těm osmnáctinám přeji hodně zdraví a síly na nahrání dalších desek. Pokud by šlo splnit malé přání, pak prosím o další námrdový black/thrash jako byl starý „Agressor“. Ty pomalejší věcí si ponechte na sólové projekty. Na zdraví!

„Napalm Nights“ není špatná deska a dokonce se v rámci podobných kapel jedná o dobrou záležitost. Mně však trochu vadí, že je hodně rozvětvená. Oproti minulé zabijácké „Field Of Rot“ se jedná o krok jinam. Lze to pochopit, staří zlotvůrci se prostě rozhodli trochu uhnout jiným směrem.

Seznam skladeb:
  1. The Devil Swept the Ruins
  2. Speedkrieg
  3. Cursed Beyond Recognition
  4. The Bitch of Buchenwald
  5. Napalm Nights
  6. Thrashiac
  7. Dawm Campaign... Flamethrower Ridge
  8. Under the Whip
  9. Dragging the Priests
  10. Krighisser (D.N.K.)

Čas: 62:36

Sestava:
  • S. A. Destroyer – baskytara, zpěv
  • Axeman I. Maztor – kytara
  • Tex Terror – bicí
  • V. Fineideth – kytara

http://www.facebook.com/pages/Nocturnal-Breed-OFFICIAL/250907411181
http://www.last.fm/music/Nocturnal+Breed?ac=Nocturnal%20Breed
http://agoniarecords.bandcamp.com/album/napalm-nights



Zveřejněno: 05. 09. 2014
Přečteno:
3258 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Míra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář