Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

Málokterá tuzemská kapela jitří takové emoce, málokterá má tolik fanoušků a zároveň odpůrců, o málokteré se jedni vyjadřují v superlativech a druzí ji označují za nejhorší kapelu na české scéně.

Proč tomu tak je? Vadí lidem úspěch? Jaký je v Česku hudební vkus? Nejen to jsme probrali s Jirkou Urbanem mladším.

Jestli dobře počítám, letos je tomu deset let, co DYMYTRY vznikli. Když si vzpomeneš na rok 2004, s jakými ambicemi jste tehdy kapelu zakládali?

No popravdě se první koncert uskutečnil už v roce 2003 v Kainu. Ambice byly určitě velké, jak jinak, to bude stejné jako u každé začínající rockové kapely. (úsměv)

Když se řekne DYMYTRY, každý (kdo ví, co DYMYTRY znamená) si vybaví vaše hororové „predátoří“ masky. Nápad použít „maskování“ se urodil hned na začátku, nebo s nějakým zpožděním? Odehráli jste nějaká vystoupení bez masek?


Ten první koncert byl bez masek, ale pořád jsem cejtil, že to není ono. Byli jsme kapela jako každá druhá. Pak přišly personální změny, začalo se s indiánským malováním a já se navlíkl do první sukně. No a pak s příchodem Prothea jsme došli k názoru, že tu image musíme dotáhnout do konce a tak vznikl nápad s maskami. A jelikož jsem tehdy byl členem baletu Národního Divadla, oslovil jsem zdejšího kamaráda a kolegu, maskéra Jakuba Žida, který se ujal výroby.

Navrhovali jste si jejich vizáž sami, nebo je to dílem odborníků? Jaká je jejich životnost? Když doslouží, necháváte si dělat stejné, nebo design nějak inovujete?

Jak už jsem zmínil, masky dělal pouze Jakub Žid a prvotní nákresy vznikaly vždy u něj. Samozřejmě se k tomu každý nějak vyjádřil a tak vznikly první masky. Ty nám vydržely poměrně dlouho, několik let, než se úplně rozpadly. Přece jen to není ze železa a převážení a pot se na maskách podepisují každým koncertem. No a když se úplně rozpadly, byl čas na nové. A jelikož se původní formy musely při tvorbě v podstatě zničit, musel přijít update od znova s tím, že každý již měl svoje představy o tom, jak ta maska má vypadat a hlavně aby se pohodlně nosila.

Záhy jste se začali objevovat na různých hudebních soutěžích – nejdříve Česká rocková liga, později Wacken Metal Battle, Metalgate Massacre... Myslíte si, že tyhle soutěže můžou kapele v něčem pomoci? Zvýšila se vaše popularita díky soutěžím, nebo spíš kvůli častému koncertování, image, spojení se zavedenými kapelami?

Soutěže nám pomohly spíše ve věcných cenách nebo v možnosti jet na Wacken, ale jinak nám v podstatě většinou dost ublížily. Což je docela paradox, ale víme, jak to je. Každý nerad prohrává a tím se na nás vždycky svalila vlna nevole, a vzhledem k tomu, že jsem protekční synáček, tak je každýmu „hned jasný“, že za všemi vítězstvími stojí můj táta. (smích) Takže jsme si to museli vyjezdit jako každá kapela. Rychlokvašky prostě nefungujou. Koukni na superstáry a x faktory. Jeden den je vidí milion lidí a všichni si myslej, že to takhle zůstane. Realita je jiná, pokud nemáš hit a dobrou desku a objeto 1000 klubů, je ti to k ničemu. Museli jsme jezdit za párek a za pivo po všech možnejch pajzlech. S tátou jsme v podstatě mohli hrát, až když nás lidi znali, je to docela paradox. (úsměv)

Často se setkávám s názory, že patříte do sorty kapel, které hrají jednoduchou muziku přitažlivou pro nenáročné davy, které se chtějí jen pobavit a stačí jim k tomu málo, často někdo označuje DYMYTRY jako agro kapelu pro vesničany... Pravidelně to na trochu náročnějších hudebních serverech schytáváte i v recenzích, ostatně i recenze na vaše aktuální album „Homodlak“ na Fobii pro vás nedopadla dobře a stala se vlastně důvodem k tomuto rozhovoru... Proč myslíš, že vzbuzujete takové emoce? Myslíš, že někomu třeba vadí váš úspěch u publika?

Já ti vlastně nevim. (smích) My jsme zvolili kompromis, tvrdý kytary s lidovým zpěvem, což se samozřejmě tvrdejm zásaďákům nelíbí. Pokud ti přijde naše muzika jednoduchá, ok, ale myslím, že je to hodně ovlivněno tím zpěvem. Myslím, že některý riffy a písničky máme leckdy složitější než některý rádoby hustě, turbo tvrdý kapely, který zvracej anglicky do mikrofonu nesmysly. Zajímalo by mě, kde přišly některé servery ke statutu náročnější hudební server. (smích) Jestli jsou to zasloužilí umělci s konzervatořemi a zkušenostmi z klasické hudby s několika celosvětovými cenami za přínos hudbě, tak to potom ano. (smích) Mně přijde tohle povyšování nad některé žánry, kapely a nebo fanoušky dost nepřístojné. I když i já se musím přiznat, že leckdy moc nerozumim některejm kapelám a pochvalnejm recenzím třeba tady u Vás na webu, ale je to zase věc názoru a vkusu. Nerad se pouštím do posuzování jiný tvorby, každej ať to dělá, jak umí a jak to cejtí a jak ho to baví. (úsměv) Měřítkem jsou pro mě fanoušci, který to buď baví nebo ne. Jestli má někdo tu odvahu se nad naše fanoušky povyšovat a soudit je, tak ok, já bych si to nedovolil. My děláme muziku pro lidi a naše fanoušky a chceme se tím bavit a hrát na velkejch podiích s dobrým zvukem a show. Jestli je to pro někoho špatně, ok, ale ať mi nikdo netvrdí, že by to tak taky nechtěl. Rocková muzika byla vždycky o určitý extravaganci a extrovertech. Takže nikdo nechce hrát pro pět lidí v zaplivaným sklepě se špatným zvukem, to ať si nevymejšlí. (úsměv)

Recenze od Ládi Olivy u nás na Fobii Tě „vyprovokovala“ k e-mailové reakci, která byla v některých věcech oprávněná a my jsme část textu, který byl „přes čáru“, z recenze odstranili. Na druhou stranu jste vy link na tuhle nepochvalnou recenzi odstranili z Facebooku, kam dáváte jen články, které jsou na vás „hodné“. Proč to? Neplatí pro vás rčení „každá reklama dobrá“?

Nevadí mi věcně a fundovaně napsaná negativní recenze, reagoval jsem pouze na části, které se dotýkaly mě osobně a zakládaly se na pravdě „jedna bába povídala“. Takže jak říkám, každej má svůj názor a ten mu neberem. Z našeho facebooku jsem to smazal jednoduše proto, že mi to přišlo spíš jako provokace a nebudeme dělat reklamu něčemu, s čím se neztotožňujeme a navíc nás to sráží. Mě tak napadá, jestli nezapadáme do vašeho ranku a naše tvorba se vám tak zajídá, proč o nás vlastně vůbec píšete? (smích) Mě by to nenapadlo napsat kapele jak je to špatný a ještě jim to dát na jejich web... (úsměv)

Další oblíbené stesky interpretů, kteří nejsou v recenzích chváleni, jsou, že by pisálci (časopisy, webziny...) měli podporovat tuzemské kapely... Jenže každý si tu podporu představuje asi jinak. Interpreti by chtěli za všechno pochválit, my si myslíme, že podpora spočívá v tom, že o nahrávce informujeme prostřednictvím tiskové zprávy, poté formou recenze, že prakticky každou obdrženou tiskovou zprávu týkající se koncertů zveřejníme bez ohledu na to, jestli se nám kapely, které na akci hrají, líbí. Co si pod pojmem podpora rocku představuješ ty?

To je fajn, že to tak děláte. Co se týká recenzí, ty by měly bejt nestranné, nezaujaté a hlavně odborné. Což se třeba podepsalo na recenzi Ládi Olivy. Pro mě podpora muziky je pořádání koncertů, pomoc  mladejm kapelám ukázat se, zahrát si, informovat o nich. Já od zimy pracuju ve Fajnrock TV, kde se o to snažíme. Podporujeme mladý kapely zadarmo, pouštíme jejich leckdy mizerný klipy, protože nás to baví a chceme tomu pomoct. Oproti jiným televizím, kde za to chtěj docela velký prachy. Samozřejmě to není finančně jednoduchý, tak snad to náš majitel a investor zvládne, ale chceme udělat slušnej televizní kanál s dobrou muzikou, kde nehrajou dokola jenom Irony a AC/DC. Chceme hrát mladou muziku ze světa, ale hlavně z Čech a Slovenska. Například v soutěži Mladý píva jsme měli 40 kapel a z toho byla větší půlka skvělá, ale bohužel o tom nikdo neví a to je škoda...

Jakou muziku si třeba pustíš v soukromí? Převládá metal, nové kapely, jiné žánry, staré kapely...? Máš nějakou top kapelu, na kterou takříkajíc přísaháš?

Z muziky je to všehochuť. Miluju Arakain a Metallicu, Panteru, Ozzyho, Whitesnake, mám rád Trivium, Machine Head, Damageplan, Hellyeah, Extreme, Nickelback, ale poslouchám i starší desky Madonny a Michaela Jacksona, Mobyho, Woodkida, U2, Phila Collinse, Simply Red, Toto nebo Vivaldiho, Čajkovskýho, Martinů, je toho dost. Chodil jsem na klasickou kytaru a klavír, do toho jsem 8 let na konzervatoři tancoval na všechnu možnou klasiku, pak rok v Anglii na stipendiu a deset let v Národním divadle v Praze…nejsem ortodoxní.

Myslíš, že Češi mají dobrý, nebo špatný hudební vkus? Když člověk slyší, co se hraje za hudbu v rozhlase, tak nad tím asi každý trochu rocker mávne rukou, protože dokola pořád jedni a ti stejní umělci, hlavně aby ta muzika nijak nerušila... přitom i řada rockových kapel má některé skladby snesitelnějšího ražení... nevolám po black a death metalu na Radiožurnálu, ale proč nezazníte třeba zrovna vy? Zkoušíte se do rozhlasových rotací dostat?


Nezkoušíme, už jsme to vzdali, vy černokněžníci se tomu budete smát, ale jsme na ně moc tvrdý. (smích) Češi jsou leckdy skvělý muzikanti, to je jasný, ale pořád jsme Slovani a máme v sobě tu dechovku, takže tíhneme ke zpěvnějším a jednodušším věcem. A dostat se do rádia není jednoduché třeba ani u mediálně známýho Vaška Noida Bárty, s kterým jsem léta hrál, nebo ani u Aleše Brichty, s kterým jsem taky nahrál několik desek a pokud se nezpívalo o cikánech, co kradou kola, tak se to do médií nedostalo. Je to prostě těžký... v rádiu budou hrát střední proud, aby neurazili a neztratili inzerenty a tvrdý rádia dlouho nepřežijou, protože to neufinancujou.

Po vítězství v soutěži MetaGate Massacre jste zakotvili u MetalGate, kde vám vyšla dvě alba, jedno asi jako součást balíčku výher v oné soutěži. MetalGate jsou asi nejviditelnější tuzemský label, jak jste byli s firmou spokojeni?

Ze začátku moc, ale s postupem času jsme jim trochu začali přerůstat přes hlavu, jak říkal pan Řídící (smích) a také díky tlaku ostatních kapel v jejich stáji se vztahy trochu oslabovaly, až jsme si řekli, že půjdeme každý svou cestou. Přece jen my jsme komerční sračky a oni dělaj metal. (smích)

Novinka „Homodlak“ vyšla v režii Alfedus Music, proč jste měnili vydavatelství? Je na vaší úrovni možné, aby vám firma zaplatila nahrávací studio, grafika, malíře, výrobu nosičů..., nebo si něco musíte platit sami?

Deska „Homodlak“ je čistě v režii kapely a všechno jsme si do posledního halíře zaplatili sami. Alfedus nám pomáhá s distribucí a zastřešil nás licencí. Toť vše, jinak jsme to vydali prakticky sami a 95 procent desek prodáme na svým e-shopu a na koncertech.

Když koukám na rozpis vašich koncertů, hrajete opravdu hodně. Myslel jsem si, že se kapelou živíte, ale psal jsi, že chodíš do práce... Dalo by se z DYMYTRY vyžít, nebo chodí do práce celá kapela? Můžeš zveřejnit, co jednotliví členové dělají? Mají co do činění s hudbou, nebo jiným uměním?

Někdy je to dobrý, hlavně v létě, když se intenzivně hraje, to se i něco vydělá. Ale pak přijde třeba vokurková sezóna a jelikož máme rodiny, nemůžeme spoléhat jen na koncerty a zůstat bez prostředků, takže je potřeba chodit do práce.
Já a Gorgy děláme pro Fajnrock TV a snažíme se rozjet pořádnej rockovej kanál. Protheus učí na vysoký škole a R2R podniká. Jedinej Miloš už nikam chodit nemusí (smích), hrál a hraje s českou muzikantskou špičkou, protože je tady jeden z nej (já tvrdím, že nej) a navíc jezdí svoje Drumming Syndromy, takže ten je z nás asi nejvíc v klidu a proto si může dovolit jít s námi dělat ten komerční sračkovej metal, kde si konečně zahraje. (smích)

Můžeš prozradit, kolik CD kapela vašeho formátu prodá? My se motáme spíš v tom podzemí a tam ti každý, kdo nelže, řekne, že prodá pár desítek CD (nebo LP, když vyjdou...). Je ve vašem případě lepší prodej nosičů, nebo oblečení a dalšího merchandise?

Co se týká CD tak „Neser“ se zatím prodalo pokud se nepletu kolem 2500 ks a jedná se o dalším dolisování. „Neonarcise“ se prodalo kolem 2000 ks a „Homodlaka“ teď ani nevim. Merchandise je pro chod kapely zásadní, protože jinak by nebylo na studio, na desku nebo na klip a leckdy i na honorář.

Jste na scéně deset let, takže jste začali v době, kdy už bylo pálení CD běžné, stahování se objevilo záhy... Takže asi nedokážeš říct, nakolik vás tenhle problém zasahuje... Někteří umělci se proti stahování staví, někteří jej naopak podporují s tím, že jsou rádi, když jejich hudbu poslouchá co nejvíc lidí, další dokonce bojují s poskytovateli úložišť, soudí se, nechávají odstranit uložené soubory... Jak na to koukáte vy? Když uvidíš vaši novou nahrávku den po vydání někde volně ke stažení, jaká bude Tvoje reakce?


Je to smutný, bohužel jsem se setkal s tím, že ti, kdo album na ten server pověsí, jsou ti nejvěrnější fanoušci, kteří ho dostali jako první. Sám jsem se s jedním osobně potkal a když jsem se ho zeptal, proč to udělal a jestli si uvědomuje, jak tím ublížil kapele, ani to nepochopil. Řekl, já jsem chtěl, aby si to mohl stáhnout můj kámoš, kterýmu to CD přijde až zítra… Tak co na to říct? Ale pak jsou tu samozřejmě lidi, kteří se tím baví a dělají to záměrně a ještě ti dají link na tvůj web a dělá jim to radost, že kapelu mohli nasrat. My jsme dali náš singl za 50,- a první desku za 99 korun, což je myslím lidovka, nyní jsme na 150,- s tím, že děláme třístranný digipack s velkým bookletem. Nic nešidíme. Takže kdo chce, koupí si to a kapelu tím podpoří, aby měla aspoň nějakou návratnost svojí investice. I když je jasný, že dneska už většinou lidi poslouchaj muziku z mp3 přehrávačů, ipodů a nebo telefonů, takže CD doma možná založí nebo si ho nechají od nás podepsat. Z CD se stala v podstatě taková vizitka, pozvánka na koncert.

Vinyl se vrací, i mainstreamoví umělci se k tomuto formátu také přiklánějí. Uvažujete, že byste taky tenhle formát vydali?

Zatím jsem nenabyl dojmu, že by velká část vašich fanoušků prahla po tomhle druhu nosiče - gramofony jsou doménou především starší generace... i když zvuk z vinylu by muzice určitě prospěl, to víme. Ale taky to není levná záležitost. Ale na druhou stranu si říkám, jestli by nebyla vinylu škoda na tu naší agro muziku pro vesničany, ne? (smích)

Ještě bych se zastavil u textů. Láďa jim dal v recenzi 2 body z 10. Já si je přečetl a taky se mi nelíbí, což je samozřejmě subjektivní vnímání. Některé slovní obraty jsou kostrbaté, neobratné, občasné ostřejší výrazy mi přijdou nefunkční... Neuvažovali jste třeba o externím textařovi, který by slovy vládl lépe než vy?

No jak jsi řekl, je to věc vnímání. Mně zas přijdou špatný rádoby oduševnělý pseudointelektuální texty, který tady v některých recenzích vychvalujete, ale jak jsem říkal, nerad se montuju do jiných. Dělám to jen kvůli tomu, že do nás jdeš. (smích) Každej to má nastavený jinak, my zpíváme obyčejně, o obyčejných věcech a pro normální lidi. Neděláme ze sebe Shakespeary nebo veliký intelektuály a zabředávat do tajemnejch intelektuálních jinotajů a dvojsmyslů, to necháme jiným, zřejmě povolanějším.
Na desce jsou vždycky povedenější a horší kusy, to tak je u každýho interpreta. Abych byl upřímnej, ne všechny texty mi jdou stoprocentně pod fousy, ale já taky nemám každou pecku jako James Hetfield. Tak to prostě je... takže pokud se ti to nelíbí, neposlouchej to a je to... od toho muzika je. Buď se ti líbí a posloucháš ji a nebo ne. (smích)

„Homodlak“ má kvalitní zvuk, dá se říci moderní, čistý, ostrý. Jak u vás probíhá nahrávání? Vybíráte si renomovaná studia, nebo řešíte něco sami, v domácích podmínkách, a třeba bicí jdete nahrát do studia?

„Homodlak“ se nahrával a míchal u Ecsona Waldeze v Biotech studiu v Praze. Jeho styl práce se nám líbí, má odstup a přehled. A jelikož dělá většinou jinou muziku, přijde nám to ku prospěchu věci. Zpěvy se pak náhrávaly v Alfedusu. Jako všichni řešíme peníze, nejsme Metallica nebo Chinaski. (smích)

„Homodlak“ je venku krátkou dobu, ale určitě se díváte do budoucna... Komponujte nové skladby průběžně, nebo si teď dáváte pauzu a na skládání přijde čas až se přiblíží nahrávání další desky? Máte v hlavách nějaké myšlenky na další vývoj kapely, nebo jste teď spokojeni a do budoucna nic převratného neplánujete? Co třeba angličtina, mohla by vám otevřít cestu do zahraničí?

Začnu odzadu, angličtina by přicházela v úvahu v případě možnosti vycestovat, ale jinak se do toho nehrneme. Hrajeme pro Čechy a zpíváme, jak nám zobák narostl. Každej z nás si doma hraje a tím se vytváří nové nápady, ale vzhledem k tomu, že hrajeme často, pak chodíme do práce a taky se musíme věnovat rodinám, tak na skládání přijde čas ve chvíli, kdy se blíží nahrávání.
Co se týká vývoje kapely, v hlavě máme spoustu nápadů a taky snů, který si chceme splnit. Teď nás čeká podzimní část společného tour s Arakainem, protože jarní část měla u fanoušků a pořadatelů velký úspěch, tak jsme si řekli, že by byla škoda to nevyužít. Pojedeme na 21 míst, kde jsme nebyli na jaře. No a pak bude zimní koncertní pauza a v březnu bychom chtěli vyjet na první pořádný vlastní tour se vším všudy. Chceme posunovat laťku dál a dál, ať se Vám to líbí nebo ne! (smích)

www.dymytry.cz


Zveřejněno: 14. 09. 2014
Přečteno:
3698 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

26. 09. 2014 23:04 napsal/a immortal
Jo, kam to spějem...
Poslední koncert Kabátu mi potvrdil, že jsme země agrometalistů. Jak jinak si vysvětlit takovou návštěvu, kteráž to tu nepřijde ani na \"světové metalové velikány\". Ještě dnes nad tím kroutím hlavou jestli je toto vůbec možné a přitom je to hudba hopsasá o ničem o textech nemluvě. Jestli tohle někomu stačí, tak fakt nevím. No a maskovaní tomu dají korunu.
22. 09. 2014 01:57 napsal/a Křivák
Hlavně
nechápu, co ještě Kabáti chtějí? Dyť celá jejich cílovka (burani) už je poslouchaj, víc už jich v týhle republice ani není, když už je poslouchá skoro celá.
21. 09. 2014 16:42 napsal/a hyenik
Odkopaní umňelci
Dokonale vystižená česká schizofrenie. Kdyby se místní umňelci smířili s realitou, že u nás není možné adekvátně uspokojit oba tábory, všem by se žilo jednodušeji. Umění by nesmyslně nezávidělo plné sály a užívalo by si svého koníčka a obdivu kritiky, komerce cílená na nultou signální, by si užívala návštěvnosti \"normálních lidí\" a neustále by nekňučela nad kritikou (která ji vůbec \"nezajímá\" a proto tu \"nespravedlnost\" řeší v každém intie...) Naposledy mě podobně rozesmály nářky Kabátů nad diskriminací v médiích.